Bódvaszilasi Református Egyházközség Honlapja

MAGYAR LÉLEKTŐL – erdélyi MAGYAROK LELKÉIG

2008-10-28 20:53:14 / Meleg Attila

                Amikor elterveztem, hogy a gyülekezeteimnek testvérkapcsolatot keresek határon túlon még nem tudtam, hogy milyen vízhangok fogják fogadni ezt az emberek. Ahogy közeledett az indulás ideje (augusztus 22) egyre több volt a jelentkező, és végül 54 hívő ember az ökumené jegyében elindult megkeresni Szapárifalvát. Ez a falu mindössze 800 lelkes és az ideiglenesen Romániához csatolt Temesvártól 60 km-re fekszik. Nagyon messze voltunk és azt hittük már nem érkezünk meg soha. Már mindenki terített asztalt és vetett ágyat látott minden ablakban, míg végül éjfél körül megérkeztünk. Mondanom sem kell nagy szeretettel és minden földi jóval vártak bennünket. Családoknál aludtunk és a következő nap a környező templomokat, falvakat, városokat látogattuk meg.

                Mindenkit lenyűgözött az Erdélyben élő emberek vendégszeretete és hite. Jólesett nekik, hogy elmentünk hozzájuk és együtt örülhettünk és olykor sírhattunk velük. Az együttlétünk a vasárnap délelőtti istentisztelettel zárult, ahol a Szapárifalvi a Bódvaszilasi a Hidvégardói és a Tornaszentjakabi gyülekezetek testvérkapcsolat ápolására tettek ígéretet. A gyülekezetek részéről Meleg Attila lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket a Hidvégardói önkormányzat nevében Matusz Tamás polgármester mondta el ünnepi beszédét, a Bódvaszilasi önkormányzat részéről pedig Kovács Péter önkormányzati képviselő.

Jó volt hallani az erdélyi testvérektől, hogy úgy érzik mellettük állunk, és nem mindenki ért egyet a 2004 december 5-i gyalázatos, istentelen népszavazással, ahol a magyar a magyart hátba szúrta. Nem is kell mondanom, hogy könnyek között indultunk hazafelé, azzal a meggyőződéssel, hogy bármennyire is panaszkodunk, hogy rosszul megy sorunk itt Magyarország északi részében, ezen a halmozottan hátrányos helyzetű vidéken, mégsem kell panaszkodnunk, és csak hálával tartozunk Istennek. Mert van mit ennünk, innunk és viszonylag jó az egzisztenciánk. A száz sebből vérző erdélyi testvéreinknek pedig, el kell tűrni a Román kormány magyarellenes politikáját és a magyar kormány határon innen és túl élő magyarellenes politikáját is. Így nem marad más menedék csak az Isten.

Úgy éreztük sikerült jó kapcsolatot teremteni és ha az Isten éltet ápolni is fogjuk. Köszönjük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének Dr Ódor Ferencnek az elnöki külön keretből való támogatását valamint azt, hogy a Mecénás pályázatban elnyert támogatást ilyen nemes célra tudtuk fordítani.

 

Meleg Attila

Galéria

Kép 291.jpg Kép 256.jpg Kép 297.jpg Kép 298.jpg Kép 299.jpg Kép 300.jpg Kép 343.jpg Kép 367.jpg Kép 347.jpg Kép 385.jpg