Megújult a templom Kisgyőrben

2019. Jun 17., szerző: Adminisztrátor

Felújították a református templomot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben. Lecserélték a műemlék épület tetőszerkezetét, helyreállították az ülőpadokat és a toronyórát, valamint a templomkülső is megújult. Az elvégzett munkákért június 10-én, hétfőn hálaadó istentiszteletet tartottak a településen.

A késő barokk stílusú templom 1776-ban épült. - Az elmúlt évtizedekben sok minden elérett az épületen, ezért eljött az ideje, hogy egy átfogó karbantartást végezzünk - indokolta a renoválást Domahidi Ernő lelkipásztor, aki hozzátette: szerencsés helyzetben van, hiszen elődei folyamatosan törődtek a templommal.

A legnagyobb munka a tetőszerkezet cseréje volt, ami egy korábbi vihar során szinte teljesen megrongálódott. Kicserélték az ajtókat és az ablakokat, valamint  megjavították az 1999-ben készült toronyórát is. A több éven át tartó beruházás hozzávetőleg 50 millió forintba került, amelyet pályázati forrásból és adományokból finanszírozott az egyházközség.

Mint azt a lelkipásztor a tirek.hu érdeklődésére elmondta: a templomtoronyban két jó állapotban lévő harang teljesít szolgálatot. Mindkettő acélból készült Diósgyőrben, az első világháború után. A rendszeres karbantartásnak köszönhetően szintén jól működik az egyházközség orgonája, amit 1936-ban készítettek.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Miután megszűnt a zavargás, magához hívatta Pál a tanítványokat, bátorította őket, és elköszönve tőlük elindult Macedóniába. ApCsel 20,1

2Krón 28

„...nem azt tette..., amit helyesnek lát az Úr” (1). Túlságosan sokszor és fájdalmasan visszatérő mondat Izráel történetének áttekintésekor, hogy nem azt cselekedték, ami helyes az Úr szemei előtt. 

tovább

(2) „…számos beszédben intette őket…” (Apostolok cselekedetei 20,1–6)

– Pál az efezusi események után több hónapot töltött a második missziói úton alapított macedóniai gyülekezetekkel: Filippi, Thesszalonika, Bérea (1). Az apostol itt számos beszédben intette őket (2), ahogy elköszönésekor az efezusiakat is.

tovább

EZSDRÁS 7, 21-28 - Csodálkozni és hálát adni

Az eseményektől lenyűgözve Ezsdrás Istent dicséri csodálatos tetteiért (27-28.). 

tovább

2017. szeptember 17. vasárnap

Lelki kincsgyűjtés

Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják; hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, ahol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és ahol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják. (Mt 6,19-20)

tovább

Reményik Sándor: Csendes csodák

Ne várd, hogy a föld meghasadjon
És tűz nyelje el Sodomát.
A mindennap kicsiny csodái
Nagyobb és titkosabb csodák.

Tedd a kezedet a szívedre
Hallgasd, figyeld, hogy mit dobog,
Ez a finom kis kalapálás
Nem a legcsodásabb dolog?

tovább