A keresztyén reneszánsz még előttünk van!

2006. Dec 19., szerző: Adminisztrátor

René Girard, világszerte ismert francia antropológus szerint a keresztyén reneszánsz még előttünk van... (Bővebben a Satófigyelő, majd Tovább gombra kattintva!)

René Girard, világszerte ismert francia antropológus szerint a keresztyén reneszánsz még előttünk van. Legújabb könyvében, amelyik Itáliában jelent meg a keresztyénség és a relativizmus közötti párbeszédről, az antropológus megállapítja: olyan világban fogunk élni, amely egyszerre lesz keresztyén és tudományos. Girard, akit a Francia Akadémia 40 halhatatlanja közé választottak, szólt arról, hogy eddig nem látott kulturális forradalom előtt áll az emberiség. Szerinte a vallások felülírják majd a filozófiákat, amelyek mindig holt ideológiák, a politikai elméletekhez hasonlóan. Az az elképzelés, hogy a tudomány lép majd a vallás helyére, szintén nem bizonyult valóságosnak. A világban új éhség-szomjúság tapasztalható a vallás iránt. A minden viszonylagosságát állító modern gondolkodás hibás antropológiai, emberszemléletből indul ki. Az akadémikus szerint a keresztyénség, Jézus maga a szeretet és az igazság kijelentése. Girard bírálja a politikailag korrekt világ hamis beállítását, s rámutat a zsidó-keresztyén kultúra alapvető jelentőségére. (IndianCatholic, 2006.12.18. - dr. békefy) Forrás: www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Jn 9,14

Lk 9,37–50

Jézus korában sem volt másként, mint napjainkban, szeretünk ön-magunkról többet gondolni, mint akik vagyunk. 

tovább

(6) „…megérti a példázatot és a hasonlatot…” (Példabeszédek 1,1-19)

Gyökössy Endre „Mai példázatok” című könyve történetekben világítja meg egy-egy bibliai szakasz üzenetét. A történetet írja le a szerző, az igehely megjelölése pedig csak a történet címe mellett szerepel, mégis a történet lesz eszközzé, amely mindenben az Ige üzenetét szolgálja.

tovább

Lukács 19, 11–19 - Megéri hűségesnek lenni?

Egy idős, kisvárosi templomba járó nénike azt mondta egyszer a lelkészének: „Isten nem mindig osztogat királyi módon, de ha hűségesen járunk Vele, akkor is ott leszünk, amikor azt teszi.” 

tovább

2019. február 25. hétfő

Bízott az ÚRban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az ÚRhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR parancsolt Mózesnek. (2Kir 18:5-6)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

tovább