Népszabadság - 2005.november 25.

2005. Nov 28., szerző: Adminisztrátor

Ma Ne Vásárolj Semmit! Egynapos fogyasztói böjtöt ajánl a karácsonyi bevásárlási láz előestéjén a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A Ne Vásárolj Semmit Nap egyre több követőre talál világszerte, és egyre nyomósabbak az érveik.

Ne Vásárolj Semmit Nap hagyományát útjára indító Adbusters Foundation közlése szerint világszerte látványos akciókat tartanak ma. Torontó belvárosát „kapitalista bohócok” és zombi Mikulások lepik el, Írországban filmfesztivált tartanak, Berlinben büntetőcédulákat osztanak a vásárlási tilalmat megszegő között, Japánban pedig műhelygyakorlatot vezetnek az egyetemeken a fogyasztás alternatíváiról.

 

Itthon a karácsonyi nagybevásárlás előtt a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra igyekszik felhívni a lakosság figyelmét, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.

A környezetvédő és más fogyasztáskritikus szervezetek nem véletlenül időzítik ezt minden évben erre a napra: a most induló karácsonyi bevásárlási láz nem csak környezeti és társadalmi károkat okoz, hanem arra is rávilágít, hogy a boldogság valódi természetéről illúziókat táplálunk.

Mikor hallottad először, hogy a jégtáblák megolvadnak a jegesmedvék alatt? És mikor kóstoltál igazi, édes, lédús házi paradicsomot? Ezek azok a pillanatok, amikor hirtelen valamit új szemszögből látsz, és rájössz: másképp is lehetne élni… – ezek a kampány honlapján olvashatóak.

A Ne Vásárolj Semmit Nap tehát egy kísérlet a tudatunk megváltoztatására. Legalábbis egy lépés ebben az irányban. Ez benne a fő elem. Vásárlás helyett a ceremónia kitalálói azt ajánlják, hogy fedezzünk fel új szemléletmódot, legyünk tevékenyek a közösségeinkben.

A tudati változás mellett a szervezet az ökológiai lábnyomra is felhívja a figyelmet, amely megmutatja, hogy az egyes emberek a Föld mekkora részét veszik igénybe, hány hektár terület tartja el őket a jelenlegi fogyasztási szintjükön. Ha például mindenki olyan mértékben fogyasztana (energiát, nyersanyagot, stb.) mint az USA lakói, akkor a Föld lakosságát ellátandó hat darab Földre volna szükség. Ha mindenki olyan nagy lábon élne, mint egy átlagos magyar, akkor három bolygóra volna szükségünk.

Néhány adat a fogyasztási szenvedély magyar vonatkozásairól:

 

Jó jelek is vannak. A legutóbbi felmérések szerint egyre többen tartjuk fontosnak, hogy egészségesen táplálkozzunk - nem véletlen, hogy a magyarok jelentős hányada rendszeresen vagy alkalmanként vásárol biotermékeket. Fel kell azonban ismernünk, hogy nemcsak a hivatalosan egészségesnek kinevezett termékek biztosítják egészségünket. A lefolyóinkban eltűnő tisztítószerek, a kukásautó által elszállított háztartási hulladék, az autóink által kipufogott gázok nem tűnnek el nyomtalanul: mind itt maradnak velünk és egészségünket, gyerekeink és unokáink egészségét károsítják.

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Amikor látta Jézus, hogy ott fekszik, és megtudta, hogy már milyen hosszú ideje, megkérdezte tőle: „Akarsz-e meggyógyulni?” Jn 5,6

Lk 1,26–38

Mária nem véletlenül lett a hit egyik példaképe. Példát mutat arra, hogy mi tesz valakit Isten engedelmes szolgálóleányává. 

tovább

(45) „…a lármázók…” (Jeremiás 48,26–47)

Döbbenetes változásokat élünk meg. Arra sincs időnk, hogy ebbe belegondoljunk, reflektáljuk. Ennek a változásnak csak egyik apró jele, hogy indulatosak vagyunk, kiabálunk egymással, letorkoljuk a másikat.

tovább

Zsoltárok 27,1–6 - Mit jelent számomra Isten?

A zsoltáros fényforrásként, szabadítóként és segítőként beszél Istenről, aki elveszi a félelmet, és mindeddig megbízhatónak bizonyult. 

tovább

2018. január 28. vasárnap

Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket, és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon. (Jn 15:16)

tovább

Tamási Miklós: Nyitogató

Nyiss ki engem, Istenem,
oly bizalommal nyissál,
mint könyvet nyit ki a gyermek,
szerelmet a fiatal lány.

Mint méhét nyitja az asszony,
mint karját tárja a férj,
mint hajnalból készül a nappal,
s az alkonyatból az éj.

tovább