Múltat őrizve, jövőt építve - Elindult a Károlyi Gáspár Program

2014. Apr 03., szerző: Adminisztrátor

A bibliafordító Károlyi Gáspárra emlékeznek Abaújban azzal a programmal, amelynek keretében kormányzati támogatással megújítják a gönci katolikus és a vizsolyi református templomokat, továbbá múzeumot és konferenciaközpontot is létesítenek. A 450 millió forintos kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztésekről szóló megállapodást Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Csomós József a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke és Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő írta alá 2014. április 2-án szerdán Göncön.

Balog Zoltán az eseményen úgy fogalmazott: „nemzetünk megmaradása érdekében kulturális emlékezetünk kincseit meg kell becsülni, meg kell őrizni az utókor számára, ez különösen érvényes a magyar nyelv újjászületésének bölcsőjére, Göncre és Vizsolyra”. Mint mondta, őrizni kell értékeinket, rendben kell tartani és meg kell újítani azokat az épületeket, amelyek kulturális értékeinknek adnak helyet.

– A nyelv menedék, erős vár tud lenni, ez a vidék, Felső-Magyarország pedig pontosan tudja, hogy miért fontos őrizni ezeket az emlékeket és továbbadni a következő generációknak – fogalmazott a miniszter, aki hangoztatta: a nemzet felemelkedése egyszerre nyugszik történelmi, lelki tényezőkön és a versenyképességen, az ipar, a gazdaság fejlesztésén, az egészségügy megerősítésén. Balog Zoltán hozzátette: a Károlyi Gáspár Programmal „egyszerre őrizzük a múltat és építünk a jövőnek”.

A program öt ingatlan felújítását, fejlesztését érinti, három része a fordító, a nyomtatás és az emlékezés előtt hajt fejet. Az egyedi kormánydöntéssel létrejövő projektben megújul a bibliafordító temploma, a gótikus gönci katolikus templom. Csomós József az ünnepségen arról szólt, hogy az épület olyan állapotban van, mint 540 évvel ezelőtt, amikor a helybéliek megkeresték a Kassán vendégeskedő Mátyás királyt, hogy segítsen nekik, mert összedől az épület.

Az első magyar nyelvű Biblia nyomtatásának helyszínén, Vizsolyban a református templomot kívül-belül felújítják: restaurálják a freskókat, korszerűsítik a világítást és modern tájékoztatási rendszert alakítanak ki. A templom melletti ingatlanon található épület átalakításával 21. századhoz méltó látogatóbarát múzeum jön létre nyomtatástörténeti kiállítással. Csomós József tájékoztatása szerint Mantskovits Bálint nyomdásznak is szeretnének méltó emléket állítani a településen.

A gönci katolikus és a vizsolyi református templom műemlék épület, idegenforgalmi látványosság, és szakrális tér, tudományos rendezvényeket, előadásokat tartani jelenleg egyik helyen sem lehet. Ellenben gönci református templom nem műemlék, puritán, mintegy 450 férőhelyes és kis átalakítással konferenciateremként fog szolgálni, a beruházáshoz a Károlyi Gáspár Biblia Múzeum, mint kiszolgáló tér bővítése kapcsolódik.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő az ünnepségen kiemelte: „mindazt, amit református eleink ránk hagytak át kell örökítsük nemzedékről nemzedékre.” A politikus azt mondta, a kezdeményezés a megújulás jegyében eleget tesz a feladatnak, hiszen Károlyi Gáspár és munkatársainak emlékét idézi.

A kormányzati támogatással megvalósuló program fejlesztéseiről szóló megállapodást a két társegyházközség lelkipásztorainak jelenlétében írták alá.

A beruházás két ütemben, 2015 augusztusáig valósul meg. A minisztérium és az egyházkerület közötti együttműködés a Károlyi Gáspár Programot beemeli a reformáció 500 éves jubileumára készülő rendezvények sorába.

A rendevzvény hivatalos sajtóanyaga elérhető ide kattintva!

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Múltat őrizve, jövőt építve - Elindult a Károlyi Gáspár Program

rss

Napi lelki táplálék

Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek… ApCsel 20,28

1Sám 31

„…hogy megvigyék az örömhírt…” (9). A filiszteusok megszabadultak veszedelmes ellenségüktől, Saultól. Örömük érthető, de közben Isten népének az élete romba dőlt. 

tovább

(32) „…kegyelme Igéjének ajánllak titeket…” (Apostolok cselekedetei 20,17–38)

A búcsúzás egy összetett, emberi érzés, tele nosztalgikus gyarlósággal, rámutatva halandó életünk nyomorúságára. De ne becsüljük le azt, ami annyira emberi. Amikor e földi létben VÉGSŐ BÚCSÚT veszünk; az mindig megrendítő (25). 

tovább

EZSDRÁS 8,31-36 - Végre célba érve

Utazni izgalmas! Amikor korábban családi nyaralásra indultunk, előtte mindenki nagyon izgatott volt. Előfordult, hogy az egyik gyereknek fájt a hasa, a másiknak a feje egy nagy utazás előtt. 

tovább

2017. szeptember 20. szerda

A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket Isten tanított az egymás iránti szeretetre, és mert gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Macedóniában. De kérünk titeket, testvéreim, hogy egyre inkább gyarapodjatok ebben… (1Thess 4:9-10)

 

 

tovább

ifj. Bartha Sándor: Elfáradtunk?

Még távol a csúcs.
Még nagyon messze.
Ködfoszlányok és felhők fedte,
messzi csúcs.
Ólomléptekkel, kőnehéz szívekkel
araszolunk felé,
s míg magunknak bíztatón suttogunk:
menni, menni kell!

tovább