Ahonnan elvitték, oda viszik vissza

2006. Jan 27., szerző: Adminisztrátor

A sárospataki református könyvtár hivatalos neve: „ A Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerületének Sárospataki Református Kollégiuma Nagykönyvtára". Ez szó szerint így szerepel a könyvtár visszaadásáról szóló orosz törvénytervezetben.

A tervezetet ellenszavazat nélkül csütörtökön hagyta jóvá az oroszországi parlament felsőháza, tudtuk meg dr. Mayer Rita minisztériumi főtanácsostól. Az elnevezés egyben utal a tulajdonosra is, folytatja. A II. világháború következtében a volt Szovjetunióba elszármazott, jelenleg a Nyizsnyij Novgorodban őrzött könyveket a magyar állam természetesen a tulajdonosnak adja vissza.

A könyvek Patakra kerülnek, ahol a helyük üresen áll azóta, hogy 1938-ban Budapestre szállították őket. A könyvekből Budapesten terveznek kiállítást, majd bemutatják azokat a nagy református központokban, Pápán és Debrecenben. Utána kerülnek vissza eredeti helyükre. Mindezt az elmúlt napok kételyeire kaptuk válaszként: felvetődött, nem Patakra, hanem a református egyházhoz kerülnek a könyvek.

HM

Forrás: www.boon.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ezért örül a szívem, és ujjong a nyelvem, és még testem is reménységben fog nyugodni, mert nem hagyod lelkemet a holtak hazájában, nem engeded, hogy Szented elmúlást lásson. ApCsel 2,26-27

Bír 20,1–28

A közösség egy tagját ért sérelem az egész közösséget érinti. A szolidaritás nem passzív együttérzés csupán, hanem aktív kiállás a segítségre szoruló mellett. 

tovább

(16) „…ez az, amiről Jóel így prófétált…” (Apostolok cselekedetei 2,14–28)

AZ IGEHIRDETÉSRŐL.

– 1. A mi Urunk is textust vett fel beszédéhez a szent könyvekből, amikor a názáreti zsinagógában prédikált, majd ezt alkalmazta a mára, mégpedig magára alkalmazta azt a mában (Lukács 4,15–17). 

tovább

LUKÁCS 10,3–12 - Egyenes beszéd

Jézus „munkautasítását” minden pedagógus példának tekinthetné: világosan és egyértelműen fogalmaz. Részletes, de nem ragozza túl, rövid, egyértelmű szavakat használ. 

tovább

2018. július 20.

„...de nem leszek a terhetekre.” (2Kor 12:14b)

tovább

Victorinus: Jézus

Jézus nem korlát, nem gúzs, nem sorompó.

Nem börtöne a szabad gondolatnak,

Hol ablaktalan, fekete falak közt

szárnya törik a felcsillanó napnak.

 

tovább