Megérkeztek Moszkvába a sárospataki könyvek

2006. Feb 20., szerző: Adminisztrátor

Újra magyar kézbe került a sárospataki könyvtár nagy értékű könyvgyűjteménye, amely a II. világháború vége óta a nyizsnyij novgorodi könyvtárban volt. Forrás: www.boon.hu

Hétfő reggel Székely Árpád magyar nagykövet a könyveket tartalmazó ládákat átvette, és azokat közúton elindították Moszkvába - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.
Az orosz fővárosban még a héten lefolytatják a kiviteli eljárást, és ezzel lehetővé válik, hogy a sárospataki könyvgyűjteményt Magyarországra szállítsák. A köteteket addig tárolják a magyar nagykövetségen, amíg az orosz kulturális örökség felügyelet ki nem állítja a kiviteli engedélyt. A könyvek várhatóan még Vlagyimir Putyin orosz elnök február végére tervezett magyarországi látogatása előtt Budapestre érkeznek.

Vasárnap a nyizsnyij novgorodi Lenin könyvtárban aláírták az átadásról szóló dokumentumokat. Ezután csaknem háromórás eljárás során a 136 kötet mindegyikét darabonként azonosították, egybevetették az orosz és magyar nyilvántartási számokat, majd a köteteket hét ládába csomagolták és azokat a könyvtár pecsétjével egyenként leplombálták.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Tartsátok meg, és teljesítsétek azt, amit Istenetek, az ÚR, megparancsolt nektek, ne térjetek el attól se jobbra, se balra. 5Móz 5,32

5Móz 5,22–33

„Ezeket az igéket mondta el az Úr nektek, az egész gyülekezetnek...” (22). Isten beszél. Meg akar szólítani bennünket is, a mai gyülekezetek tagjait: „...életben maradhat az ember, ha Isten beszél hozzá” (24). 

tovább

(2) „…hirdette nekik az Igét.” (Márk 2,1–12)

JÉZUS HIRDETI AZ IGÉT.

– 1. Jézus gyakran elrejtőzik. Márk evangéliumának kulcsa a „messiási titok”: addig ne szóljanak róla, amíg a kereszten és utána nyilvánvaló nem lesz, hogy ki is Ő valójában. 

tovább

2 SÁMUEL 11,1–13 - Eltussolási kísérlet

Mialatt rotyogott az étel a tűzhelyen, még gyorsan kipakoltam a mosogatógépet. A rádióból hangzó zene jó hangulatot teremtett, és feltöltött energiával. Hirtelen csörömpölés törte meg az idillt – upsz, ez a férjem bögréje volt! 

tovább

2018. május 20.

Ki nekem a Szentlélek?

“…és én kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad majd nektek, hogy veletek maradjon mindörökké” (Jn 14:16)

tovább

Balog Miklós: Himnusz a Szentlélekhez

Ki hajdan ősvizek felett lebegtél
a mindenség kavargó káoszán,
Te látomás a próféták szemében,
ajkán ítélet, szívén szent remény,
dicsőség néked áldott Harmadik!

Ki Megváltónk formáltad földi testté,
hogy Benne leljünk égi életet,
örök vonzásoddal Hozzá vezettél,
Te adsz hitet nekem s növekedést.
Megszentelő munkád magasztalom!

tovább