Receptek és történetek egy könyvben

2019. Dec 05., szerző: Adminisztrátor

„Ételek és életek” címmel jelent meg az álnéven író református lelkipásztor, Viola Judit legújabb kötete. Aba Amádé élettörténetét feldolgozó történelmi regénysorozata mellett most egy olyan szakácskönyv született, amelyben a finom ételek receptjei mellé egy-egy különleges történet is társul.

Viola Judit évek óta közli receptjeit a Tiszáninneni Református Egyházkerület magazinjának gasztro rovatában. „Egy egyházi újságban elég furcsán néz ki egy cikk, ami úgy kezdődik, hogy végy két kiló húst és három kiló paradicsomot. Ekkor jött az ötlet, hogy minden recept mellé társuljon egy-egy történet is” - meséli a református lelkész, aki most az újságban megjelent írásait gyűjtötte egy csokorba.

A könyvben található receptek évszakokhoz kapcsolódnak. Az ételek a szerző szerint hétköznapiak és olyan hozzávalókból készülnek, amelyek bárhol, bármikor beszerezhetők. - Nem használok trópusi alapanyagokat, kék kagylóból sem főzök levest, bár bizonyára nagyon finom. Arra is tekintettel voltam, hogy nem mindenki ismeri ezeket a gasztromókusoknak való alapanyagokat - mondja a szerző.

Viola Judit szerencsésnek tartja magát, hiszen édesanyja jó szakácsnő volt és sokszor látta, ahogy elkészíti az egyszerűbb vagy bonyolultabb ételeket. Ő maga akkor kezdett el kísérletezni, amikor férjhez ment és családanya lett. A főzés számára „alkotás és próba, rácsodálkozás az alapanyagok sokféleségére, hagyományőrzés, kísérletezés és boldogságot adó tevékenység.”

Úgy véli: az étel közösséget teremt a családon belül, a barátok között és a régi nemzedékeket is közel hozza hozzánk. Ezt a receptekhez társuló történetek is igazolják, amelyek valós karakterekre és elhangzott párbeszédekre épülnek. „Nagyon sok az olyan, ami a gyerekkoromhoz kötődik és olyan is van, aminek én magam vagyok a főszereplője. Történetek, amik az olvasót elvarázsolják és megerősítik hitében, vagy felvillantják neki azt az utat, amelyre ha rálép, könnyebb lesz az élete.”

A recepteket képekkel is illusztrálták. Elmesélte, sokszor előfordult, például a legutóbbi számnál, hogy a karácsonyi menüt a lapzárta miatt már novemberben el kellett készíteni és lefotózni, de olyan is volt, hogy a fotográfus alig győzte kivárni, hogy megkóstolhassa az ételt. Azt mondta, nincs kedvenc étele és receptje sem, mindegyiket egyformán szereti.

Az „Ételek és életek” című kötet a Hernád Kiadó gondozásában jelent meg. Az első oldalon Dr. Dienes Dénes sárospataki gyűjteményigazgató ajánlja az olvasók figyelmébe.

A szakácskönyvet december 13-án, pénteken mutatják majd be Miskolcon, a Genius könyváruházban, ahol dedikálásra is lesz lehetőség a mellékelt plakát szerint.


A kötet megvásárolható még:

A Hernád Kiadó honlapján (www.hernadkiado.hu)

A Kálvin Kiadó könyvesboltjaiban és webáruházában (www.kalvinkiado.hu)

A Ráday utcai Bibliás könyvesboltban 

Debrecenben a Karakter 1517 könyvesboltban

Miskolcon a Génius könyvesboltban

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

rss

Napi lelki táplálék

Amikor látta Jézus, hogy ott fekszik, és megtudta, hogy már milyen hosszú ideje, megkérdezte tőle: „Akarsz-e meggyógyulni?” Jn 5,6

Lk 1,26–38

Mária nem véletlenül lett a hit egyik példaképe. Példát mutat arra, hogy mi tesz valakit Isten engedelmes szolgálóleányává. 

tovább

(45) „…a lármázók…” (Jeremiás 48,26–47)

Döbbenetes változásokat élünk meg. Arra sincs időnk, hogy ebbe belegondoljunk, reflektáljuk. Ennek a változásnak csak egyik apró jele, hogy indulatosak vagyunk, kiabálunk egymással, letorkoljuk a másikat.

tovább

Zsoltárok 27,1–6 - Mit jelent számomra Isten?

A zsoltáros fényforrásként, szabadítóként és segítőként beszél Istenről, aki elveszi a félelmet, és mindeddig megbízhatónak bizonyult. 

tovább

2018. január 28. vasárnap

Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket, és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon. (Jn 15:16)

tovább

Tamási Miklós: Nyitogató

Nyiss ki engem, Istenem,
oly bizalommal nyissál,
mint könyvet nyit ki a gyermek,
szerelmet a fiatal lány.

Mint méhét nyitja az asszony,
mint karját tárja a férj,
mint hajnalból készül a nappal,
s az alkonyatból az éj.

tovább