Hamarosan hazarepülhetnek

2006. Feb 21., szerző: Adminisztrátor

Állítólag nincs akadálya, hogy akár már szerdán hazarepüljenek a pataki könyvek Moszkvából Budapestre. Forrás: www.boon.hu

Anatolij Vilkov, az orosz felügyelet kulturális örökségvédelmi vezetője hétfőn elmondta, hogy már aláírta a  sárospataki kötetek kivitelére jogosító utasítást, és ennek alapján még kedden kiállítják a hivatalos kiviteli engedélyt. Hírügynökségi forrás szerint akár már szerdán hazakerülhetnek a könyvek a moszkvai magyar nagykövetségről, ahová hétfőn szállították őket nagykövetségi transzporterrel, rendőri biztosítással a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból.

Még nem hívták

Csomós József református püspök számára új információ volt kedden délután, hogy akár máris hazaindulhat az értékes szállítmány. Mint mondta, még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy megadott időpontban meg kellene jelennie az átadási jegyzőkönyv aláírására.

Kérdésünkre elmondta: a múlt héten aláírt jegyzőkönyv szerint az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) végzi el a megérkező kötetek portalanítását, s szükség esetén - amennyiben azok élő gombákat tartalmaznának - fertőtlenítését, akár 48 órán belül. Ennek költségeit a minisztérium állja. Az majd csak az állapotfelmérés után derül ki, hogy milyen mérvű restaurálást igényelnek a kötetek, mindenesetre azt már a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának restaurátorműhelyében végzik, egyházi költségen. 

Az biztos: a hét ládába csomagolt 136 kötetet még Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő kedden esedékes budapesti látogatása előtt repülőgéppel, várhatóan egy Malév-járattal Magyarországra hozzák.

Sz.K.

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Tartsátok meg, és teljesítsétek azt, amit Istenetek, az ÚR, megparancsolt nektek, ne térjetek el attól se jobbra, se balra. 5Móz 5,32

5Móz 5,22–33

„Ezeket az igéket mondta el az Úr nektek, az egész gyülekezetnek...” (22). Isten beszél. Meg akar szólítani bennünket is, a mai gyülekezetek tagjait: „...életben maradhat az ember, ha Isten beszél hozzá” (24). 

tovább

(2) „…hirdette nekik az Igét.” (Márk 2,1–12)

JÉZUS HIRDETI AZ IGÉT.

– 1. Jézus gyakran elrejtőzik. Márk evangéliumának kulcsa a „messiási titok”: addig ne szóljanak róla, amíg a kereszten és utána nyilvánvaló nem lesz, hogy ki is Ő valójában. 

tovább

2 SÁMUEL 11,1–13 - Eltussolási kísérlet

Mialatt rotyogott az étel a tűzhelyen, még gyorsan kipakoltam a mosogatógépet. A rádióból hangzó zene jó hangulatot teremtett, és feltöltött energiával. Hirtelen csörömpölés törte meg az idillt – upsz, ez a férjem bögréje volt! 

tovább

2018. május 20.

Ki nekem a Szentlélek?

“…és én kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad majd nektek, hogy veletek maradjon mindörökké” (Jn 14:16)

tovább

Balog Miklós: Himnusz a Szentlélekhez

Ki hajdan ősvizek felett lebegtél
a mindenség kavargó káoszán,
Te látomás a próféták szemében,
ajkán ítélet, szívén szent remény,
dicsőség néked áldott Harmadik!

Ki Megváltónk formáltad földi testté,
hogy Benne leljünk égi életet,
örök vonzásoddal Hozzá vezettél,
Te adsz hitet nekem s növekedést.
Megszentelő munkád magasztalom!

tovább