Lezárult a Károlyi Gáspár Program első üteme

2014. Nov 24., szerző: Adminisztrátor

Megújult a gönci római katolikus templom. Az épület statikai megerősítése, szentélyének helyreállítása, és a bibliafordító feltételezett sírhelyének régészeti kutatása az egyedi kormánydöntésnek köszönhetően indult program keretében, több mint 100 millió forintból valósult meg. A megújult épületet vasárnap szentmisén áldotta meg Dr. Ternyák Csaba egri érsek.

A Károlyi Gáspár Program megvalósítására a kormány 450 millió forintot biztosított, ebből a pénzből öt egyházi ingatlan újult, illetve újul meg, köztük az a római katolikus templom, amely a bibliafordító életében még a református egyházé volt. A több ütemben zajló projekt most záruló szakaszában a műemlék épületen végeztek el felújítást: a statikai megerősítés mellett helyreállították a szentélyt, korszerűsítették a villamoshálózatot, új lámpatesteket helyeztek el, az érsekség támogatásával pedig lefestették a templomhajót.

 

Az épületben a Herman Ottó Múzeum munkatársai régészeti feltárásokat végeztek, mert korabeli feltételezések szerint itt temették el Károlyi Gáspárt. A barokk kori sírok felkutatása azonban bebizonyította, hogy a bibliafordító nem a jelenlegi templom szentélyében nyugszik, sírhelye továbbra is ismeretlen – közölte Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. Mint mondta: a Miskolci Egyetem partnerei segítségével feltérképezte a templomot és környezetét, így egy tanulmány is születhetett arról, hogy feltehetően milyen „kincseket” rejt a föld mélye.

Ternyák Csaba a templomot megáldva arról beszélt, hogy az épület megújulása úgy lehet eredményes, ha közben az egyház is meg tud újulni. Ha az egyházközséget látogató közösség tagjai lelkeik mélyén megtisztulnak, és új emberként, új életet akarnak kezdeni. – Fontos, hogy rendszeresen olvassuk a Bibliát, hogy közösen értelmezzük az ige üzenetét és imádkozzunk. A mai ünnep megerősít abban, hogy szükségünk van a megújulásra, a mindennapi döntésre Jézus Krisztus mellett – mondta el az egri érsek, aki Szabó László gönci plébánossal együtt megköszönte az egyházkerületnek, hogy a katolikus templomot is bevonták a nagyszabású programba.

A Károlyi Gáspár Programmal a Tiszáninneni Református Egyházkerület célja, hogy az első, teljes magyar nyelvű Biblia megszületésének és megjelenésének helyszínein a látogatók a 21. századnak megfelelő körülmények között találkozhassanak egyik legnagyobb nemzeti értékünkkel, és akár többszáz fős konferencián foglalkozhassanak a bibliafordító munkásságával. A program három része a fordító, a nyomtatás és az emlékezés előtt hajt fejet, így a projektben szerepel a vizsolyi templom teljes külső és belső felújítása, valamint a freskók restaurálása. A templom mellett látogatóbarát múzeumot létesítenek, de átalakítják a gönci református templomot, és bővítik majd a Biblia Múzeumot is.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Lezárult a Károlyi Gáspár Program első üteme Lezárult a Károlyi Gáspár Program első üteme 2

rss

Napi lelki táplálék

Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek… ApCsel 20,28

1Sám 31

„…hogy megvigyék az örömhírt…” (9). A filiszteusok megszabadultak veszedelmes ellenségüktől, Saultól. Örömük érthető, de közben Isten népének az élete romba dőlt. 

tovább

(32) „…kegyelme Igéjének ajánllak titeket…” (Apostolok cselekedetei 20,17–38)

A búcsúzás egy összetett, emberi érzés, tele nosztalgikus gyarlósággal, rámutatva halandó életünk nyomorúságára. De ne becsüljük le azt, ami annyira emberi. Amikor e földi létben VÉGSŐ BÚCSÚT veszünk; az mindig megrendítő (25). 

tovább

EZSDRÁS 8,31-36 - Végre célba érve

Utazni izgalmas! Amikor korábban családi nyaralásra indultunk, előtte mindenki nagyon izgatott volt. Előfordult, hogy az egyik gyereknek fájt a hasa, a másiknak a feje egy nagy utazás előtt. 

tovább

2017. szeptember 20. szerda

A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket Isten tanított az egymás iránti szeretetre, és mert gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Macedóniában. De kérünk titeket, testvéreim, hogy egyre inkább gyarapodjatok ebben… (1Thess 4:9-10)

 

 

tovább

ifj. Bartha Sándor: Elfáradtunk?

Még távol a csúcs.
Még nagyon messze.
Ködfoszlányok és felhők fedte,
messzi csúcs.
Ólomléptekkel, kőnehéz szívekkel
araszolunk felé,
s míg magunknak bíztatón suttogunk:
menni, menni kell!

tovább