NapiOnLine - 2005.11.26.

2005. Nov 28., szerző: Adminisztrátor

Tüntetés a magyar Suzukinál A Suzuki esztergomi gyárában uralkodó nehéz munkafeltételek miatt jövő csütörtökre tüntetést szervez a LIGA az üzem előtt, így lépve fel az ott dolgozók érdekeiért.

Lassabb szalagokat, nyolcórás munkaidőt, szabad szombatot, legalább tíz nap egyben kivehető szabadságot és szakszervezetet akarnak a Magyar Suzuki Rt. fizikai dolgozói - írta a Magyar Nemzet. A munkavállalók szerint az üzemekben olyan kevés vécé van, hogy azokat az ötperces szünetben nem lehet elérni, ezért a dolgozók kénytelenek üvegbe végezni a dolgukat. A megmaradt szabadságokat az év végén fizetik ki, az év végi jutalommal együtt, amiről nem tudható, hogy ebből mennyi a szabadságpénz és mennyi a jutalom - olvasható a lapban.

 

 

A naponta hatszázötven autót gyártó vállalat ugyan elismeri, hogy a termelés nagy összehangoltságot, folyamatosságot és speciális munkabeosztást igényel, ugyanakkor hangsúlyozzák: minden tekintetben betartják a vonatkozó jogszabályokat. Ennek részeként a társaságnál a törvény által engedélyezett 8 hetes munkaidőkeretet alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a napi 8 órás munkaidőnek és pihenőidőnek, valamint a szabad szombatoknak 8 hét átlagában kell meglenniük. A cég számára ez azért fontos, mert egy leállás akár két-három hétig is eltarthat. Ezt a pihenőidőt valóban ledolgoztatják a munkásokkal, de erről egy munkaidőnaptárban előre tájékoztatják őket. A szabadságokkal kapcsolatban a társaság úgy fogalmaz, hogy az minden munkavállalónak jár, és ki kell adni, ugyanakkor a gazdasági érdekek megkívánják a szabadságok átütemezését. A vállalat elismeri, hogy a náluk folyó munka valóban komoly koncentrációt igényel, de az itthoni termelés semmiben nem különbözik a világ más autógyáraiban szokásostól. A mellékhelyiségekkel kapcsolatos helyzetről pár hónapja valóban érkezett jelzés, a kérésnek és az ÁNTSZ előírásoknak megfelelően mobil vécéket hoztak a gyárba. A problémát egyébként azzal indokolták, hogy jelenleg sok építkezés folyik a vállalatnál, és egyes szociális blokkok még nem készültek el. A cég állítja, hogy a karácsonyi jutalommal együtt szabadságot sohasem fizetnek ki, a ki nem vett szabadságokat az ütemterv szerint mindenképpen kiadják a dolgozóknak. A vállalatnál nincs kollektív szerződés, mivel azt csak a szakszervezet köthetne. A cég állítása szerint még a kezdeti időszakban volt kezdeményezés érdekképviselet létrehozására, de az később megszüntette önmagát, azóta pedig nem érkezett jelzés, hogy a dolgozók újat szeretnének”.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Emlékezzetek csak arra, hogy én a ti húsotok és véretek vagyok! Bír 9,2b

2 Móz9

Míg a békák, a szúnyogok és a bögölyök megszokott társaink a teremtésben, a dögvész, a fekélyek és a jégeső önmagukban is katasztrófák. A jégeső „mindent visz”: erre már a fáraóban is megmozdul valami. 

tovább

(22) „…odaadta…” (Márk 14,12–25)

ÚRVACSORA

– 1. Jézus vette a kenyeret, megtörte, és áldást mondva odaadta tanítványainak; majd vette a poharat, hálát adott, és tanítványainak adta.

tovább

LUKÁCS 8,26–33 - Teljhatalom

Sok minden van, ami fogva tarthat minket, embereket és megfojthatja az életünket: szenvedélybetegségek, amelyek egyre inkább uralják az életet és végül az egzisztenciánkat is veszélyeztetik.

tovább

2018. július 6.

Jézus Krisztus az alap

Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát.” (Máté 7,24)

 

tovább

Wass Albert: Vizek felett

Ó Istenem, de könnyű volna
az élet-terhek hordozása,
ha tudnám azt, hogy minden könnyem
Valakinek mosolygása.

tovább