Vegyészmérnököket képezhetnek az Irinyiben

2020. Aug 26., szerző: Adminisztrátor

Kihelyezett vegyészmérnöki képzést indítana a Miskolci Egyetem Kazincbarcikán, az Irinyi János Református Oktatási Központban - erről kedden egyeztettek az érintett felek képviselői. A képzés jövő szeptembertől indulna és az általános felvételi eljárás során lehetne rá jelentkezni.

Viskolcz Béla, a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetének vezetője a megbeszélésen elmondta, hogy a már működő levelező tagozatukat szeretnék Kazincbarcikára vinni. Az új székhely az Irinyi János Református Oktatási Központ lenne. A választás azért esett az egykor vegyipari technikumként és főiskolai karként működő intézményre, mert egyedülálló infrastruktúrával rendelkezik a vegyészmérnöki képzéshez.

Az oktatói hátteret a miskolci campus biztosítaná. A tervek szerint az országban egyedülálló vegyipari képzési centrum jönne létre, ami vonzóbbá tenné a természettudományos pályát a fiatalok számára mondta az egyetemi tanár. Viskolcz Béla szólt arról, hogy jelenleg is van olyan hallgatójuk, aki Kazincbarcikáról Miskolcra jár tanulni, ezért biztosra veszi, hogy lesznek jelentkezők. A képzés mintegy ötven meghirdetett hellyel indulna, de igény esetén tovább bővítenék a férőhelyek számát.

Az Irinyit fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökhelyettese üdvözölte a kezdeményezést. Pásztor Dániel úgy vélte: erősíteni kell a vegyészképzést a térségben, hiszen a helyi körülmények ezt diktálják. Elsődleges célunk továbbra is az, hogy intézményünk középszintű munkaerőt biztosítson a vegyiparnak, de örülünk annak, hogy a felsőfokú képzésben is részt vehetünk szögezte le az egyházkerület képviselője. Hozzátette: az új hallgatók új missziós területet jelentenek majd az egyház számára.


A képzést a Borsodchem Zrt. is szorgalmazza. A Kazincbarcikán működő vegyipari vállalat jelenleg is stratégiai partnere az Irinyinek és most magasabb szintre léphet az együttműködés: a levelező tagozat áthelyezésével felsőfokú végzettségű szakembereket nyerne a cég és a már meglévő munkavállalóikat is tovább tudnák képezni. Varga Béla, a Borsodchem Zrt. HR és Kommunikáció egységét vezető elnökhelyettese szerint az intézkedéssel megvalósulna a Tiszaújváros-Sajóbábony-Kazincbarcika tengelyben az iskolarendszerű vegyipari képzés.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Vegyészmérnököket képezhetnek az Irinyiben

rss

Napi lelki táplálék

Péter és az apostolok így válaszoltak: „Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek. ApCsel 5,29

2Móz 32,1–14

Istennel szemben kevés súlyosabb bűn van, mint a bálványimádás. Mégsem mondhatjuk azt, hogy ezt az emberiség az évezredek alatt megértette, és már nem is tesz ilyet. A modern ember is ugyanúgy ott hajbókol a maga készítette bálványok előtt. 

 

tovább

(31) „…üdvözítővé emelte fel…” (Apostolok cselekedetei 5,17–32)

Az üdvösség valósága megtapasztalható! Az apostolok szolgálatát megáldotta az Isten mennyei erővel, látható jelekkel (12–16).

tovább

LUKÁCS 12, 22–32 - Ne aggodalmaskodj!

Minden állatról és virágról gondoskodik Isten, és minket, embereket sem felejt el. Ezekkel a szavakkal emlékeztet minket a gyermekima Isten gondoskodó szeretetére. 

tovább

2018. július 30.

Isten fegyvere: az igazság 2.

Álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel. (Efézus 6,14a)

 

tovább

Dsida Jenő: Alázatos, könyörgő zsoltár

Jóságos Isten, áldottszivü kertész,
ki minden reggel átsétálsz a kerten,
akit csodálunk gyökereket verten
figyelj: egy dudva zsoltárt énekel!

Jóságos Isten, áldottszivü kertész –
Szirmaim nem szép, pompás csillagok;
csak egy tövises, csúf növény vagyok,
lekonyult, béna, haszontalan.

tovább