Nagyszabású fejlesztések Sárospatakon - a felújítás a Kollégium minden intézményrészét érinti

2019. Feb 14., szerző: Adminisztrátor

Három és félmilliárd forintnyi állami forrásból építkezik Sárospatakon a Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK), valamint Református Kollégium. A beruházás sorozat már elkezdődött és előreláthatólag 2020 végéig tart.

A fejlesztések részleteiről Dienes Dénes professzor, a kollégium közigazgatója elmondta: a három és fél milliárd forint állami forrásból származik. Emlékeztetett rá, hogy a református intézményeknek azért van szükségük a kormányzati támogatásokra, mert az 1949-es államosítás során az akkori hatalom az egyházakat megfosztott minden olyan eszköztől, amelyekből addig fenntartották intézményhálózatukat és 1990 után is csak részleges kártalanítás történt. A felekezetek általában rossz állapotban kapták vissza nagy múltú, gyakran műemléki védettséget élvező épületeiket, ezért a felújítás, valamint az energetikai szempontból korszerűtlen létesítmények üzemeltetése komoly terhet rótt rájuk. Az egyházi intézmények egyben állami feladatokat is átvállalnak. Összességében ezek miatt van szükség a felújításhoz és a működtetéshez állami dotációra – közölte a közigazgató.

Hozzátette: a mostani beruházás során komplex beruházást hajt végre a fenntartó TIREK és a kollégium. Megújul például az Erdélyi Internátus, ahol a belső munkálatok már el is kezdődtek. Dienes Dénes felidézte, hogy részben magán adományokból, részben a fenntartó támogatásából a szomszédos Kossuth Internátus már korábban megújult, ennek mintájára kezdték el a másik épület rendbetételét. A férőhely bővítésére azért van szükség, mert a gimnázium képzéseire egyre növekszik az érdeklődés, diákjaikat pedig megfelelő körülmények között szeretnék elhelyezni – mondta. A kollégium főépületén energetikai beruházások zajlanak majd, szeretnének napelemeket is elhelyezni és főleg a gimnáziumi részen a tetőt is felújítják. Megújul a múzeum, ahol egyben új szemléletű kiállítások valósulnak meg, valamint lehetőség lesz múzeumpedagógiai foglalkozások szervezésére is. Ugyancsak megszépül a természeti környezet, azon belül az Iskolakert is a sétányokkal és parkokkal együtt. A tervek szerint helyreállítják az egykori barokk kertet a Kossuth kollégium előtti területen – tette hozzá a közigazgató.

Kiemelte: szintén felújítják a kollégiumi étkezdét, vagyis az adományozóról, Mudrány Andrásról elnevezett épületet. Ott a konyhatechnikát és a berendezést is modernizálják. A beruházás sorozat utolsó elemeként pedig szálláshellyé alakítják a ma használaton kívüli egykori „Gólyavárat”, amely korábban zeneiskolaként és internátusként is működött. Ez későbbiekben a kollégium számára bevételt is hozhat, az épületben megszállók részére ugyanis akár étkezést és színvonalas kulturális programokat tudnak majd kínálni. A tervek szerint a munkálatok 2020 végéig tartanak, a munkálatokat szeretnék helyi vállalkozókkal elvégeztetni – mondta Dienes Dénes professzor.

BSZA

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Nagyszabású fejlesztések Sárospatakon - a felújítás a Kollégium minden intézményrészét érinti

rss

Napi lelki táplálék

Akkor ezt mondta nekem az ÚR: Indulj, és menj le innen hamar, mert megromlott a néped, amelyet kihoztál Egyiptomból. 5Móz 9,12

5Móz 9

„Tudd meg azért ma, hogy Istened, az Úr vonul előtted...” (3). Isten figyelmezteti az övéit: ő vitte be népét a „jó földre”, amit nekik adott. 

tovább

(1) „…egy kiszáradt kezű ember.” (Márk 3,1–6)

SOK A „SORVADT EMBER”; – sok a sorvadt, kiszáradt élet: „imaházon” belül és kívül egyaránt (1).

tovább

1 MÓZES 12,2 - Az áldó jelenlét

„…megáldalak, naggyá teszem nevedet, és áldás leszel.” Isten Ábrahámhoz intézett szavai olyanok, mint az áldás alappillérei: Megáldalak, és ezért lehetsz áldássá mások számára. 

tovább

2018. május 24.

„…üldözés következtében szétszóródtak…” (ApCsel 11:19)

tovább

Somogyi Imre: Pünkösd napja

Aki nem tud a hit szárnyán
A magasba szállni,
Nem is tud a Megváltónak
Szentlelkére várni.

Ó, emberek! Krisztus nélkül
Mit ér ünnepléstek?
Nincs ott pünkösd, nincs ott áldás,
Ahol nincs Szentlélek.

tovább