Vegyészmérnököket képezhetnek az Irinyiben

2020. Aug 26., szerző: Adminisztrátor

Kihelyezett vegyészmérnöki képzést indítana a Miskolci Egyetem Kazincbarcikán, az Irinyi János Református Oktatási Központban - erről kedden egyeztettek az érintett felek képviselői. A képzés jövő szeptembertől indulna és az általános felvételi eljárás során lehetne rá jelentkezni.

Viskolcz Béla, a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetének vezetője a megbeszélésen elmondta, hogy a már működő levelező tagozatukat szeretnék Kazincbarcikára vinni. Az új székhely az Irinyi János Református Oktatási Központ lenne. A választás azért esett az egykor vegyipari technikumként és főiskolai karként működő intézményre, mert egyedülálló infrastruktúrával rendelkezik a vegyészmérnöki képzéshez.

Az oktatói hátteret a miskolci campus biztosítaná. A tervek szerint az országban egyedülálló vegyipari képzési centrum jönne létre, ami vonzóbbá tenné a természettudományos pályát a fiatalok számára mondta az egyetemi tanár. Viskolcz Béla szólt arról, hogy jelenleg is van olyan hallgatójuk, aki Kazincbarcikáról Miskolcra jár tanulni, ezért biztosra veszi, hogy lesznek jelentkezők. A képzés mintegy ötven meghirdetett hellyel indulna, de igény esetén tovább bővítenék a férőhelyek számát.

Az Irinyit fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökhelyettese üdvözölte a kezdeményezést. Pásztor Dániel úgy vélte: erősíteni kell a vegyészképzést a térségben, hiszen a helyi körülmények ezt diktálják. Elsődleges célunk továbbra is az, hogy intézményünk középszintű munkaerőt biztosítson a vegyiparnak, de örülünk annak, hogy a felsőfokú képzésben is részt vehetünk szögezte le az egyházkerület képviselője. Hozzátette: az új hallgatók új missziós területet jelentenek majd az egyház számára.


A képzést a Borsodchem Zrt. is szorgalmazza. A Kazincbarcikán működő vegyipari vállalat jelenleg is stratégiai partnere az Irinyinek és most magasabb szintre léphet az együttműködés: a levelező tagozat áthelyezésével felsőfokú végzettségű szakembereket nyerne a cég és a már meglévő munkavállalóikat is tovább tudnák képezni. Varga Béla, a Borsodchem Zrt. HR és Kommunikáció egységét vezető elnökhelyettese szerint az intézkedéssel megvalósulna a Tiszaújváros-Sajóbábony-Kazincbarcika tengelyben az iskolarendszerű vegyipari képzés.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Vegyészmérnököket képezhetnek az Irinyiben

rss

Napi lelki táplálék

Öt nap múlva azután lement Anániás főpap néhány vénnel meg egy Tertullusz nevű ügyvéddel, és panaszt tettek a helytartónál Pál ellen. ApCsel 24,1

2Sám 5,17–25

„Akkor megkérdezte Dávid az Urat… úgy tett, ahogyan megparancsolta neki az Úr…” (19.25). Ezek a mondatok visszatérnek nemcsak a történetben, hanem Dávid egész életében is. 

tovább

(1) „…panaszt tettek a helytartónál Pál ellen.” (Apostolok cselekedetei 24,1–9)

PANASZ

– 1. A panaszt, a zsidó Nagytanács nevében, Anániás főpap szószólójaként Tertullusz ügyvéd tette meg. Beszéde retorikai remekmű, gyönyörűen felépített, hatásos, és hogy kitűzött célját elérje, a tartalom az emberi cél szolgálatában áll. 

tovább

NEHÉMIÁS 5,12-19 - Másokra tekintettel

Olvastam Nehémiás beszámolóját és én... no igen, mi is a valódi helyzet? Elámultam, lelkesedtem, kérdések vetődtek fel bennem, meglepődtem és még sok minden mást sorolhatnék. 

tovább

2017. szeptember 29. péntek

Az áldás értéke

„És Izsák könyörgött az Úrnak feleségéért, mert meddő volt. Az Úr pedig engedett könyörgésének, úgyhogy teherbe esett Rebeka, a felesége. De fiai tusakodtak a méhében. 

tovább

Baranyi Ferenc: Valami mindig közbenjön

Valami mindig közbejön: távolban tengő vén apádnak
Sós parlaggá szikesedett magánya fehérlik utánad,
Futnál hozzája bűntudattal, autóbuszon vagy gőzösön,
Futnál hozzája szüntelen, de valami mindig közbejön.

tovább