Augusztusi Harangszó

2013. Jul 31., szerző: Adminisztrátor

Színes, 16 oldalas összevont augusztusi számmal jelentkezik a partiumi reformátusok lapja. Újkenyér ünnepéhez kapcsolódik Eszenyeiné Széles Mária címoldalas írása, melyet Vass Lehel művészfotója illusztrál. A Harangszó vezércikkét ezúttal Somogyi Botond jegyzi. Írásának címe: Copy-paste társadalom.

Jelentkeznek a szokásos rovatok: A Lélek csendje, a Református élet, illetve hírfotóival a Képes hírmondó. Sólyomkővári találkozóról olvashatunk a Nőszövetség rovatban, Sarmaságon tartott kórustalálkozóról tudósít az Éneklő egyház oldal.

Szolgálatába enged betekintést Antal János külügyi előadótanácsos, aki tizenkét éve vezeti az egyházkerület külügyi szolgálatát. Ha augusztus, akkor felvidéki Vendégoldal a Harangszóban. A két oldalas összeállításban bemutatkozik a csicsói gyülekezet, Somogyi Alfréd pedig az identitás témáját boncolgatja.

Az Élő emlékezet rovatban Méliusz Juhász Péter életéről és a magyar alkotmányosság történetéről olvashatunk Csohány János egyháztörténész tollából. A nemrég elhunyt Tüzes Bálintra, Várad ökumenikus nyitottságú költőjére egy portréinterjúval emlékezik a lap.

A Presbiterképzés rovatban Békefy Lajos érdekes a presbiteri rendszer kialakulásáról ír, és újabb résszel folyatódik Péter Csaba Mi szükséges a jó presbiteri munkához? című sorozata. Rendhagyó módon két Mozaik oldalt tartalmaz az a 16 oldalas lapszám, mely Rácz Ervin, Szakács Zoltán, Veres Piroska és Visky István írásait tartalmazza. Nyári különkiadással jelentkezik Adorjáni László Firka rovata, mely ezúttal öt karikatúrát tartalmaz.

Az Idézőjelben Somogyi Alfréd válaszolja meg provokatív kérdését: „van-e a magyaroknak Istenük?” A lapszámban Bódás János, Ady Endre, Pataki István és Tüzes Bálint egy-egy verse olvasható.

A Harangszó megrendelhető (év közben is) és megvásárolható a református lelkészi hivatalokban, internetes kiadása pedig a harangszo.blogspot.com címen olvasható.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Jn 9,14

Lk 9,37–50

Jézus korában sem volt másként, mint napjainkban, szeretünk ön-magunkról többet gondolni, mint akik vagyunk. 

tovább

(6) „…megérti a példázatot és a hasonlatot…” (Példabeszédek 1,1-19)

Gyökössy Endre „Mai példázatok” című könyve történetekben világítja meg egy-egy bibliai szakasz üzenetét. A történetet írja le a szerző, az igehely megjelölése pedig csak a történet címe mellett szerepel, mégis a történet lesz eszközzé, amely mindenben az Ige üzenetét szolgálja.

tovább

Lukács 19, 11–19 - Megéri hűségesnek lenni?

Egy idős, kisvárosi templomba járó nénike azt mondta egyszer a lelkészének: „Isten nem mindig osztogat királyi módon, de ha hűségesen járunk Vele, akkor is ott leszünk, amikor azt teszi.” 

tovább

2019. február 25. hétfő

Bízott az ÚRban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az ÚRhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR parancsolt Mózesnek. (2Kir 18:5-6)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

tovább