Változni és változtatni

2015. Sep 30., szerző: Adminisztrátor

A teremtésvédelem iránt elkötelezett gyülekezetek munkáját díjazták a Teremtés Hete idei nyitó istentiszteletén, melyet Tokaj református templomában tartottak szeptember 27-én. Idén újra a telkibányai- és a hajdúnánási református egyházközségek vehették át az Ökogyülekezeti díjat, az elismerést olyan egyházi közösségek kaphatják, melyek aktívan tesznek Földünk megóvásáért. A Teremtés Hete vasárnapig tart, témája az éghajlati igazságosság.

Miért fontos a keresztyén ember számára a teremtésvédelem? Hogyan tehetjük templomainkat környezetbaráttá és mi mindent tehetünk a változó világban miliőnkért? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok, akik csatlakoznak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által minden évben meghirdetett Teremtés Hetéhez, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a teremtett világ védelmére. A vasárnapig tartó programsorozaton a résztvevők közösen gondolkodnak az energia és a klímaváltozás témájáról, és arról, hogy az egyházak mi mindent tehetnek Földünk megóvásáért, különös tekintettel a mértékletességre és az újrahasznosításra.

2009 óta egy ökumenikus teremtésvédelmi csapat közösen dolgozza ki a Teremtés Hete segédanyagát. Az idei téma az éghajlati igazságosság, mottója pedig Nátán próféta példázata alapján: Egy gazdag és egy szegény. Kodácsy Tamás, a Református Egyház ökogyülekezeti mozgalmának vezetője elmondta, hogy az idei témával a XXI. Párizsi Klímacsúcshoz szeretnének kapcsolódni. Az éghajlati igazságosság egy környezetvédelmi kifejezésre (climate justice) utal és arra világít rá, hogy egyformán felelősek vagyunk a világ éghajlatáért, egy bolygón élünk, tehát közös erőforrásainkon közösen kell osztoznunk.

Szalay László Pál, a 2012 óta ökogyülekezeti díjat birtokló telkibányai református egyházközség lelkipásztora igehirdetésében arra buzdított, hogy adjuk át magunkat a teremtett világ örömének és az alkotó előtti tiszteletnek. Az igehirdető úgy vélte: személyes felelősségünk a teremtett világ védelme. "Jézus megváltó és újjáteremtő ereje képes elindítani gondolkodásunkat, a szegénységtudatot a helyére tudja tenni és egészséges, gazdagságtudatot ad számunkra" – fogalmazott a lelkész, aki szerint Isten a természetben megszámlálhatatlan ajándékkal halmoz el minket, csupán észre kell vennünk ezeket.

A teremtésvédelem iránt elkötelezett gyülekezetek munkáját is díjazták az ünnepi istentiszteleten. Az Ökogyülekezeti címmel minden évben azoknak a gyülekezeteknek, egyházi közösségeknek és intézményeknek a munkáját ismerik el, amik szemléletükkel és önkéntes akcióikkal sokat tesznek világunk megóvásáért: újrapapírt használnak, helyi készítésű termékeket vásárolnak, fákat ültetnek és szabadtéri istentiszteleteket tartanak. A címet idén a pilisi, a sellyei és a sólyi református egyházközségek, illetve első római katolikus közösségként a Szegedi Keresztyén Roma Szakkollégium nyerték el.

Az Ökogyülekezeti díj olyan közösségeknek adható, melyek az alapvető célkitűzések mellett egy három éven át tartó teremtésvédelmi programot is megvalósítanak. Ezúttal a telkibányai és a hajdúnánási egyházközségek korábban elnyert díját hosszabbították meg a teremtésvédelmet szolgáló kiemelkedő munkájukért, egyebek mellett a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséért és őshonos gyümölcsfák ültetéséért.

Az ünnepi istentisztelet résztvevői egy sajátos kezdeményezéshez is csatlakoztak, itt találkoztak ugyanis a „Tekerj a felebarátodért!” elnevezésű biciklitúra beregszászi, telkibányai és hajdúnánási résztvevői, akik a tokaji tiszteletkört követően továbbindultak Budapestre, onnan pedig egyenesen Sopronba mennek, a Teremtés Hete országos rendezvénysorozatának október 4-i záró istentiszteletére.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Változni és változtatni

rss

Napi lelki táplálék

Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, az megtartatik, bejár és kijár, és legelőre talál. Jn 10,9

Lk 11,33–54

„Azt adjátok oda alamizsnául, ami belül van, és minden tiszta lesz nektek” (41). Jézus követésében az a legcsodálatosabb, hogy azt is megszólítja, aki a spirituális teljességre törekszik, és azt is, akinek az igazi kegyesség a szegények és elesettek megsegítésében tárul fel (Jak 1,27).

tovább

(1) „…ha kezességet vállaltál…” (Példabeszédek 6)

– Feleségem áldott, szorgos keze mindig megnyugtat. Ez a kéz figyelmeztet arra, hogy az Úr kezében vagyunk, Jézus Krisztusban vagyunk, aki kezességet vállalt értünk.

tovább

Lukács 20,1–8 - Teljhatalom és emberektől való félelem közt

Jézus teljhatalommal tanít. Ezt mindannyian érzik, még az ellenségei is. Istentől kapta a megbízatását. Ezért nem hagyja, hogy az emberek megkérdőjelezzék azt. Azt teszi, amit tennie kell. 

tovább

2018. március 2.

„Énók az Istennel járt, és egyszer csak eltűnt, mert magához vette őt Isten.” (1Mózes 5,24)

tovább

Tanka János: Tavaszodik

Köszönöm neked ezt a percet,
én Istenem, hogy víg vagyok,
hogy hó olvad a lágy barázdán,
a mogyoró is bomlik sárgán,
s az égből azúr-illatok

felhője csap szívem tavába
s vitorláit ezernyi cél
hajrázó hittel újra bontja;
mint türelmetlen feslő bodza
melegszem napod fényinél,

tovább