Ahonnan elvitték, oda viszik vissza

2006. Jan 27., szerző: Adminisztrátor

A sárospataki református könyvtár hivatalos neve: „ A Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerületének Sárospataki Református Kollégiuma Nagykönyvtára". Ez szó szerint így szerepel a könyvtár visszaadásáról szóló orosz törvénytervezetben.

A tervezetet ellenszavazat nélkül csütörtökön hagyta jóvá az oroszországi parlament felsőháza, tudtuk meg dr. Mayer Rita minisztériumi főtanácsostól. Az elnevezés egyben utal a tulajdonosra is, folytatja. A II. világháború következtében a volt Szovjetunióba elszármazott, jelenleg a Nyizsnyij Novgorodban őrzött könyveket a magyar állam természetesen a tulajdonosnak adja vissza.

A könyvek Patakra kerülnek, ahol a helyük üresen áll azóta, hogy 1938-ban Budapestre szállították őket. A könyvekből Budapesten terveznek kiállítást, majd bemutatják azokat a nagy református központokban, Pápán és Debrecenben. Utána kerülnek vissza eredeti helyükre. Mindezt az elmúlt napok kételyeire kaptuk válaszként: felvetődött, nem Patakra, hanem a református egyházhoz kerülnek a könyvek.

HM

Forrás: www.boon.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Tartsátok meg, és teljesítsétek azt, amit Istenetek, az ÚR, megparancsolt nektek, ne térjetek el attól se jobbra, se balra. 5Móz 5,32

5Móz 5,22–33

„Ezeket az igéket mondta el az Úr nektek, az egész gyülekezetnek...” (22). Isten beszél. Meg akar szólítani bennünket is, a mai gyülekezetek tagjait: „...életben maradhat az ember, ha Isten beszél hozzá” (24). 

tovább

(2) „…hirdette nekik az Igét.” (Márk 2,1–12)

JÉZUS HIRDETI AZ IGÉT.

– 1. Jézus gyakran elrejtőzik. Márk evangéliumának kulcsa a „messiási titok”: addig ne szóljanak róla, amíg a kereszten és utána nyilvánvaló nem lesz, hogy ki is Ő valójában. 

tovább

2 SÁMUEL 11,1–13 - Eltussolási kísérlet

Mialatt rotyogott az étel a tűzhelyen, még gyorsan kipakoltam a mosogatógépet. A rádióból hangzó zene jó hangulatot teremtett, és feltöltött energiával. Hirtelen csörömpölés törte meg az idillt – upsz, ez a férjem bögréje volt! 

tovább

2018. május 20.

Ki nekem a Szentlélek?

“…és én kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad majd nektek, hogy veletek maradjon mindörökké” (Jn 14:16)

tovább

Balog Miklós: Himnusz a Szentlélekhez

Ki hajdan ősvizek felett lebegtél
a mindenség kavargó káoszán,
Te látomás a próféták szemében,
ajkán ítélet, szívén szent remény,
dicsőség néked áldott Harmadik!

Ki Megváltónk formáltad földi testté,
hogy Benne leljünk égi életet,
örök vonzásoddal Hozzá vezettél,
Te adsz hitet nekem s növekedést.
Megszentelő munkád magasztalom!

tovább