Magyar Nemzet Online 2005.november 24.

2005. Nov 28., szerző: Adminisztrátor

Miért ideges Hiller István? (Szücs Balázs jegyzete. A Fiatal Baloldal kínos pillanatokat okoz az MSZP vezetésének. Néhány napja még együtt buliztak, Gyurcsány és Hiller ma már elhatárolódnak tőlük, és szeretnék rájuk verni a balhét. Pedig az ifjú szociknak kulcsszerepet szántak a kampányban.

Negyedszer nézem meg a HírTV rejtett kamerás felvételeit a miskolci ifjú szocikról, és hallgatom a magyarázatokat Hillertől, Gyurcsánytól.

Gyurcsány „meggondolatlan” fiatalokról beszél, és szerinte Orbán a hibás mindenért, míg Hiller elhatárolódik a „háborús” kijelentésektől.

Ja, igen. Néhány napja még együtt vihogtak a FIB-esekkel a kampánynyitón, együtt tapsolták meg Komássy Ákos ifjú szoci vezetőt, amikor azt mondta: Orbán és Kövér eszméinek a Terror Házában a helye. Aztán most azon siránkoznak, hogy a Fidesz megmérgezi a közhangulatot. Emlékezzünk: Hiller „Szélvész” István így gúnyolódott: „Baloldali buli a Millenárison, Viktor meg fog hülyülni.”

A pártelnök most nem ilyen offenzív. Sőt, egészen idegesnek tűnik. Miután a FIB-re veri a balhét, csak arról szónokol, hogy „egy demokratikus megmérettetésben kívánjuk elnyerni a szavazók bizalmát”, ifjú szoci bulipartnerének többi súlyos kijelentéseiről hallgat.

Nem az a fontos, hogy szoci hülyegyerekek plakátokat ragasztanak le, és nem az megbotránkoztató, hogy az „országos szinten k…va jó csajaikkal” meztelenül fürdenek a medencében, hogy úgy köszönnek a minisztereknek, hogy „szevasz” vagy hogy azt mondják a Fidesszel való viszonyukról: ”ha háború, akkor legyen háború.”

Nem, egyáltalán nem erről van szó.

A rejtett kamerával rögzített beszélgetés legdurvább része, amikor a FIB-elnök szájából elhangzik, hogy minden le van vajazva a rendőrökkel, akik nem „fogják észrevenni” a Fidesz-plakátok leragasztását. Ezt politikai oldalról nehéz megmagyarázni, még akkor is, ha a rendőrség cáfol, na de ilyen dumával toboroznak tagokat a szocik?

Aztán ott van az a dialógus, hogy ha munka kell, segítünk, és bármi gond, probléma el lesz intézve, mert én vagyok az alpolgármester titkára – mondja ezt egy huszonéves srác.

Ez itt a gáz.

Az ifjú szocik – a felvételen maga a FIB-vezető mondja – állnak a legközelebb Gyurcsányhoz. És részben Fletóéknak köszönhetően úgy szocializálódtak, hogy a papa minimum önkormányzati képviselő, aki ennélfogva befolyásos ember, pici fia meg az alpolgármester asszony samesza, a miniszterekkel szevasz van, együtt csápolnak a Freshre, és együtt „intézkednek, ha probléma van”. Ismerős ez a mentalitás valahonnan. Arra emlékeztet, amikor Zuschlag a Terror Háza előtt antiszemita és kegyeletsértő viccelődése után flegmán odaszólt frissen kinevezett államtitkár haverjának, hogy „Már a szolgálati kocsival jöttél?” Na igen, valami ilyen típus Varga Gergő miskolci FIB-elnök is, a HírTV filmjének egyik hőse, aki már fiatalon elég nagy bulinak tartja a hatalmat.

De ne feledkezzünk meg a történet másik szereplőjéről, a képernyő bal oldalán látható helyi MSZP-tagról sem, aki a pártba való belépésre biztatja az irodába betérő fiatalt. Mert ő mondja, hogy „ha háború, akkor legyen háború”. Vagyis Hillernek nem a FIB-től kellene elhatárolódni, hanem minimum saját párttársától.

Nem „meggondolatlan” fiatalokról kellene beszélni, hanem arról, hogy a szociknál egyszerűen ilyen a brancs, ilyen a párt. Úgy általában agresszívek, a politikát harcnak tartják, levajaznak ügyeket, kijárnak dolgokat, odaszólnak telefonon, kedvenc szabadidős elfoglaltságuk a lobbi és a mutyi. Aztán egyszer odakerülnek a közpénzekhez, és képviselői klubot meg balatonőszödi kormányüdülőt béreltetnek vissza az állammal százmilliókért, adnak el haverjaiknak állami tankönyvkiadót, repteret, légitársaságot.

Ha majd Varga Gergő, illetve valamelyik cimbije államtitkár lesz vagy főkurátor egy alapítványnál, jusson eszünkbe ez a néhány filmkocka.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Mégis, amikor Galileába érkezett, befogadták őt azok a galileaiak, akik látták mindazt, amit Jeruzsálemben tett az ünnepen, mivel ők is ott voltak. Jn 4,45

Jel 22,8–21

Van-e annál nagyobb vigasztalás, mint ami ebben a néhány versben elhangzik? A lepra világnapján eszembe jut, hogy megszámlálhatatlanul sok, hitre jutott, korábbi leprabeteg bizonyossága is ez. 

tovább

(6) „Jaj, Úrnak kardja…húzódj vissza hüvelyedbe…” (Jeremiás 47)

– 1. A próféta Egyiptom után a filiszetusok ellen prófétál, akik mindig fenyegették Isten népét. Babilon azonban most őket is letarolta, elfoglalva a filiszteus nagyvárosokat. A próféta a babiloni hódítást áradáshoz hasonlítja, idők végezetét láttató paták csattognak, rettenetes harci zaj kíséretében (1–4).

tovább

Lukács 6,43–45 - Szó szerint

„Ami szívemen, az a számon.” Ez az igazság a mai napig is szó szerint értendő. Kevesen tudják, hogy ez már a Bibliában is meg van írva. 

tovább

2018. január 26. péntek

Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek. (Jn 15:14)

 

tovább

F. Thompson (Ford.: Kosztolányi Dezső): Egy hópehelyhez

Ki volt, aki kigondolt? –
nem fér soha fejembe,
ó, könnyű hópehely, te!
Te tiszta, és te gyenge,
s kemény, akár a penge.
Ki vájt ki és ki dombolt
csodafémből, te lenge
és drága, szép pehelyke?
Ki kalapált a mennybe’
ezüstködből, te, kincsem?

tovább