Ahonnan elvitték, oda viszik vissza

2006. Jan 27., szerző: Adminisztrátor

A sárospataki református könyvtár hivatalos neve: „ A Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerületének Sárospataki Református Kollégiuma Nagykönyvtára". Ez szó szerint így szerepel a könyvtár visszaadásáról szóló orosz törvénytervezetben.

A tervezetet ellenszavazat nélkül csütörtökön hagyta jóvá az oroszországi parlament felsőháza, tudtuk meg dr. Mayer Rita minisztériumi főtanácsostól. Az elnevezés egyben utal a tulajdonosra is, folytatja. A II. világháború következtében a volt Szovjetunióba elszármazott, jelenleg a Nyizsnyij Novgorodban őrzött könyveket a magyar állam természetesen a tulajdonosnak adja vissza.

A könyvek Patakra kerülnek, ahol a helyük üresen áll azóta, hogy 1938-ban Budapestre szállították őket. A könyvekből Budapesten terveznek kiállítást, majd bemutatják azokat a nagy református központokban, Pápán és Debrecenben. Utána kerülnek vissza eredeti helyükre. Mindezt az elmúlt napok kételyeire kaptuk válaszként: felvetődött, nem Patakra, hanem a református egyházhoz kerülnek a könyvek.

HM

Forrás: www.boon.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek… ApCsel 20,28

1Sám 31

„…hogy megvigyék az örömhírt…” (9). A filiszteusok megszabadultak veszedelmes ellenségüktől, Saultól. Örömük érthető, de közben Isten népének az élete romba dőlt. 

tovább

(32) „…kegyelme Igéjének ajánllak titeket…” (Apostolok cselekedetei 20,17–38)

A búcsúzás egy összetett, emberi érzés, tele nosztalgikus gyarlósággal, rámutatva halandó életünk nyomorúságára. De ne becsüljük le azt, ami annyira emberi. Amikor e földi létben VÉGSŐ BÚCSÚT veszünk; az mindig megrendítő (25). 

tovább

EZSDRÁS 8,31-36 - Végre célba érve

Utazni izgalmas! Amikor korábban családi nyaralásra indultunk, előtte mindenki nagyon izgatott volt. Előfordult, hogy az egyik gyereknek fájt a hasa, a másiknak a feje egy nagy utazás előtt. 

tovább

2017. szeptember 20. szerda

A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket Isten tanított az egymás iránti szeretetre, és mert gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Macedóniában. De kérünk titeket, testvéreim, hogy egyre inkább gyarapodjatok ebben… (1Thess 4:9-10)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Sóhaj a mindenségért

Vasárnap. Harangszó. Egy asszony elmegy 
Mellettem. A harangszóra megáll. 
Összeteszi kezét, fohászkodik 
Az utcán elmenőben: „Uram Jézus 
A rosszakon is könyörülj!” – 
A rosszakon is könyörülj: 
Ennyi egy-vers-soros imája. 
 

tovább