Hamarosan hazarepülhetnek

2006. Feb 21., szerző: Adminisztrátor

Állítólag nincs akadálya, hogy akár már szerdán hazarepüljenek a pataki könyvek Moszkvából Budapestre. Forrás: www.boon.hu

Anatolij Vilkov, az orosz felügyelet kulturális örökségvédelmi vezetője hétfőn elmondta, hogy már aláírta a  sárospataki kötetek kivitelére jogosító utasítást, és ennek alapján még kedden kiállítják a hivatalos kiviteli engedélyt. Hírügynökségi forrás szerint akár már szerdán hazakerülhetnek a könyvek a moszkvai magyar nagykövetségről, ahová hétfőn szállították őket nagykövetségi transzporterrel, rendőri biztosítással a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból.

Még nem hívták

Csomós József református püspök számára új információ volt kedden délután, hogy akár máris hazaindulhat az értékes szállítmány. Mint mondta, még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy megadott időpontban meg kellene jelennie az átadási jegyzőkönyv aláírására.

Kérdésünkre elmondta: a múlt héten aláírt jegyzőkönyv szerint az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) végzi el a megérkező kötetek portalanítását, s szükség esetén - amennyiben azok élő gombákat tartalmaznának - fertőtlenítését, akár 48 órán belül. Ennek költségeit a minisztérium állja. Az majd csak az állapotfelmérés után derül ki, hogy milyen mérvű restaurálást igényelnek a kötetek, mindenesetre azt már a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának restaurátorműhelyében végzik, egyházi költségen. 

Az biztos: a hét ládába csomagolt 136 kötetet még Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő kedden esedékes budapesti látogatása előtt repülőgéppel, várhatóan egy Malév-járattal Magyarországra hozzák.

Sz.K.

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ezért örül a szívem, és ujjong a nyelvem, és még testem is reménységben fog nyugodni, mert nem hagyod lelkemet a holtak hazájában, nem engeded, hogy Szented elmúlást lásson. ApCsel 2,26-27

Bír 20,1–28

A közösség egy tagját ért sérelem az egész közösséget érinti. A szolidaritás nem passzív együttérzés csupán, hanem aktív kiállás a segítségre szoruló mellett. 

tovább

(16) „…ez az, amiről Jóel így prófétált…” (Apostolok cselekedetei 2,14–28)

AZ IGEHIRDETÉSRŐL.

– 1. A mi Urunk is textust vett fel beszédéhez a szent könyvekből, amikor a názáreti zsinagógában prédikált, majd ezt alkalmazta a mára, mégpedig magára alkalmazta azt a mában (Lukács 4,15–17). 

tovább

LUKÁCS 10,3–12 - Egyenes beszéd

Jézus „munkautasítását” minden pedagógus példának tekinthetné: világosan és egyértelműen fogalmaz. Részletes, de nem ragozza túl, rövid, egyértelmű szavakat használ. 

tovább

2018. július 20.

„...de nem leszek a terhetekre.” (2Kor 12:14b)

tovább

Victorinus: Jézus

Jézus nem korlát, nem gúzs, nem sorompó.

Nem börtöne a szabad gondolatnak,

Hol ablaktalan, fekete falak közt

szárnya törik a felcsillanó napnak.

 

tovább