Lelki muníció

2015. Jun 01., szerző: Adminisztrátor

„Ha botlanak a gyöngék, segítsen az erős” – ezzel a jelmondattal rendeztek találkozót fogyatékkal élők és segítőik számára Sajósenyén, május 28-án és 29-én. Az „Együtt, Egymásért” fesztivált hetedik alkalommal tartották a borsodi településen, célja a társadalom fogyatékkal élőkről alkotott képének formálása volt.

A találkozót a Fogyatékosok Európai Éve (2003) óta kétévente rendezi meg a sajósenyei Fészek Fogyatékosok Reformátusok Ápoló és Gondozó Otthona. Az ökumenikus programra mindenfelől vártak intézményeket, idén több mint 1500 résztvevő fordult meg többek között Magyarországról, Erdélyből, és Kárpátaljáról. A lebonyolítást széles körű összefogás segítette: a szervezésben a térség önkormányzatai, lakossága, gyülekezeti közösségei vettek részt, illetve hazai és külföldi önkéntesek álltak a kezdeményezés mellé.

Szükség is volt a segítőkre, hiszen változatos programokkal várták az érdeklődőket: minden nap reggeli áhítattal kezdődött, ezt követően a résztvevő intézmények sérültjei mutatkoztak be műsorral a színpadon. A piactéren lehetőség nyílt megtekinteni a kirakodó vásárt, beszélgetni a teaházban, de volt állatsimogató és kötélpálya is, sokan pedig a terápiás és kreatív foglalkozások mellett döntöttek. Egész napos kisvonatozást is szerveztek, az esti tűzijátékot pedig az Atlantis koncertje vezette fel, de fellépett Kiss Kata és táncházat is tartottak.

A fesztivál célkitűzései a fogyatékkal élőkről alkotott társadalmi felfogás formálása, a sérültek értékeinek felmutatása, valamint az egységbe kovácsolás voltak. Arra törekedtek, hogy nyilvánvalóvá váljon: együtt, egymásért élve lehet szép az életünk. Kövér Imre, az otthon vezetője szerint mindenki, aki ellátogatott Sajósenyére maga mögött hagyhatta gondjait, és lelki munícióval térhetett haza. Pozitívan számolt be arról, hogy csökkeni látja a társadalom és a fogyatékkal élők közötti szakadékot, ebben nagy szerepük van a gondozóknak, akik igyekszenek „együtt lélegezni a társadalommal” és megelőzni a szeparációt.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Demeter Zoltán református lelkipásztor és országgyűlési képviselő. Köszöntésében azt mondta, hogy csak közösségben élhet az ember boldog életet. Bár sokan vannak a társadalomban, akik bezárkóznak és az egyéni javakat tartják szem előtt, életük csak akkor lehet teljes, ha együtt és egymásért tudnak cselekedni.

Adományokat is gyűjtöttek, ezúttal kárpátaljai fogyatékkal élők és családjaik számára. A támogatásokból találkozót rendeznek számunkra, háztartási gépeket vásárolnak és a rezsiköltségeikhez is hozzájárulnak.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Lelki muníció

rss

Napi lelki táplálék

...hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással. 2Tim 4,2

2Tim 4,1–5

Az egyház számára Isten országa, az Úr eljövetele és az ítélet napja a legfontosabb támpontok (1), amelyekre nézve Pál minőségi helytállásra hívja fel Timóteus figyelmét. 

tovább

(14) „Letaroltátok a szőlőt…” (Ézsaiás 3,1–15)

FÁJ-E MÉG (MÁR) VALAKINEK AZ A KÁOSZ ÉS PUSZTÍTÁS, amivel az emberi bűn letarolja az Istentől kapott világot? Fáj-e, hogy emberileg senki és semmi nem tudja megakadályozni ezt a „vandalizmust”, mert lényegileg nem változik semmi, csak a tarolás módszerei változnak.

tovább

ÉZSAIÁS 62,6-12 - Bepillantunk Isten szívébe

Az egyik leglátványosabb várrendszer, amit láttam, az a Carcassonne Dél-Franciaországban. Bástyák és tornyok állnak körben a kettős várfalon. 

tovább

2017. december 14. csütörtök

Hazug ígéreteink

„A harmadik napon azonban, amíg ezek seblázban szenvedtek, fegyvert ragadott Jákób két fia, Simeon és Lévi, Dina bátyjai, rátörtek a gyanútlan városra, és legyilkoltak minden férfit.  Hamórt is meg a fiát, Sikemet is kardélre hányták, Dinát pedig kihozták Sikem házából, és elmentek. Így törtek rá Jákób fiai a sebesültekre, a várost pedig kifosztották, mert megbecstelenítették a húgukat. Juhaikat, marháikat, szamaraikat és ami csak a városban és a mezőn volt, elvitték magukkal. Minden vagyonukat, valamint gyermekeiket és asszonyaikat is mind foglyul ejtették, a házakat pedig teljesen kifosztották.” (1Móz 34, 25-29)

tovább

V. Thilo (Ford.: Túrmezei Erzsébet): Bezörget mindenütt!

Most készítsd, Isten népe,
a szívedet elő!
A bűnösöknek üdve,
az Isten hőse jő,
Kit irgalomból küld,
mint rég ígérte néked,
mert Ő a fény, az élet!
Bezörget mindenütt!

tovább