Megérkeztek Moszkvába a sárospataki könyvek

2006. Feb 20., szerző: Adminisztrátor

Újra magyar kézbe került a sárospataki könyvtár nagy értékű könyvgyűjteménye, amely a II. világháború vége óta a nyizsnyij novgorodi könyvtárban volt. Forrás: www.boon.hu

Hétfő reggel Székely Árpád magyar nagykövet a könyveket tartalmazó ládákat átvette, és azokat közúton elindították Moszkvába - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.
Az orosz fővárosban még a héten lefolytatják a kiviteli eljárást, és ezzel lehetővé válik, hogy a sárospataki könyvgyűjteményt Magyarországra szállítsák. A köteteket addig tárolják a magyar nagykövetségen, amíg az orosz kulturális örökség felügyelet ki nem állítja a kiviteli engedélyt. A könyvek várhatóan még Vlagyimir Putyin orosz elnök február végére tervezett magyarországi látogatása előtt Budapestre érkeznek.

Vasárnap a nyizsnyij novgorodi Lenin könyvtárban aláírták az átadásról szóló dokumentumokat. Ezután csaknem háromórás eljárás során a 136 kötet mindegyikét darabonként azonosították, egybevetették az orosz és magyar nyilvántartási számokat, majd a köteteket hét ládába csomagolták és azokat a könyvtár pecsétjével egyenként leplombálták.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ezért örül a szívem, és ujjong a nyelvem, és még testem is reménységben fog nyugodni, mert nem hagyod lelkemet a holtak hazájában, nem engeded, hogy Szented elmúlást lásson. ApCsel 2,26-27

Bír 20,1–28

A közösség egy tagját ért sérelem az egész közösséget érinti. A szolidaritás nem passzív együttérzés csupán, hanem aktív kiállás a segítségre szoruló mellett. 

tovább

(16) „…ez az, amiről Jóel így prófétált…” (Apostolok cselekedetei 2,14–28)

AZ IGEHIRDETÉSRŐL.

– 1. A mi Urunk is textust vett fel beszédéhez a szent könyvekből, amikor a názáreti zsinagógában prédikált, majd ezt alkalmazta a mára, mégpedig magára alkalmazta azt a mában (Lukács 4,15–17). 

tovább

LUKÁCS 10,3–12 - Egyenes beszéd

Jézus „munkautasítását” minden pedagógus példának tekinthetné: világosan és egyértelműen fogalmaz. Részletes, de nem ragozza túl, rövid, egyértelmű szavakat használ. 

tovább

2018. július 20.

„...de nem leszek a terhetekre.” (2Kor 12:14b)

tovább

Victorinus: Jézus

Jézus nem korlát, nem gúzs, nem sorompó.

Nem börtöne a szabad gondolatnak,

Hol ablaktalan, fekete falak közt

szárnya törik a felcsillanó napnak.

 

tovább