Átányi Református Egyházközség honlapja

Főoldal

2018-03-22 /

Isten hozta az Átányi Református Egyházközség honlapján


 


Aktuális


 


2018. március 20.


Beszámoló a Transznacionális együttműködések pályázat keretében március 15-ei megünnepléséhez kapcsolódó utazási programról


Nevezett pályázat keretében a Rimaszombati Egyházközség képviseletében látogatták meg a résztvevők az Átányi Gyülekezet tagjaival kiegészülve az Eötvös József Református Oktatási Központ nemzeti ünnephez kapcsolódó programját március 14-én.

A pályázat kereteiben ez volt az első gyakorlati kapcsolatfelvétel a felvidéki és az anyaországi résztvevők között. A rimaszombati testvérek előző este érkeztek és már a megérkezést követően találkoztak az Átányi Presbitérium tagjaival, ahol egy kellemes este keretében hosszú beszélgetés során mondták el egymásnak a saját gyülekezeteik helyzetét, nehézségeit és a terveiket a közel és távolabbi jövőre vonatkozóan.


Másnap közösen érkeztek a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ központi telephelyére ahol megtekintették az intézmény 10.a osztálya által előadott ünnepi műsort. A jelen lévő diákság nem igen tudta mire vélni a sok idegent az iskolai műsor ideje alatt, de az igazgató a műsort követő beszédében elmondta a vendégek érkezésének apropóját, ami egyébként teljes mértékben összefügg az intézmény közösségi és nemzet szolgálatával.

A műsor bevezetőjeként Makay László nagytiszteletű úr az intézmény lelkésze végezte az igei szolgálatot kiemelve abban a szabadság, mint fogalom, és mint gyakorlati megvalósulás kérdéseit a bibliai üzenet tükrében, élesen aktualizálva azt a mindennapjaink vonatkozásában.


A műsor után a vendégek és a helyi presbiter testvérek az igazgatói irodában folytatták a további ismerkedést az intézménnyel, majd egy iskola bemutató sétát is tettek az intézmény épületeiben és udvarán.

A délutáni időszakban meglátogatták a helyi múzeumot és háziipari szövetkezetett, esete közös vacsorán vettek részt az Átányi Parókián.


A látogatás további részében a vendégek az átányi kiállítóhelyeket látogatták meg, és az ott tartózkodásuk alatt ismerkedtek az Átányi Gyülekezet mindennapjaival. Igyekeztek az egykori közös múlt még fellelhető darabjaira fényt deríteni.

Megállapításra került, hogy a nagy örömére szolgál mindkét félnek az, hogy a pályázat keretit felhasználva még az előttünk álló időben több hasonló találkozóra is nyílik lehetőség.
2018.03.20.                                                                                                  Együd László