Megújultak a református épületek Bódvaszilason

2019. May 27., szerző: Adminisztrátor

Felújították a református templomot és a parókiát Bódvaszilason. Az elvégzett beruházásért május 19-én tartottak hálaadó istentiszteletet.

A munkálatok során új külsőt kapott az 1804-ben épült templom, miközben lecserélték a tetőszerkezetet és helyreállították a barokk stílusú tornyot.

- A legutóbbi nagy felújításnál, ami az 1900-as évek elején történt, elhelyeztek rajta egy kupolát, aminek fa szerkezete teljesen szétrohadt. A munkálatok során kiderült, hogy alatta van tölgyfából az eredeti toronyszerkezet. Valószínű a gyülekezet akkori anyagi helyzete nem engedhette meg, hogy helyreállítsák, most viszont lehetőség nyílt rá - mesélte portálunknak Meleg Attila bódvaszilasi lelkipásztor. A torony másik különlegessége a csúcsdísz, ami a lelkész szerint a Tiszáninneni Református Egyházkerületben is egyedülálló.

A beruházás keretében fűthetővé tették az épületet, megoldották a vízelvezetést  és felújították a kerítést is.


A lelkészlakás külső szigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az energetikai rendszert, valamint napelemeket is felszereltek. A munkálatok több mint harminc millió forintba kerültek, amiket egyházkerületi támogatással, pályázati forrásból és adományokból valósított meg a Bódvaszilasi Református Egyházközség.

Meleg Attila szerint a megújult templomot meg kell tölteni élettel és tovább kell adni az utókornak. - Hiába szépülnek meg templomaink, ha mi nem újulunk meg és az emberek nem térnek meg. A ránk bízott legfontosabb érték ebben a felújított templomban is a Krisztus evangéliumának hirdetése, megélése, Isten országának építése - fogalmazott a lelkész.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Megújultak a református épületek Bódvaszilason

rss

Napi lelki táplálék

Ott halt meg Mózes, az ÚR szolgája, Móáb földjén, az ÚR akarata szerint. 5Móz 34,5

5Móz 34

Sokszor átéljük, hogy a munkát, amit mi kezdtünk el, más viszi sikerre, vagy félre kell állnunk, hogy a dolgunkat átadjuk másnak. 

tovább

(52) „…követte Őt az úton.” (Márk 10,46–52)

– Ne spiritualizáljuk el az Igét a vak Bartimeus meggyógyításának történetét magyarázva. Itt nem lelki vakságról van szó. Persze, nagyon sokan vagyunk vakok, lelki értelemben: nem látjuk az Istent, nem látjuk az irányt, rosszul döntünk. 

tovább

ZSOLTÁROK 86,11-17 - Saját fegyverrel verni

A zsoltár második részében az imádkozó hangja még erőteljesebb. Ami a fenyegetettségét és ellenségeit illeti, konkrétabbá válik (14). 

tovább

2017. június 24. szombat

„De Isten meghallotta a fiú hangját… És Isten megnyitotta az asszony szemét, úgyhogy meglátott egy forrást. Odament, megtöltötte a tömlőt vízzel és megitatta a fiút.” (1Mózes 21,17.19)

 

tovább

Túrmezei Erzsébet: Futok

,, Én tehát nem céltalanul futok, hanem egy határozott cél felé " (1Kor. 9,26)

Ballag, botorkál, sétál, lépeget...
megy,fut, szalad... sántikál, vánszorog...
Hány szép szavad van, édes magyar nyelvem
arra, hogyan teszem meg az utat,
hogyan közeledem a cél felé.

tovább