Kopjafa készült a meg nem született gyermekek emlékére Hevesen

2020. Dec 02., szerző: Adminisztrátor

A meg nem született gyermekek emlékére avattak kopjafát Hevesen, a református temetőben, november 15-én. A kezdeményező, Mészáros Ildikó református lelkipásztor egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol a gyászoló szülők méltó módon elbúcsúzhatnak magzatuktól.

Október 15-e a babagyász világnapja volt. Ezen a napon emlékeztünk azokra a gyermekekre, akiknek a szíve már csak a szomorú édesanyák lelkében dobog. Mészáros Ildikó úgy látja: az életünkból kikoptak azok a régi szertartások, amelyek segítik az elengedést. „A méltó búcsúzásra mindenkinek szüksége van, még annak is, aki néhány hetes vagy hónapos magzatát veszítette el, de sajnos ez nem mindenkinek adatik meg” – fogalmazott a református lelkipásztor.

Egyes kórházakban azt sem teszik lehetővé, hogy a szülők eltemethessék gyermeküket. Pedig a magzat elvesztése minden esetben súlyos lelki sebeket okoz az édesanyák és édesapák számára. „Van, aki zokog, van, akin dermedt csend lesz úrrá és van, aki elfojtottan gyászol. Nehéz szavakat találni erre a fájdalomra.” Mészáros Ildikó elmondta: ezzel a kopjafával szeretnének emlékezni az anyaméhben életüket vesztett gyermekekre és segíteni a gyász feldolgozásában. „Akik az első sokkoló napokon, heteken túljutottak, kijöhetnek a temetőnkbe és a kopjafánál megállva elbúcsúzhatnak oly nagyon várt, de meg nem született gyermeküktől.”

Az alkotást Pásztor Dániel tiszáninneni püspökhelyettes és Timár Ulla, a Bibliamúzeum igazgatója avatták fel. A kopjafát Ambrus Aladár fafaragó mester készítette.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Amikor látta Jézus, hogy ott fekszik, és megtudta, hogy már milyen hosszú ideje, megkérdezte tőle: „Akarsz-e meggyógyulni?” Jn 5,6

Lk 1,26–38

Mária nem véletlenül lett a hit egyik példaképe. Példát mutat arra, hogy mi tesz valakit Isten engedelmes szolgálóleányává. 

tovább

(31) „…szárnyra kelnek, mint a sasok…” (Ézsaiás 40)

– Az Asszír Birodalom Kr. e. 722-ben fogságba hurcolta az északi országrészt, és Kr. e 701-ben körülzárta Jeruzsálemet is. Közben Babilónia legyőzte Asszíriát. Babilónia Kr. e. 587-ben fogságba hurcolta a déli országrészt, Júdát is, ideértve a főváros, Jeruzsálem lakosságát.

tovább

Zsoltárok 27,1–6 - Mit jelent számomra Isten?

A zsoltáros fényforrásként, szabadítóként és segítőként beszél Istenről, aki elveszi a félelmet, és mindeddig megbízhatónak bizonyult. 

tovább

2018. január 28. vasárnap

Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket, és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon. (Jn 15:16)

tovább

Tamási Miklós: Nyitogató

Nyiss ki engem, Istenem,
oly bizalommal nyissál,
mint könyvet nyit ki a gyermek,
szerelmet a fiatal lány.

Mint méhét nyitja az asszony,
mint karját tárja a férj,
mint hajnalból készül a nappal,
s az alkonyatból az éj.

tovább