Milliókat kérnek a sárospataki könyvek hazahozataláért

2006. Feb 05., szerző: Adminisztrátor

Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-'56) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Államnak fizetnie kell a sárospataki könyvtár Szovjetunióba hurcolt köteteinek hazahozataláért. Forrás: www.hirtv.hu

A Magyar Televízió Panoráma című műsorának 2006. február 2-i adásában az hangzott el, hogy a sárospataki kötetek hazaszállításával kapcsolatos másfél évtizedes tárgyalások tavaly februárban eredménnyel jártak, azonban Magyarországnak 12 millió rubelt kell fizetnie a kötetek tárolásáért és gondozásáért.
A DEPORT-'56 felháborítónak tartja ezt az egyezséget. "Nem arról van szó, hogy a magyar állam nem tudná kifizetni a mintegy 88 millió forintnak megfelelő összeget, hanem arról, hogy a követelés jogilag teljes mértékben alaptalan. A Vörös Hadsereg 1945-ben egy budapesti banktrezor kifosztása során vitte magával az ott elhelyezett sárospataki köteteket. A nemzetközi jog megítélése szerint ez háborús bűncselekmény volt" - áll a szervezet közleményében.
A bankrabló is köteles feltétel nélkül visszaszolgáltatni a jogellenesen eltulajdonított dolgot, költségtérítésre nem tarthat igényt - véli Szerdahelyi Szabolcs, a szervezet elnöke.
A DEPORT-'56 emlékeztet arra, hogy a Szent Korona hazahozatala alkalmával az Amerikai Egyesült Államok kormánya sem kért költségtérítést a tárolásért és a gondozásért, holott akár kérhetett is volna, hiszen az a háború forgatagában jogszerűen került birtokába, és csak a politikai helyzet miatt nem állt módjában előbb visszajuttatni.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Jn 9,14

Lk 9,37–50

Jézus korában sem volt másként, mint napjainkban, szeretünk ön-magunkról többet gondolni, mint akik vagyunk. 

tovább

(6) „…megérti a példázatot és a hasonlatot…” (Példabeszédek 1,1-19)

Gyökössy Endre „Mai példázatok” című könyve történetekben világítja meg egy-egy bibliai szakasz üzenetét. A történetet írja le a szerző, az igehely megjelölése pedig csak a történet címe mellett szerepel, mégis a történet lesz eszközzé, amely mindenben az Ige üzenetét szolgálja.

tovább

Lukács 19, 11–19 - Megéri hűségesnek lenni?

Egy idős, kisvárosi templomba járó nénike azt mondta egyszer a lelkészének: „Isten nem mindig osztogat királyi módon, de ha hűségesen járunk Vele, akkor is ott leszünk, amikor azt teszi.” 

tovább

2019. február 25. hétfő

Bízott az ÚRban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az ÚRhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR parancsolt Mózesnek. (2Kir 18:5-6)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

tovább