Hála az új kenyérért

2019. Aug 26., szerző: Adminisztrátor

Államalapító Szent István király tiszteletére rendeztek ünnepséget Miskolcon, augusztus 20-án, amelyen a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték az új kenyeret.

Az ünnepi menet a Városháza bejáratától indult, a népviseletbe öltözött fiatalokat a város vezetői és az egyházak képviselői követték. A Himnusz eléneklése után Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője átvette az új kenyeret, majd Varga Judit igazságügyi miniszter mondott ünnepi beszédet.

A politikus emlékeztetett: augusztus 20-án Európa egyik legrégebbi államát ünnepeljük. “Kevés olyan nemzet van ma a világban, amelynek a miénkhez hasonló, ezer évnél is régebbre visszatekintő ünnepe van. István fiatalon került a trónra, mégis mély, a jövőnket még ezer év után is befolyásolni képes nyomot hagyott történelmünkben” - fogalmazott beszédében a miniszter, aki kifejtette: független, erős országban gondolkodott és letette az önálló, keresztény magyar állam alapjait. - Emlékezzünk arra is, hogy Európa számunkra nem egy földrajzi fogalom, hanem az a vallási, kulturális és politikai közösség, ami államalapításunk óta az otthonunkat jelenti - hangsúlyozta a miskolci születésű Varga Judit.


Alakszai Zoltán jegyző köszöntőjében arról beszélt, hogy Szent István öröksége újra és újra erőt adott az igaz keresztény hazafiaknak, és időről időre megrázta magát a magyarság, lerázta láncait, vagy elűzte árulóit. Kiemelte: a politikai érdeknek egybe kell esnie a nemzet érdekével. - Szent István a szívós, rendíthetetlen és előrelátó közösségépítést hagyta örökül minden állami és városi vezetőnek. Mi ennek az örökségnek akarunk megfelelni - mondta.


Az ünnepi beszédeket követően a történelmi egyházak jelenlévő képviselői megáldották, megszentelték az új kenyeret, majd a város jegyzője megszegte azt.

Kojsza Péter

Fotók: minap.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Hála az új kenyérért

rss

Napi lelki táplálék

Ott pedig az egyik ezt, a másik azt kiáltozta; a gyűlés ugyanis zűrzavarba torkolott, és a legtöbben azt sem tudták, miért jöttek össze. ApCsel 19,32

2Krón 27

„...állhatatosan Istenének, az Úrnak az útján járt” (6). Jótám király példája arra figyemeztet, hogy nem szükségszerű a rossz példák és minták követése. 

tovább

(23) „…zavargás támadt az Úr útja miatt.” (Apostolok cselekedetei 19,23–40)

– Artemisz a szerelem, a vér, az arany istennője. Kis szobrokban is kiábrázolták az istennőt, és az efezusi mesterek nagy jövedelemre és jólétre tettek szert ebből (24–25).

 

tovább

EZSDRÁS 7,11-20 - Isten irányít

Valaki nagyon elszántan veti be magát. Artaxerxész fél a „menny Istenétől”, vagy inkább tiszteli? Talán mindkettő lehetséges (23). 

tovább

2017. szeptember 16. szombat

Szellemi kincsgyűjtés

Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják; hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, ahol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és ahol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják. (Mt 6,19-20)

 

tovább

Kaposi Ferenc: Legenda

Egyszer egy angyal meghívta az erényeket,
hogy jelenjenek meg az Isten udvarán.
S mentek, a Jóság, Szeretet, Alázat
és sorba mind, mind egymás után,
mentek nagy vígan, ünneplőben.

tovább