Megújult a volt református iskola

2006. Dec 09., szerző: Adminisztrátor

Tállya - Kétszázmilliós beruházással Vincellér Házat avattak Európa mértani közepén péntek este... (Forrás: www.boon.hu)

A péntek esti ünnepségen Osika József polgármester tájékoztatta a megjelenteket a rekonstrukció körülményeiről. – Tulajdonképpen a már-már elfeledett vincellér szakma volt az alapja a gondolatnak, hogy – összerakva Tokaj-hegyalja értékeit – megfogalmazódjon az egykor református iskolaként működött, de az évtizedek során lepusztult épület hasznosításának ötlete. Az előző ciklus önkormányzata EU-s pályázaton keresztül igyekezett előteremteni a felújítás költségeit, latolgattuk a lehetőségeket egy vincellér iskola, vagy egy vincellér ház kivitelezésén, az utóbbi mellett maradtunk. Ez év tavaszán még nem igazán hittünk abban, hogy határidőre elkészül a helytörténeti értékeknek is helyet adó épület, de az összehangolt munka meghozta gyümölcsét.

A pályázat három lábon állt, az egyik az építéssel, a másik a környezettel, a harmadik az oktatással foglalkozott. Sajnos ez utóbbit már nem tudtuk bevállalni, de ennek a vonalnak a sikerével nem is nagyon kecsegtettek – mondta a polgármester, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a projektben.

Értékek mellett

A programon Godó Gábor református lelkész áldotta meg az épületet, majd Rónavölgyi Endréné országgyűlési képviselő vette át a szót. – Karácsony küszöbén ajándék a hegyaljai embereknek, a településnek, a térségnek a Vincellér Ház – mondta a politikus.

– Jelenti a múltat, azt az évszázados tudományt, amit az itt élők a szőlészet-borászat kapcsán felhalmoztak. Ugyanakkor jelentik a jövőt, mert az összegyűjtött értékeket át tudjuk adni az eljövendő nemzedéknek, az ideérkező idegeneknek. Értékeinkkel sáfárkodva tudunk egy olyan idegenforgalmi attrakciót létrehozni, amelynek kapcsán a pátria fejlődése beindulhat. Számos vincellér ház épült térségünkben, és hiszem azt, hogy épül még az elkövetkezendő időszakban. Bizonyára többen sopánkodnak azon, vajon mit hoz a jövő, de nem szabad szorongani, meg kell nézni, milyen lehetőségeink vannak. Ha megtaláltuk a legjobbakat, azt ki kell használni - a múlt értékeinek megőrzése mellet – húzta alá Rónavölgyi Endréné, mielőtt átvágta az avatószalagot.

- Serfőző László -

tallyavinc1_400

tallyavinc2_400

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Jn 9,14

Lk 9,37–50

Jézus korában sem volt másként, mint napjainkban, szeretünk ön-magunkról többet gondolni, mint akik vagyunk. 

tovább

(6) „…megérti a példázatot és a hasonlatot…” (Példabeszédek 1,1-19)

Gyökössy Endre „Mai példázatok” című könyve történetekben világítja meg egy-egy bibliai szakasz üzenetét. A történetet írja le a szerző, az igehely megjelölése pedig csak a történet címe mellett szerepel, mégis a történet lesz eszközzé, amely mindenben az Ige üzenetét szolgálja.

tovább

Lukács 19, 11–19 - Megéri hűségesnek lenni?

Egy idős, kisvárosi templomba járó nénike azt mondta egyszer a lelkészének: „Isten nem mindig osztogat királyi módon, de ha hűségesen járunk Vele, akkor is ott leszünk, amikor azt teszi.” 

tovább

2019. február 25. hétfő

Bízott az ÚRban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az ÚRhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR parancsolt Mózesnek. (2Kir 18:5-6)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

tovább