Gyökössy Intézet akkreditált tavaszi kurzusai

2015. Feb 27., szerző: Adminisztrátor

Alább taláhatóak a Gyökössy Intézet akkreditált tavaszi kurzusai:

Börtönlelkészek továbbképzése: kiégés felismerése, kezelése a börtönlelkészi szolgálatban

A börtönlelkészi munka speciális egyházi missziói terület. A börtönlelkész számára az emberek megszólítását, lelkészi, lelkigondozói segítését meghatározzák az intézeti körülmények, a fogvatartottak helyzete. Ő mindig a “Segítő!”, meghallgató szándékkal érkezik és már a jelenlétével is ad, rajta keresztül bejön a külvilág, létrejön egy “más kapcsolat”. A segítő hívatásokban, többek között a börtönlelkészi munkában törvényszerű, hogy bizonyos idő után elfárad az ember, a munkája többet kivesz belőle, mint amennyit kap. Ha idejében nem ismerjük fel a kiégés jeleit, testi – lelki kifáradáshoz, kimerültséghez, fásultsághoz vezethet. A kurzus célja, megismertetni a résztvevőkkel a kiégés okait, folyamatát, megelőzését, gyakorlatban alkalmazható általános és egyéni mentális, spirituális kezelési lehetőségeit.

Kurzusvezető: Tóth János (Gyökössy Intézet)

Képzés időpontja, helyszíne: 2015. április 22 -24. Budapest, Börtönmissziós Központ (Felsőcsatári út)

Jelentkezési határidő: 2015. április 10.

Bővebb információ, jelentkezés: www.gyokossyintezet.hu

E-mail: thjs@gyokossyintezet.hu

 

Házaspárok és családok lelkigondozása: házassági, családi konfliktusok

 “A szeretet cselekvést jelent” (Alfons Vansteenwegen)

A lelkészi munkában szinte mindennaposak a házassági és családi segélykérések. Gyakran a családlátogatások során kerülnek elő a nehéz emberi helyzetek, vagy a gyülekezeti tagok személyesen keresik fel a problémáikkal a lelkészt, vagy a gyülekezeti hittan, iskolai vallásórákon észlelik a gyerekeken “otthon baj van..”. A gyakorló lelkész egy bizonyos pont után eszköztelenné és tanácstalan lesz, vajon mit is lehetne tenni, hol és kitől kellene segítséget kérni? Nem minden esetben jelent megoldást a bajban lévők tovább küldése, sokszor egyéni vagy anyagi megfontolásból el sem jutnak a párok, családok a megfelelő szakemberhez. Ezért szükséges magának a lelkésznek is ezen a területen tájékozódnia, ismereteit bővítenie és nem utolsó sorban a lelkigondozói beszélgetéshez kapaszkodó pontokat találnia. A kurzus elméleti és gyakorlati blokkokból áll, melynek során a résztvevők ránézhetnek a saját eseteikre és személyes élettörténetükre.

Kurzusvezetők: Dr. Komlósi Piroska pszichológus, családterapeuta kiképző, Fodorné Ablonczy Margit ifjúsági lelkész, családterapeuta

Jelentkezési határidő: 2015. május 01.

Képzés időpontja, helyszíne: 2015. május 12-14. Budapest

Bővebb információ, jelentkezés: www.gyokossyintezet.hu

E-mail: thjs@gyokossyintezet.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Mégis, amikor Galileába érkezett, befogadták őt azok a galileaiak, akik látták mindazt, amit Jeruzsálemben tett az ünnepen, mivel ők is ott voltak. Jn 4,45

Jel 22,8–21

Van-e annál nagyobb vigasztalás, mint ami ebben a néhány versben elhangzik? A lepra világnapján eszembe jut, hogy megszámlálhatatlanul sok, hitre jutott, korábbi leprabeteg bizonyossága is ez. 

tovább

(6) „Jaj, Úrnak kardja…húzódj vissza hüvelyedbe…” (Jeremiás 47)

– 1. A próféta Egyiptom után a filiszetusok ellen prófétál, akik mindig fenyegették Isten népét. Babilon azonban most őket is letarolta, elfoglalva a filiszteus nagyvárosokat. A próféta a babiloni hódítást áradáshoz hasonlítja, idők végezetét láttató paták csattognak, rettenetes harci zaj kíséretében (1–4).

tovább

Lukács 6,43–45 - Szó szerint

„Ami szívemen, az a számon.” Ez az igazság a mai napig is szó szerint értendő. Kevesen tudják, hogy ez már a Bibliában is meg van írva. 

tovább

2018. január 26. péntek

Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek. (Jn 15:14)

 

tovább

F. Thompson (Ford.: Kosztolányi Dezső): Egy hópehelyhez

Ki volt, aki kigondolt? –
nem fér soha fejembe,
ó, könnyű hópehely, te!
Te tiszta, és te gyenge,
s kemény, akár a penge.
Ki vájt ki és ki dombolt
csodafémből, te lenge
és drága, szép pehelyke?
Ki kalapált a mennybe’
ezüstködből, te, kincsem?

tovább