A történelmi egyházak vezetői találkoztak Gyurcsány Ferenccel

2006. Feb 11., szerző: Adminisztrátor

A történelmi egyházak vezetőit egy órás megbeszélésen fogadta ma a parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A zárt ajtók mögötti megbeszélésen, az egyházak részéről Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, D. Szebik Imre püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke és Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke vett részt. A kormányzattól a miniszterelnökön kívül jelen volt a Pénzügyminisztérium, Oktatási Minisztérium, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium képviselője, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára... Forrás: www.reformatus.hu

A találkozót még a 2006-os költségvetés kapcsán kialakult elmérgesedett viszony tisztázása érdekében kezdeményezték a történelmi egyházak vezetői tavaly decemberben a Magyar Köztársaság miniszterelnökénél. Gyurcsány Ferenc értékelésével szemben az egyházak úgy ítélik meg, az azóta eltelt időszakban semmilyen tartalmi, felelős egyeztetés nem történt az állami és egyházi felek között.

A történelmi egyházak aggódva tapasztalják, hogy a kormányzati kommunikáció, illetve maguk a kormánytagok is folyamatosan próbára teszik állam és egyház kapcsolatát. A találkozó alkalmával éppen ezért Bölcskei Gusztáv püspök konkrét eseteket és problémákat is ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A megbeszélés során Bölcskei Gusztáv püspök kiemelte: nem érzi megfelelőnek a kormányzat és annak minisztériumai, valamint az egyházak közötti kommunikációt. A probléma megoldása érdekében ezért azt javasolta, hogy félévente kerüljön sor a kormányzat és az egyházi vezetők közötti rendszeres találkozóra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jelenlegi találkozó nem pótolhatja a korábban elmaradt rendszeres szakpolitikai egyeztetéseket.

Bölcskei Gusztáv püspök szintén kiemelte, hogy a már elfogadott költségvetés miatt a jelenlegi gondok nagyobbik része nem oldható meg. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnök úr által a fájdalmas problémák egy másik részének gyors kezelésére tett ígéretei minél hamarabb megvalósulnak.

Az egyeztetés után Erdő Péter bíboros elmondta: többek között szó esett arról, hogy a többcélú kistérségi társulások támogatása kiterjed-e az egyházi fenntartású intézményekre. Elsősorban az egyeztetésről folyt a vita, nem is annyira az egyházak között, mint a kormányon belül. Mindezek eredményeképpen Gyurcsány Ferenc garanciát adott arra, hogy egy héten belül megszületik az egységes kormányzati értelmezés, amely a további megbeszélések elengedhetetlen feltétele.
A felek tárgyaltak az oktatásban dolgozók közalkazotti szintű bérezéséről, illetve arról, hogy jár-e állami különtámogatás az egyházi intézményekben dolgozók számára is.
Hírszolgálatunk kérdésére Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke leszögezte: az egyeztetésen nem esett szó a közelgő választásokról. Az oktatási államtitkár ugyanakkor azt kérte, hogy az egyházi oktatási intézményekben semmiféle kampányt ne folytassanak. Mi ezt természetesnek tartjuk - tette hozzá Feldmájer.
Az evangélikusokat képviselő D. Szebik Imre elmondta: az egyházak kompetens személyeket kértek a további egyeztetésekhez. Erre azért van szükség, mert előfordult már, hogy az egyeztetéseken felhatalmazás nélkül eljáró vagy az adott ügyet nem ismerő személyek képviselték a kormányoldalt.
Bölcskei Gusztáv leszögezte, hogy az egymilliárd forintot hónapok óta jogtalanul tartotta vissza a minisztérium. Gyurcsány Ferenc most megígérte, hogy egy hét alatt kifizetik a zárszámadási törvényben szereplő kiegészítő normatíva kiegészítését. Bölcskei Gusztáv szerint mindösszesen annyi történt, hogy amihez jogszerűen hozzá kellett volna jutni, ahhoz most hozzájutnak az egyházak. Hozzátette, hogy a szociális törvény jelenlegi kiegészítő normatívája elégtelen, a megfelelő szintű ellátást nem lehet biztosítani. Még a legszegényebbektől is hatezer forinttal több térítési díjat kellene kérni - tette hozzá. A kormány most elismerte, hogy a kiegészítő normatíva alacsony, de a már elfogadott költségvetési törvény miatt az ügyben nem tudnak továbblépni. Ígéretet kaptunk, hogy visszamenőleg majd 2006 január 1-től folyósítják az összeget - tette hozzá a püspök. Bölcskei Gusztáv végezetül elmondta, hogy egy éves késéssel, március 1-én megkapják a kiegészítő normatíva kiszámítási modelljét. Ez abban segíthet nekünk, hogy ne induljon el valamiféle számháború - zárta szavait a zsinat lelkészi elnöke.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek… ApCsel 20,28

1Sám 31

„…hogy megvigyék az örömhírt…” (9). A filiszteusok megszabadultak veszedelmes ellenségüktől, Saultól. Örömük érthető, de közben Isten népének az élete romba dőlt. 

tovább

(32) „…kegyelme Igéjének ajánllak titeket…” (Apostolok cselekedetei 20,17–38)

A búcsúzás egy összetett, emberi érzés, tele nosztalgikus gyarlósággal, rámutatva halandó életünk nyomorúságára. De ne becsüljük le azt, ami annyira emberi. Amikor e földi létben VÉGSŐ BÚCSÚT veszünk; az mindig megrendítő (25). 

tovább

EZSDRÁS 8,31-36 - Végre célba érve

Utazni izgalmas! Amikor korábban családi nyaralásra indultunk, előtte mindenki nagyon izgatott volt. Előfordult, hogy az egyik gyereknek fájt a hasa, a másiknak a feje egy nagy utazás előtt. 

tovább

2017. szeptember 20. szerda

A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket Isten tanított az egymás iránti szeretetre, és mert gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Macedóniában. De kérünk titeket, testvéreim, hogy egyre inkább gyarapodjatok ebben… (1Thess 4:9-10)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Sóhaj a mindenségért

Vasárnap. Harangszó. Egy asszony elmegy 
Mellettem. A harangszóra megáll. 
Összeteszi kezét, fohászkodik 
Az utcán elmenőben: „Uram Jézus 
A rosszakon is könyörülj!” – 
A rosszakon is könyörülj: 
Ennyi egy-vers-soros imája. 
 

tovább