Hamarosan hazarepülhetnek

2006. Feb 21., szerző: Adminisztrátor

Állítólag nincs akadálya, hogy akár már szerdán hazarepüljenek a pataki könyvek Moszkvából Budapestre. Forrás: www.boon.hu

Anatolij Vilkov, az orosz felügyelet kulturális örökségvédelmi vezetője hétfőn elmondta, hogy már aláírta a  sárospataki kötetek kivitelére jogosító utasítást, és ennek alapján még kedden kiállítják a hivatalos kiviteli engedélyt. Hírügynökségi forrás szerint akár már szerdán hazakerülhetnek a könyvek a moszkvai magyar nagykövetségről, ahová hétfőn szállították őket nagykövetségi transzporterrel, rendőri biztosítással a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból.

Még nem hívták

Csomós József református püspök számára új információ volt kedden délután, hogy akár máris hazaindulhat az értékes szállítmány. Mint mondta, még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy megadott időpontban meg kellene jelennie az átadási jegyzőkönyv aláírására.

Kérdésünkre elmondta: a múlt héten aláírt jegyzőkönyv szerint az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) végzi el a megérkező kötetek portalanítását, s szükség esetén - amennyiben azok élő gombákat tartalmaznának - fertőtlenítését, akár 48 órán belül. Ennek költségeit a minisztérium állja. Az majd csak az állapotfelmérés után derül ki, hogy milyen mérvű restaurálást igényelnek a kötetek, mindenesetre azt már a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának restaurátorműhelyében végzik, egyházi költségen. 

Az biztos: a hét ládába csomagolt 136 kötetet még Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő kedden esedékes budapesti látogatása előtt repülőgéppel, várhatóan egy Malév-járattal Magyarországra hozzák.

Sz.K.

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Menj, és indulj útnak a nép élén, hogy bemehessenek és birtokba vehessék azt a földet, amelyről megesküdtem atyáiknak, hogy nekik adom. 5Móz 10,11

1Móz 24,28–67

„Az Úrtól indult el ez a dolog… Legyen urad fiának a felesége, ahogyan elvégezte az Úr” (50–51). A házasság korunk vitatott jelensége. 

tovább

(8) „…nagy dolgokat visz véghez.” (Márk 3,7–12)

JÉZUS KRISZTUS NAGY DOLGOKAT TESZ (8).

– 1. Jézus és tanítványai „nem pihenni” mentek „a tengerre” (7). Jézus nem is azért vonult félre hirtelen, mert menekült volna a farizeusok gyilkos szándéka miatt, akik a sorozatos szombatnapi gyógyításai miatt az életére akartak törni (Márk 3,6). 

tovább

MÁRK 10,21 - Az áldó pillantás

„Jézus rátekintett, megkedvelte őt...” Itt szó sincs áldásról, vagy mégis? Újra meg újra olvashatunk az Újszövetségben arról, hogyan fordult Jézus az emberek felé, hogyan nézett rájuk, és látott a szívükbe. 

tovább

2017. május 25. csütörtök

Imaközösség

A gyülekezet pedig buzgón imádkozott … Istenhez. (ApCsel 12,5)

tovább

Ölbey Irén: Pünkösdi lélek

Szárnyaljon bennem ének:
Legyek pünkösdi lélek.
A nemesben, a jóban
örömmel munkálkodjam.

tovább