Nincs akadály a pataki könyvek előtt

2005. Dec 19., szerző: Adminisztrátor

Nemrég még akár idei időpontról beszéltek, ami a duma novemberi döntésén múlna. Ebből az lett, hogy az orosz parlament decemberben, pontosabban hétfőn bólintott rá a sárospataki könyvek visszadására, amelyek így minden remény szerint valamikor jövőre kerülhetnek „haza".

Az előre kidolgozott forgatókönyv ennél pontosabb részleteit ezidő szerint lehetetlen megismerni. Mint emlékezetes, a moszkvai törvényhozás mostani szavazását megelőzően az év eleji magyar diplomáciai látogatás alkalmával dőlt el a lényeg: akkor Putyin orosz államfő és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő kinti egyeztetéseinek egyik fontos témája volt a több mint fél évszázada orosz földön veszteglő néhai pataki református könyvtári gyűjtemény visszolgáltatásának kérdése.

Ugyanerről volt szó az orosz miniszterelnök őszi budapesti látogatásakor is. Mindkét tárgyaláson részt vett Gyárfás Ildikó Borsod megyei önkormányzati elnök is, aki hétfőn lapunknak úgy kommentálta a fejleményt: ezzel - valószínűsíthetően - minden jogi és diplomáciai akadály elhárult.

BAL

forrás: www.boon.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ezért örül a szívem, és ujjong a nyelvem, és még testem is reménységben fog nyugodni, mert nem hagyod lelkemet a holtak hazájában, nem engeded, hogy Szented elmúlást lásson. ApCsel 2,26-27

Bír 20,1–28

A közösség egy tagját ért sérelem az egész közösséget érinti. A szolidaritás nem passzív együttérzés csupán, hanem aktív kiállás a segítségre szoruló mellett. 

tovább

(16) „…ez az, amiről Jóel így prófétált…” (Apostolok cselekedetei 2,14–28)

AZ IGEHIRDETÉSRŐL.

– 1. A mi Urunk is textust vett fel beszédéhez a szent könyvekből, amikor a názáreti zsinagógában prédikált, majd ezt alkalmazta a mára, mégpedig magára alkalmazta azt a mában (Lukács 4,15–17). 

tovább

LUKÁCS 10,3–12 - Egyenes beszéd

Jézus „munkautasítását” minden pedagógus példának tekinthetné: világosan és egyértelműen fogalmaz. Részletes, de nem ragozza túl, rövid, egyértelmű szavakat használ. 

tovább

2018. július 20.

„...de nem leszek a terhetekre.” (2Kor 12:14b)

tovább

Victorinus: Jézus

Jézus nem korlát, nem gúzs, nem sorompó.

Nem börtöne a szabad gondolatnak,

Hol ablaktalan, fekete falak közt

szárnya törik a felcsillanó napnak.

 

tovább