Milliókat kérnek a sárospataki könyvek hazahozataláért

2006. Feb 05., szerző: Adminisztrátor

Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-'56) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Államnak fizetnie kell a sárospataki könyvtár Szovjetunióba hurcolt köteteinek hazahozataláért. Forrás: www.hirtv.hu

A Magyar Televízió Panoráma című műsorának 2006. február 2-i adásában az hangzott el, hogy a sárospataki kötetek hazaszállításával kapcsolatos másfél évtizedes tárgyalások tavaly februárban eredménnyel jártak, azonban Magyarországnak 12 millió rubelt kell fizetnie a kötetek tárolásáért és gondozásáért.
A DEPORT-'56 felháborítónak tartja ezt az egyezséget. "Nem arról van szó, hogy a magyar állam nem tudná kifizetni a mintegy 88 millió forintnak megfelelő összeget, hanem arról, hogy a követelés jogilag teljes mértékben alaptalan. A Vörös Hadsereg 1945-ben egy budapesti banktrezor kifosztása során vitte magával az ott elhelyezett sárospataki köteteket. A nemzetközi jog megítélése szerint ez háborús bűncselekmény volt" - áll a szervezet közleményében.
A bankrabló is köteles feltétel nélkül visszaszolgáltatni a jogellenesen eltulajdonított dolgot, költségtérítésre nem tarthat igényt - véli Szerdahelyi Szabolcs, a szervezet elnöke.
A DEPORT-'56 emlékeztet arra, hogy a Szent Korona hazahozatala alkalmával az Amerikai Egyesült Államok kormánya sem kért költségtérítést a tárolásért és a gondozásért, holott akár kérhetett is volna, hiszen az a háború forgatagában jogszerűen került birtokába, és csak a politikai helyzet miatt nem állt módjában előbb visszajuttatni.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Tartsátok meg, és teljesítsétek azt, amit Istenetek, az ÚR, megparancsolt nektek, ne térjetek el attól se jobbra, se balra. 5Móz 5,32

5Móz 5,22–33

„Ezeket az igéket mondta el az Úr nektek, az egész gyülekezetnek...” (22). Isten beszél. Meg akar szólítani bennünket is, a mai gyülekezetek tagjait: „...életben maradhat az ember, ha Isten beszél hozzá” (24). 

tovább

(2) „…hirdette nekik az Igét.” (Márk 2,1–12)

JÉZUS HIRDETI AZ IGÉT.

– 1. Jézus gyakran elrejtőzik. Márk evangéliumának kulcsa a „messiási titok”: addig ne szóljanak róla, amíg a kereszten és utána nyilvánvaló nem lesz, hogy ki is Ő valójában. 

tovább

2 SÁMUEL 11,1–13 - Eltussolási kísérlet

Mialatt rotyogott az étel a tűzhelyen, még gyorsan kipakoltam a mosogatógépet. A rádióból hangzó zene jó hangulatot teremtett, és feltöltött energiával. Hirtelen csörömpölés törte meg az idillt – upsz, ez a férjem bögréje volt! 

tovább

2018. május 20.

Ki nekem a Szentlélek?

“…és én kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad majd nektek, hogy veletek maradjon mindörökké” (Jn 14:16)

tovább

Balog Miklós: Himnusz a Szentlélekhez

Ki hajdan ősvizek felett lebegtél
a mindenség kavargó káoszán,
Te látomás a próféták szemében,
ajkán ítélet, szívén szent remény,
dicsőség néked áldott Harmadik!

Ki Megváltónk formáltad földi testté,
hogy Benne leljünk égi életet,
örök vonzásoddal Hozzá vezettél,
Te adsz hitet nekem s növekedést.
Megszentelő munkád magasztalom!

tovább