Kopjafa készült a meg nem született gyermekek emlékére Hevesen

2020. Dec 02., szerző: Adminisztrátor

A meg nem született gyermekek emlékére avattak kopjafát Hevesen, a református temetőben, november 15-én. A kezdeményező, Mészáros Ildikó református lelkipásztor egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol a gyászoló szülők méltó módon elbúcsúzhatnak magzatuktól.

Október 15-e a babagyász világnapja volt. Ezen a napon emlékeztünk azokra a gyermekekre, akiknek a szíve már csak a szomorú édesanyák lelkében dobog. Mészáros Ildikó úgy látja: az életünkból kikoptak azok a régi szertartások, amelyek segítik az elengedést. „A méltó búcsúzásra mindenkinek szüksége van, még annak is, aki néhány hetes vagy hónapos magzatát veszítette el, de sajnos ez nem mindenkinek adatik meg” – fogalmazott a református lelkipásztor.

Egyes kórházakban azt sem teszik lehetővé, hogy a szülők eltemethessék gyermeküket. Pedig a magzat elvesztése minden esetben súlyos lelki sebeket okoz az édesanyák és édesapák számára. „Van, aki zokog, van, akin dermedt csend lesz úrrá és van, aki elfojtottan gyászol. Nehéz szavakat találni erre a fájdalomra.” Mészáros Ildikó elmondta: ezzel a kopjafával szeretnének emlékezni az anyaméhben életüket vesztett gyermekekre és segíteni a gyász feldolgozásában. „Akik az első sokkoló napokon, heteken túljutottak, kijöhetnek a temetőnkbe és a kopjafánál megállva elbúcsúzhatnak oly nagyon várt, de meg nem született gyermeküktől.”

Az alkotást Pásztor Dániel tiszáninneni püspökhelyettes és Timár Ulla, a Bibliamúzeum igazgatója avatták fel. A kopjafát Ambrus Aladár fafaragó mester készítette.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

„Nem az ő tanítványai közül való vagy te is?” Ő tagadta, és megint csak azt mondta: „Nem vagyok.” Jn 18,25b

Lk 24,50–53

Amikor Jézus eltávozott a földi világból, akkor a legszebb és legmaradandóbb jelét adta az emberekkel való közösségnek: miközben elemelkedett a földről, folyamatosan áldotta a tanítványokat. 

tovább

(17) „…gondom lesz felkentem mécsesére.” (Zsoltárok 132)

A MÉCSES utat mutat. A mécses megfogható, látható tárgy, de túlmutat önmagán.

– 1. Fontosak az ilyen konkrét mécsesek, amelyek érzékelhetőek, és reményt ajándékozóan többek önmaguknál. Ilyen „mécses” a családom. Meg kell ölelnem a feleségemet, a lányaimat, hogy reményt gyűjtsek.

tovább

LUKÁCS 23,50–56 - Tényleg halott

Lukács pontosan leírja, mi történt Jézus holttestével. Nem sokkal feltámadása után azt állították, hogy valójában nem is halt meg, hanem valaki olyan szert adott neki, amitől halottnak tűnt. 

tovább

2018. április 15.

Azután Jerikóba értek, és amikor Jézus tanítványaival és elég nagy sokasággal kifelé ment Jerikóból, egy vak koldus, Bartimeus, a Timeus fia ült az út mellett. Amikor meghallotta, hogy a názáreti Jézus az, így kiáltott fel: „Dávid Fia, Jézus, könyörülj rajtam!” (Mk 10:46-47)

tovább

Bódás János: Valamit nem értek

Régóta ismerlek már Istenem,
S egyre halkulnak bennem a "miért"-ek.
De homályos elmém bárhogy derül is,
valamit most sem értek.

Tudom, szereted minden művedet,
mert minden műved nagyszerű, remek.
Szereted a virágot, hisz színében
a mennynek színei tündökölnek.

tovább