Népszabadság - 2005.november 25.

2005. Nov 28., szerző: Adminisztrátor

Ma Ne Vásárolj Semmit! Egynapos fogyasztói böjtöt ajánl a karácsonyi bevásárlási láz előestéjén a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A Ne Vásárolj Semmit Nap egyre több követőre talál világszerte, és egyre nyomósabbak az érveik.

Ne Vásárolj Semmit Nap hagyományát útjára indító Adbusters Foundation közlése szerint világszerte látványos akciókat tartanak ma. Torontó belvárosát „kapitalista bohócok” és zombi Mikulások lepik el, Írországban filmfesztivált tartanak, Berlinben büntetőcédulákat osztanak a vásárlási tilalmat megszegő között, Japánban pedig műhelygyakorlatot vezetnek az egyetemeken a fogyasztás alternatíváiról.

 

Itthon a karácsonyi nagybevásárlás előtt a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra igyekszik felhívni a lakosság figyelmét, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.

A környezetvédő és más fogyasztáskritikus szervezetek nem véletlenül időzítik ezt minden évben erre a napra: a most induló karácsonyi bevásárlási láz nem csak környezeti és társadalmi károkat okoz, hanem arra is rávilágít, hogy a boldogság valódi természetéről illúziókat táplálunk.

Mikor hallottad először, hogy a jégtáblák megolvadnak a jegesmedvék alatt? És mikor kóstoltál igazi, édes, lédús házi paradicsomot? Ezek azok a pillanatok, amikor hirtelen valamit új szemszögből látsz, és rájössz: másképp is lehetne élni… – ezek a kampány honlapján olvashatóak.

A Ne Vásárolj Semmit Nap tehát egy kísérlet a tudatunk megváltoztatására. Legalábbis egy lépés ebben az irányban. Ez benne a fő elem. Vásárlás helyett a ceremónia kitalálói azt ajánlják, hogy fedezzünk fel új szemléletmódot, legyünk tevékenyek a közösségeinkben.

A tudati változás mellett a szervezet az ökológiai lábnyomra is felhívja a figyelmet, amely megmutatja, hogy az egyes emberek a Föld mekkora részét veszik igénybe, hány hektár terület tartja el őket a jelenlegi fogyasztási szintjükön. Ha például mindenki olyan mértékben fogyasztana (energiát, nyersanyagot, stb.) mint az USA lakói, akkor a Föld lakosságát ellátandó hat darab Földre volna szükség. Ha mindenki olyan nagy lábon élne, mint egy átlagos magyar, akkor három bolygóra volna szükségünk.

Néhány adat a fogyasztási szenvedély magyar vonatkozásairól:

 

Jó jelek is vannak. A legutóbbi felmérések szerint egyre többen tartjuk fontosnak, hogy egészségesen táplálkozzunk - nem véletlen, hogy a magyarok jelentős hányada rendszeresen vagy alkalmanként vásárol biotermékeket. Fel kell azonban ismernünk, hogy nemcsak a hivatalosan egészségesnek kinevezett termékek biztosítják egészségünket. A lefolyóinkban eltűnő tisztítószerek, a kukásautó által elszállított háztartási hulladék, az autóink által kipufogott gázok nem tűnnek el nyomtalanul: mind itt maradnak velünk és egészségünket, gyerekeink és unokáink egészségét károsítják.

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek… ApCsel 20,28

1Sám 31

„…hogy megvigyék az örömhírt…” (9). A filiszteusok megszabadultak veszedelmes ellenségüktől, Saultól. Örömük érthető, de közben Isten népének az élete romba dőlt. 

tovább

(32) „…kegyelme Igéjének ajánllak titeket…” (Apostolok cselekedetei 20,17–38)

A búcsúzás egy összetett, emberi érzés, tele nosztalgikus gyarlósággal, rámutatva halandó életünk nyomorúságára. De ne becsüljük le azt, ami annyira emberi. Amikor e földi létben VÉGSŐ BÚCSÚT veszünk; az mindig megrendítő (25). 

tovább

EZSDRÁS 8,31-36 - Végre célba érve

Utazni izgalmas! Amikor korábban családi nyaralásra indultunk, előtte mindenki nagyon izgatott volt. Előfordult, hogy az egyik gyereknek fájt a hasa, a másiknak a feje egy nagy utazás előtt. 

tovább

2017. szeptember 20. szerda

A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket Isten tanított az egymás iránti szeretetre, és mert gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Macedóniában. De kérünk titeket, testvéreim, hogy egyre inkább gyarapodjatok ebben… (1Thess 4:9-10)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Sóhaj a mindenségért

Vasárnap. Harangszó. Egy asszony elmegy 
Mellettem. A harangszóra megáll. 
Összeteszi kezét, fohászkodik 
Az utcán elmenőben: „Uram Jézus 
A rosszakon is könyörülj!” – 
A rosszakon is könyörülj: 
Ennyi egy-vers-soros imája. 
 

tovább