A történelmi egyházak vezetői találkoztak Gyurcsány Ferenccel

2006. Feb 11., szerző: Adminisztrátor

A történelmi egyházak vezetőit egy órás megbeszélésen fogadta ma a parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A zárt ajtók mögötti megbeszélésen, az egyházak részéről Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, D. Szebik Imre püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke és Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke vett részt. A kormányzattól a miniszterelnökön kívül jelen volt a Pénzügyminisztérium, Oktatási Minisztérium, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium képviselője, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára... Forrás: www.reformatus.hu

A találkozót még a 2006-os költségvetés kapcsán kialakult elmérgesedett viszony tisztázása érdekében kezdeményezték a történelmi egyházak vezetői tavaly decemberben a Magyar Köztársaság miniszterelnökénél. Gyurcsány Ferenc értékelésével szemben az egyházak úgy ítélik meg, az azóta eltelt időszakban semmilyen tartalmi, felelős egyeztetés nem történt az állami és egyházi felek között.

A történelmi egyházak aggódva tapasztalják, hogy a kormányzati kommunikáció, illetve maguk a kormánytagok is folyamatosan próbára teszik állam és egyház kapcsolatát. A találkozó alkalmával éppen ezért Bölcskei Gusztáv püspök konkrét eseteket és problémákat is ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A megbeszélés során Bölcskei Gusztáv püspök kiemelte: nem érzi megfelelőnek a kormányzat és annak minisztériumai, valamint az egyházak közötti kommunikációt. A probléma megoldása érdekében ezért azt javasolta, hogy félévente kerüljön sor a kormányzat és az egyházi vezetők közötti rendszeres találkozóra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jelenlegi találkozó nem pótolhatja a korábban elmaradt rendszeres szakpolitikai egyeztetéseket.

Bölcskei Gusztáv püspök szintén kiemelte, hogy a már elfogadott költségvetés miatt a jelenlegi gondok nagyobbik része nem oldható meg. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnök úr által a fájdalmas problémák egy másik részének gyors kezelésére tett ígéretei minél hamarabb megvalósulnak.

Az egyeztetés után Erdő Péter bíboros elmondta: többek között szó esett arról, hogy a többcélú kistérségi társulások támogatása kiterjed-e az egyházi fenntartású intézményekre. Elsősorban az egyeztetésről folyt a vita, nem is annyira az egyházak között, mint a kormányon belül. Mindezek eredményeképpen Gyurcsány Ferenc garanciát adott arra, hogy egy héten belül megszületik az egységes kormányzati értelmezés, amely a további megbeszélések elengedhetetlen feltétele.
A felek tárgyaltak az oktatásban dolgozók közalkazotti szintű bérezéséről, illetve arról, hogy jár-e állami különtámogatás az egyházi intézményekben dolgozók számára is.
Hírszolgálatunk kérdésére Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke leszögezte: az egyeztetésen nem esett szó a közelgő választásokról. Az oktatási államtitkár ugyanakkor azt kérte, hogy az egyházi oktatási intézményekben semmiféle kampányt ne folytassanak. Mi ezt természetesnek tartjuk - tette hozzá Feldmájer.
Az evangélikusokat képviselő D. Szebik Imre elmondta: az egyházak kompetens személyeket kértek a további egyeztetésekhez. Erre azért van szükség, mert előfordult már, hogy az egyeztetéseken felhatalmazás nélkül eljáró vagy az adott ügyet nem ismerő személyek képviselték a kormányoldalt.
Bölcskei Gusztáv leszögezte, hogy az egymilliárd forintot hónapok óta jogtalanul tartotta vissza a minisztérium. Gyurcsány Ferenc most megígérte, hogy egy hét alatt kifizetik a zárszámadási törvényben szereplő kiegészítő normatíva kiegészítését. Bölcskei Gusztáv szerint mindösszesen annyi történt, hogy amihez jogszerűen hozzá kellett volna jutni, ahhoz most hozzájutnak az egyházak. Hozzátette, hogy a szociális törvény jelenlegi kiegészítő normatívája elégtelen, a megfelelő szintű ellátást nem lehet biztosítani. Még a legszegényebbektől is hatezer forinttal több térítési díjat kellene kérni - tette hozzá. A kormány most elismerte, hogy a kiegészítő normatíva alacsony, de a már elfogadott költségvetési törvény miatt az ügyben nem tudnak továbblépni. Ígéretet kaptunk, hogy visszamenőleg majd 2006 január 1-től folyósítják az összeget - tette hozzá a püspök. Bölcskei Gusztáv végezetül elmondta, hogy egy éves késéssel, március 1-én megkapják a kiegészítő normatíva kiszámítási modelljét. Ez abban segíthet nekünk, hogy ne induljon el valamiféle számháború - zárta szavait a zsinat lelkészi elnöke.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Jn 9,14

Lk 9,37–50

Jézus korában sem volt másként, mint napjainkban, szeretünk ön-magunkról többet gondolni, mint akik vagyunk. 

tovább

(6) „…megérti a példázatot és a hasonlatot…” (Példabeszédek 1,1-19)

Gyökössy Endre „Mai példázatok” című könyve történetekben világítja meg egy-egy bibliai szakasz üzenetét. A történetet írja le a szerző, az igehely megjelölése pedig csak a történet címe mellett szerepel, mégis a történet lesz eszközzé, amely mindenben az Ige üzenetét szolgálja.

tovább

Lukács 19, 11–19 - Megéri hűségesnek lenni?

Egy idős, kisvárosi templomba járó nénike azt mondta egyszer a lelkészének: „Isten nem mindig osztogat királyi módon, de ha hűségesen járunk Vele, akkor is ott leszünk, amikor azt teszi.” 

tovább

2019. február 25. hétfő

Bízott az ÚRban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az ÚRhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR parancsolt Mózesnek. (2Kir 18:5-6)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

tovább