Hála az új kenyérért

2019. Aug 26., szerző: Adminisztrátor

Államalapító Szent István király tiszteletére rendeztek ünnepséget Miskolcon, augusztus 20-án, amelyen a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték az új kenyeret.

Az ünnepi menet a Városháza bejáratától indult, a népviseletbe öltözött fiatalokat a város vezetői és az egyházak képviselői követték. A Himnusz eléneklése után Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője átvette az új kenyeret, majd Varga Judit igazságügyi miniszter mondott ünnepi beszédet.

A politikus emlékeztetett: augusztus 20-án Európa egyik legrégebbi államát ünnepeljük. “Kevés olyan nemzet van ma a világban, amelynek a miénkhez hasonló, ezer évnél is régebbre visszatekintő ünnepe van. István fiatalon került a trónra, mégis mély, a jövőnket még ezer év után is befolyásolni képes nyomot hagyott történelmünkben” - fogalmazott beszédében a miniszter, aki kifejtette: független, erős országban gondolkodott és letette az önálló, keresztény magyar állam alapjait. - Emlékezzünk arra is, hogy Európa számunkra nem egy földrajzi fogalom, hanem az a vallási, kulturális és politikai közösség, ami államalapításunk óta az otthonunkat jelenti - hangsúlyozta a miskolci születésű Varga Judit.


Alakszai Zoltán jegyző köszöntőjében arról beszélt, hogy Szent István öröksége újra és újra erőt adott az igaz keresztény hazafiaknak, és időről időre megrázta magát a magyarság, lerázta láncait, vagy elűzte árulóit. Kiemelte: a politikai érdeknek egybe kell esnie a nemzet érdekével. - Szent István a szívós, rendíthetetlen és előrelátó közösségépítést hagyta örökül minden állami és városi vezetőnek. Mi ennek az örökségnek akarunk megfelelni - mondta.


Az ünnepi beszédeket követően a történelmi egyházak jelenlévő képviselői megáldották, megszentelték az új kenyeret, majd a város jegyzője megszegte azt.

Kojsza Péter

Fotók: minap.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Hála az új kenyérért

rss

Napi lelki táplálék

Mégis, amikor Galileába érkezett, befogadták őt azok a galileaiak, akik látták mindazt, amit Jeruzsálemben tett az ünnepen, mivel ők is ott voltak. Jn 4,45

Jel 22,8–21

Van-e annál nagyobb vigasztalás, mint ami ebben a néhány versben elhangzik? A lepra világnapján eszembe jut, hogy megszámlálhatatlanul sok, hitre jutott, korábbi leprabeteg bizonyossága is ez. 

tovább

(6) „Jaj, Úrnak kardja…húzódj vissza hüvelyedbe…” (Jeremiás 47)

– 1. A próféta Egyiptom után a filiszetusok ellen prófétál, akik mindig fenyegették Isten népét. Babilon azonban most őket is letarolta, elfoglalva a filiszteus nagyvárosokat. A próféta a babiloni hódítást áradáshoz hasonlítja, idők végezetét láttató paták csattognak, rettenetes harci zaj kíséretében (1–4).

tovább

Lukács 6,43–45 - Szó szerint

„Ami szívemen, az a számon.” Ez az igazság a mai napig is szó szerint értendő. Kevesen tudják, hogy ez már a Bibliában is meg van írva. 

tovább

2018. január 26. péntek

Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek. (Jn 15:14)

 

tovább

F. Thompson (Ford.: Kosztolányi Dezső): Egy hópehelyhez

Ki volt, aki kigondolt? –
nem fér soha fejembe,
ó, könnyű hópehely, te!
Te tiszta, és te gyenge,
s kemény, akár a penge.
Ki vájt ki és ki dombolt
csodafémből, te lenge
és drága, szép pehelyke?
Ki kalapált a mennybe’
ezüstködből, te, kincsem?

tovább