Október az idősek hónapja

2019. Oct 14., szerző: Adminisztrátor

A július 1-től egyházkerületi fenntartásban működő Encsi Idősek Otthonában nyitották meg a TIREK Integrált Diakóniai Központ idősek hónapja rendezvénysorozatát.

Az ünnepségen Blachné Papp Eleonóra intézményvezető köszöntötte a vendégeket, aki elmondta: minden évben megemlékeznek az idősekről. A jelenleg 150 férőhelyes otthont 2002-ben alapították és - mint fogalmazott -  a fenntartóváltás után “új gondolatokkal és lelkülettel” működnek tovább.


Pásztor Dániel püspökhelyettes igehirdetésében azt hangsúlyozta, hogy életünk a legbiztosabb helyen: Isten kezében van. “Gyengeségeim, erőtlenségem és betegségem is az ő kezében vannak és azok is, akik oda állnak mellétek, hogy segítsenek!” Rávilágított, hogy Isten már akkor törődött velünk, amikor még meg sem születtünk és ha mi is úgy akarjuk, végigkísér minket az úton. “Az Úr lesz veletek, ha ti is ő vele lesztek.” Az igehirdető végül hangsúlyozta: a legnagyobb ajándék vidám szívvel megöregedni.


Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az idősekre. Az állam partnerként tekint az egyházakra ebben a szolgálatban. A térség egyik problémájának az “elöregedést” nevezte, szerinte ezért is fontos, hogy az egyházkerület vállalta az idősgondozást Encsen.


Ódor Ferenc, az intézmény egyik alapítója úgy vélte, hogy a református otthon hosszú időre meghatározza az Abaújban élő emberek sorsát. Az átvétel elsősorban nem infrastrukturális fejlesztést, hanem “lelkületben való változást” jelent. Az igehirdetés mellett a szeretet közvetítése is jelen lesz az intézmény mindennapjaiban - mondta.


Jónyerné Demkovics Andrea, a TIREK Integrált Diakóniai Központ intézmény vezetője ismertette: október az idősek hónapja, október elseje pedig az idősek világnapja 1991 óta. Azért gyűltek össze, hogy tiszteletüket, megbecsülésüket és szeretetüket fejezzék ki az idős nemzedék felé, hogy életükkel és munkájukkal felbecsülhetetlen értékeket adtak. A gondozásukra bízott idős emberek közül sokan betegen töltik mindennapjaikat. A munkatársaktól azt kérte, hogy hittel, szeretettel és odaadással végezzék a szolgálatot.


Az ünnepségen műsorral az Encsi Református Kórus kedveskedett a szépkorúaknak.

Az idősek hónapja rendezvénysorozat október 30-án, úrvacsorás istentisztelettel zárul majd, szintén Encsen.

Szöveg és képek: Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Október az idősek hónapja

rss

Napi lelki táplálék

…mindenkor küzd értetek imádságaiban, hogy tökéletesen, teljes bizonyossággal, állhatatosan maradjatok mindabban, ami az Isten akarata. Kol 4,12b

Kol 4,7–18

A levél utolsó verseiben Pál apostol felsorolja a munkatársait, szolgatársait, szeretett és hűséges barátait Krisztusban. 

 

tovább

(17) „…az oroszlánok vermébe dobták.” (Dániel 6,2–18)

Dániel „nagy hivatalra” jutott, amikor Dárius király főkormányzója lett. Dánielben „rendkívüli” Lélek (4), azaz Isten Lelke munkált, amit a király és Dániel főkormányzó társai is észrevettek. Isten Lelkének munkája látszik, mint a Nap ragyogása. Dárius király így megbízott Dánielben, ragaszkodott hozzá, ezért országa élére akarta állítani őt (6,1–4).

tovább

EZÉKIEL 11,14-21 - Új szív

A hátramaradt jeruzsálemiek lenézik a deportáltakat.Az Ószövetségben Isten jelenlétét szorosan összekapcsolták a templom épületével. Aki Isten közelében kíván lenni, oda kell jönnie. 

tovább

2017. november 11. szombat

Személyes gondoskodás

Az én Atyám a szőlőműves. (Jn 15,1)

 

tovább

Leleszi Balázs Károly: Találkozás

Messzi, nagy vándorlásaimból sebes lábakkal
s rongyos ingben érkeztem - megkeresni a Mestert.
Megpihentem hát az olajfák lágy hűvösében,
mert így mondták jöttömben a kérges kezű halászok,
szakállas juhpásztorok s a szolgáló asszonyok:
bizton erre visz majd az útja - a Városba.

tovább