Gyökössy Intézet akkreditált tavaszi kurzusai

2015. Feb 27., szerző: Adminisztrátor

Alább taláhatóak a Gyökössy Intézet akkreditált tavaszi kurzusai:

Börtönlelkészek továbbképzése: kiégés felismerése, kezelése a börtönlelkészi szolgálatban

A börtönlelkészi munka speciális egyházi missziói terület. A börtönlelkész számára az emberek megszólítását, lelkészi, lelkigondozói segítését meghatározzák az intézeti körülmények, a fogvatartottak helyzete. Ő mindig a “Segítő!”, meghallgató szándékkal érkezik és már a jelenlétével is ad, rajta keresztül bejön a külvilág, létrejön egy “más kapcsolat”. A segítő hívatásokban, többek között a börtönlelkészi munkában törvényszerű, hogy bizonyos idő után elfárad az ember, a munkája többet kivesz belőle, mint amennyit kap. Ha idejében nem ismerjük fel a kiégés jeleit, testi – lelki kifáradáshoz, kimerültséghez, fásultsághoz vezethet. A kurzus célja, megismertetni a résztvevőkkel a kiégés okait, folyamatát, megelőzését, gyakorlatban alkalmazható általános és egyéni mentális, spirituális kezelési lehetőségeit.

Kurzusvezető: Tóth János (Gyökössy Intézet)

Képzés időpontja, helyszíne: 2015. április 22 -24. Budapest, Börtönmissziós Központ (Felsőcsatári út)

Jelentkezési határidő: 2015. április 10.

Bővebb információ, jelentkezés: www.gyokossyintezet.hu

E-mail: thjs@gyokossyintezet.hu

 

Házaspárok és családok lelkigondozása: házassági, családi konfliktusok

 “A szeretet cselekvést jelent” (Alfons Vansteenwegen)

A lelkészi munkában szinte mindennaposak a házassági és családi segélykérések. Gyakran a családlátogatások során kerülnek elő a nehéz emberi helyzetek, vagy a gyülekezeti tagok személyesen keresik fel a problémáikkal a lelkészt, vagy a gyülekezeti hittan, iskolai vallásórákon észlelik a gyerekeken “otthon baj van..”. A gyakorló lelkész egy bizonyos pont után eszköztelenné és tanácstalan lesz, vajon mit is lehetne tenni, hol és kitől kellene segítséget kérni? Nem minden esetben jelent megoldást a bajban lévők tovább küldése, sokszor egyéni vagy anyagi megfontolásból el sem jutnak a párok, családok a megfelelő szakemberhez. Ezért szükséges magának a lelkésznek is ezen a területen tájékozódnia, ismereteit bővítenie és nem utolsó sorban a lelkigondozói beszélgetéshez kapaszkodó pontokat találnia. A kurzus elméleti és gyakorlati blokkokból áll, melynek során a résztvevők ránézhetnek a saját eseteikre és személyes élettörténetükre.

Kurzusvezetők: Dr. Komlósi Piroska pszichológus, családterapeuta kiképző, Fodorné Ablonczy Margit ifjúsági lelkész, családterapeuta

Jelentkezési határidő: 2015. május 01.

Képzés időpontja, helyszíne: 2015. május 12-14. Budapest

Bővebb információ, jelentkezés: www.gyokossyintezet.hu

E-mail: thjs@gyokossyintezet.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Gedeon azonban ezt mondta az Istennek: Ne haragudj meg reám, ha még egyszer szólok! Hadd tegyek próbát még egyszer a gyapjúfürttel… Bír 6,39a

2Móz 6,1–13

„…visszaemlékezem szövetségemre” (5). Isten az engedelmesség feltétele alatt a legképtelenebb helyzetből szabadítja ki népét. Nem a körülmények nagysága számít, hanem az, hogy Isten minden létező terhelő körülménynél hatalmasabb. 

tovább

(38) „Őrizkedjetek az írástudóktól…” (Márk 12,35–44)

MI A BAJ AZ ÍRÁSTUDÓKKAL?

– 1. Nem az a baj az írástudókkal, hogy az első helyeken, a főhelyeken ülnek. Van, amikor annak az ideje van, hogy az ember első helyeken üljön, de az felelősséggel jár. 

tovább

LUKÁCS 8,4–15 - Elképzelhetetlen hozam

Vidéken élek egy tanya szomszédságában. Naponta látom, ahogy gazdálkodik a szomszédom. Nemsokára itt a búzaaratás ideje. 

tovább

2018. július 2.

A Lélek segít

„Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodással.”(Róma 8,26).

 

tovább

R. Berde Mária: Imádság imádságért

Csarnokaid most zúgnak, mint a méhes.
Eléd járul a testi-lelki éhes
Mind, mind, ki magát irgalmadba szánta.
- Hídfőre így gyűl poklos, béna, sánta. -

Van, ki anyagot koldul: vackot, étket.
Más bocsánatra tart fekete vétket.
Vagy kicsikarna tőled csudatételt:
Törvényeid alól pártos kivételt.

tovább