Ukrajnai egyházak a Jehova Tanúi ellenőrzését követelik

2007. Jan 03., szerző: Adminisztrátor

"Ukrajnai egyházak sürgetik a kormányt, hogy lépjen fel erőteljesebben a Jehova Tanúi ellen, a lelkiismereti szabadság érdekében. A katolikus és az ortodox egyházak vezetői kifejezetten ezt kérik nyílt levelükben..." (Forrás: www.reformatus.hu) Vajon ez milyen hatással lesz - a Jehova Tanúinál taglétszámban kisebbnek mondható - Kárpátaljai Református Egyházra???

A www.reformatus.hu -on olvasható híradás így folytatódik: "...amit a Lvovtól nyugatra fekvő területeken kialakult helyzet miatt írtak. Az Ukrajnai Vallási Információs Szolgálat (RISU) szerint a nyílt levél nem akarja korlátozni a Jehova Tanúinak vallásszabadságát, de védelmezni akarja az igaz és helyes hitet és a gyülekezetek szentségét - olvasható a Varsóban is közzétett nyílt levélben." (Forrás/író: ENI.ch, 2007-01-02. - dr. békefy)

Már korábban is voltak a magát államegyháznak tekintő ortodox (pravoszláv) egyház részéről ilyen próbálkozások, hogy a Jehova Tanúinak ténykedését valamilyen módon csökkenteni kell. Nem lehet tudni, hogy mi alapján és mit fognak tiltani. Bár tervezetek már születtek. Valószínűleg a lakáslátogatásos missziót fogják tiltani, amivel a Jehova Tanúi taglétszámúkat növelni tudják. Ezzel a misszióval tényleges veszélyt jelentenek az ortodox egyház taglétszámra. Hiszen az ortodox átlag hívő Biblia és hitvallásismerete, bár kicsinynek nem mondható, de az Jehova Tanúi ellen száz százalékos védelmet nem nyújt. (Mellesleg jegyzem meg, hogy ezen a téren nekünk reformátusoknak is van mit bepótolni.)

A nagy kérdés mégis az marad, hogy milyen jogi meghatározás alapján lehet egyik felekezet munkájára azt mondani, hogy ő missziózhat, a másikra azt mondani, hogy nem? A legvalószínűbb, hogy az egyházhoz tartozók létszáma dönthet ebben a kérdésben. A Kárpátaljai Református Egyház lélekszáma a majdnem 49 milliós ukrajnai lakossághoz képest nagyon kicsiny. Vajon ha életbe lép valamilyen korlátozás, akkor gondot fog-e okozni a református egyház szolgálatában? Járhat-e ezután a  református lelkész pl. betegúrvacsorát osztani, családot látogatni? És még sok kérdés merülhet fel...

Bár semmiképpen nem állok ki a Jehova Tanúi mellett,
de leírom, hogy talán jó lenne ortodox testvéreinknek is megérteni:
"Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én Lelkemmel! - mondja a Seregek URa." (Zak 4,6)
Így lehet emberi lelkeket megmentenünk a kárhozattól!

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Jn 9,14

Lk 9,37–50

Jézus korában sem volt másként, mint napjainkban, szeretünk ön-magunkról többet gondolni, mint akik vagyunk. 

tovább

(6) „…megérti a példázatot és a hasonlatot…” (Példabeszédek 1,1-19)

Gyökössy Endre „Mai példázatok” című könyve történetekben világítja meg egy-egy bibliai szakasz üzenetét. A történetet írja le a szerző, az igehely megjelölése pedig csak a történet címe mellett szerepel, mégis a történet lesz eszközzé, amely mindenben az Ige üzenetét szolgálja.

tovább

Lukács 19, 11–19 - Megéri hűségesnek lenni?

Egy idős, kisvárosi templomba járó nénike azt mondta egyszer a lelkészének: „Isten nem mindig osztogat királyi módon, de ha hűségesen járunk Vele, akkor is ott leszünk, amikor azt teszi.” 

tovább

2019. február 25. hétfő

Bízott az ÚRban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az ÚRhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR parancsolt Mózesnek. (2Kir 18:5-6)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

tovább