Ahonnan elvitték, oda viszik vissza

2006. Jan 27., szerző: Adminisztrátor

A sárospataki református könyvtár hivatalos neve: „ A Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerületének Sárospataki Református Kollégiuma Nagykönyvtára". Ez szó szerint így szerepel a könyvtár visszaadásáról szóló orosz törvénytervezetben.

A tervezetet ellenszavazat nélkül csütörtökön hagyta jóvá az oroszországi parlament felsőháza, tudtuk meg dr. Mayer Rita minisztériumi főtanácsostól. Az elnevezés egyben utal a tulajdonosra is, folytatja. A II. világháború következtében a volt Szovjetunióba elszármazott, jelenleg a Nyizsnyij Novgorodban őrzött könyveket a magyar állam természetesen a tulajdonosnak adja vissza.

A könyvek Patakra kerülnek, ahol a helyük üresen áll azóta, hogy 1938-ban Budapestre szállították őket. A könyvekből Budapesten terveznek kiállítást, majd bemutatják azokat a nagy református központokban, Pápán és Debrecenben. Utána kerülnek vissza eredeti helyükre. Mindezt az elmúlt napok kételyeire kaptuk válaszként: felvetődött, nem Patakra, hanem a református egyházhoz kerülnek a könyvek.

HM

Forrás: www.boon.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Jn 9,14

Lk 9,37–50

Jézus korában sem volt másként, mint napjainkban, szeretünk ön-magunkról többet gondolni, mint akik vagyunk. 

tovább

(6) „…megérti a példázatot és a hasonlatot…” (Példabeszédek 1,1-19)

Gyökössy Endre „Mai példázatok” című könyve történetekben világítja meg egy-egy bibliai szakasz üzenetét. A történetet írja le a szerző, az igehely megjelölése pedig csak a történet címe mellett szerepel, mégis a történet lesz eszközzé, amely mindenben az Ige üzenetét szolgálja.

tovább

Lukács 19, 11–19 - Megéri hűségesnek lenni?

Egy idős, kisvárosi templomba járó nénike azt mondta egyszer a lelkészének: „Isten nem mindig osztogat királyi módon, de ha hűségesen járunk Vele, akkor is ott leszünk, amikor azt teszi.” 

tovább

2019. február 25. hétfő

Bízott az ÚRban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az ÚRhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR parancsolt Mózesnek. (2Kir 18:5-6)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

tovább