Felfedezni Istent, és önmagunkat - közös istentisztelet reformáció napján

2013. Nov 04., szerző: Adminisztrátor

A reformáció mai üzenete, hogy Isten fényében megtalálhatjuk önmagunkat! – hangzott el a reformáció alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten, Miskolcon a belvárosi evangélikus templomban. A zenei betétekben gazdag alkalmon reformátusok és evangélikusok közösen emlékeztek a meghatározó egyháztörténeti eseményre, ami a vallási és egyházi élet megreformálását tűzte ki célul.

A Luther Kórus szolgálata után Sándor Frigyes evangélikus lelkész köszöntötte az ünnepségen megjelenteket, köztük Hangó István és Szabó Sándor református lelkipásztorokat, Gerlai Pál evangélikus iskolalelkészt és Ábrám Tibort, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatóját.

Önmagunk felfedezése

Mint Sándor Frigyes elmondta, a 16. század embere önmagát és Istent fedezte fel a reformáció segítségével, és erre ma is nagy szükség van.

Az evangélikus lelkész szerint hétköznapi elfoglaltságaink mellett pontosan a leglényegesebb dolgokra – önmagunkra és családunkra – nem jut időnk, ezért fontos, hogy megálljunk, és elgondolkodjunk azon, hogy milyen céllal vagyunk a világon. – A reformációnak az volt a lényege, hogy újra rámutatott Isten igéjére és gondolataira, ezáltal az emberek felfedezték önmagukat, ezt ma ugyanúgy meg kellene tenni! – fogalmazott.

Mennyei üzenet

Hangó István imádságát és igeolvasását Szabó Sándor belvárosi református lelkész szolgálata követte. Igehirdetésében kiemelte, hogy mindenkinek szüksége volna egy olyan készülékre, amellyel a „mennyei adást” lehet fogni, hiszen Isten azt akarja, hogy valamennyien megtapasztalói legyünk a vele való közösségnek.

Sajnálatosnak nevezte, hogy legnagyobb nemzeti ünnepünk mára a Halottak Napja lett, hiszen a legtöbb embert ez az esemény mozgat meg ahelyett, hogy „földerengene a mennyei világosság, amelyet Isten igéjén keresztül felragyogtatott a reformációban”. – Társtalanságban, hitetlenségben és reménytelenségben szenved a mai ember, ám a változás a kegyelem és üdvösség forrása által, Isten fián keresztül, hittel elérhető – mondta.

Állandó megújulás

Gerlai Pál, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze – aki az istentiszteletet követően Reformáció Európában címmel tartott előadást – érdeklődésünkre elmondta: az egyháznak mindig szüksége van a megújulásra, nem a Krisztustól tanult alapelvek, hanem az emberek felé fordulás módjának megújítására.

Előadásában rámutatott, hogy Luther Márton új módon szólította meg az embereket a személyes hitet helyezve a középpontba.

Az ünnepi istentiszteleten közreműködtek a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium diákjai, Szurasenkó Dániel és Balázs Adrienne zenészek.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Felfedezni Istent, és önmagunkat - közös istentisztelet reformáció napján

rss

Napi lelki táplálék

Mert aki valamennyi törvényt megtartja, de akár csak egy ellen is vét, az valamennyi ellen vétkezett. Jak 2,10

2Sám 17,15–29

Ahítófel tanácsára nem hallgatnak, és ő felköti magát. Mikor Jézus ellenállt a kísértésnek, a kísértő eltávozott tőle. Ha ellenállunk a gonosznak, elfut tőlünk is (Jak 4,7). 

tovább

(19) „…másodszor is gyűjtöttek össze szüzeket…” (Eszter 2,19–23)

– Elgondolkodtató a feljegyzés: amikor a király számára ismét összegyűjtötték a szüzeket, Eszter ismét közéjük került. A szentíró fontosnak tartotta ezt a verset, annak ellenére, hogy ez az igevers a történet menetében törést és ellentmondást okoz.

 

tovább

PÉLDABESZÉDEK 3,1-4 - Dicséret és elismerés

Korábban, amikor édesanyám megjött a fodrásztól, mindig feszülten figyelt arra, mit is szól majd édesapám az új frizurájához. „Nem tűnik fel semmi?” – hallottam csalódott kérdését, amikor apámtól nem kapott dicsérő szavakat már köszönéskor. 

tovább

2017. október 23. hétfő

„Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.” (1Kor 15:58)

 

            

tovább

Weöres Sándor: Ballada a három falevélről

Lehullott három falevél
észrevétlen az őszi ágról.
És jött a szél, a messzi szél,
egy messzi, másik, új világból -
Elröpült három falevél. 
- - - - - - - - - - - - - - -

tovább