Egész nyáron kiállítják a könyveket

2006. Feb 25., szerző: Adminisztrátor

A 61 esztendővel ezelőtt Sárospatakról Budapestre, onnan az akkori Szovjetunióba került, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának állományába tartozó könyvek a napokban ismét Magyarországra kerültek. Forrás: www.boon.hu

- Jelenleg a köteteteken a budapesti Széchenyi Könyvtár szakemberei végzik el a szükséges restaurációs munkákat, előkészítve a műkincseket a fővárosi kiállításra- mondta el Kiss Endre József, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának megbízott igazgatója. -Hozzánk a tervek szerint júniusban kerülnek vissza a könyvek. A nagy érdeklődésre való tekintettel először a nagyközönségnek tesszük elérhetővé a köteteket. A Nagykönyvtár dísztermében fokozott biztonsági intézkedések mellett állítjuk majd ki a műkincseket. Nyár végén a könyvek visszakerülnek a helyükre és ősztől természetesen lehetőségük nyílik a kutatóknak, hogy munkáikhoz felhasználhassák ezeket a könyveket is.

Szűkös gazdálkodás

Arra a kérdésre, mikor állítják fel a viszonzásul felajánlott emléktáblát az egykori szovjet sárospataki városparancsnok emlékére, Kiss Endre József elmondta, ez az egyház és az állam ügye.

- Magam azoknak a sárospatakiaknak a véleményét osztom -tette hozzá Kiss Endre József -, hogy inkább azoknak kellene emléket állítani, akik a szovjet hadsereg sárospataki megszállását megszenvedték, hiszen nem egy, nem két embert aláztak meg emberi méltóságában, vagy hurcoltak el a városból. A szovjet városparancsnok hősiességéről szóló történet egy ember akkori elmondásán alapszik, ami szép lassan legendává nőtte ki magát. Jegorov századosnak sem az előéletéről, sem további sorsáról nem tudunk semmit és a háborúban betöltött szerepéről sincsenek megbízható adatok. Azt azonban ennél is elszomorítóbbnak tartom, hogy ebben az évben negyven százalékkal kevesebbet kapunk működési költségekre az államtól. Az egyház pótolja a költségeket, amíg bírja, de ki tudja, ott is mikor merül ki a keret. Pedig ebben a könyvtárban felbecsülhetetlen értékeket tárolunk.

A restaurátorok szerint jó állapotban vannak a sárospataki könyvek. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a 136 könyvön, mert összesen két napjuk van arra, hogy megtisztítsák és átadják őket a Nemzeti Múzeumnak, ahol kiállítják őket. A szovjetek egyébként 172 könyvet vittek el, 36 tehát hiányzik.

A könyveket Oroszország több, mint hatvan év után szerda este adta vissza Magyarországnak. A repülőtérről egyenesen a Széchényi Könyvtárba vitték a könyveket, ahol kicsomagolták őket a speciális kartonból, amely a levegő savtartalmától védte őket. A restaurátorok egyenként végiglapozzák és portalanítják a köteteket, amelyeken jól látszanak az orosz könyvtár cirill betűs jelzései.

A 136 könyv közül legalább ötven olyan, amelyből egyetlen darab van a világon. egy 1458-as nyomtatású könyvbe például maga Rákóczi György írt néhány mondatot, egy másik, a 600 éves könyvet pedig egymillió euróra biztosítanák, ha kölcsönadnák egy kiállításra. A magyar szakértők szerint a második világháború után a szovjetek 172 kötetet vittek el, de csak 136 - ot adtak vissza, vagyis 36 könyv még hiányzik.

A restaurátotoknak szombat estig kell elkészülniük, ekkor a Nemzeti Múzeumba szállítják a gyűjteményt, ahol március elsejétől állítják ki őket.

B.G. , Független Hírügynökség

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ezért örül a szívem, és ujjong a nyelvem, és még testem is reménységben fog nyugodni, mert nem hagyod lelkemet a holtak hazájában, nem engeded, hogy Szented elmúlást lásson. ApCsel 2,26-27

Bír 20,1–28

A közösség egy tagját ért sérelem az egész közösséget érinti. A szolidaritás nem passzív együttérzés csupán, hanem aktív kiállás a segítségre szoruló mellett. 

tovább

(16) „…ez az, amiről Jóel így prófétált…” (Apostolok cselekedetei 2,14–28)

AZ IGEHIRDETÉSRŐL.

– 1. A mi Urunk is textust vett fel beszédéhez a szent könyvekből, amikor a názáreti zsinagógában prédikált, majd ezt alkalmazta a mára, mégpedig magára alkalmazta azt a mában (Lukács 4,15–17). 

tovább

LUKÁCS 10,3–12 - Egyenes beszéd

Jézus „munkautasítását” minden pedagógus példának tekinthetné: világosan és egyértelműen fogalmaz. Részletes, de nem ragozza túl, rövid, egyértelmű szavakat használ. 

tovább

2018. július 20.

„...de nem leszek a terhetekre.” (2Kor 12:14b)

tovább

Victorinus: Jézus

Jézus nem korlát, nem gúzs, nem sorompó.

Nem börtöne a szabad gondolatnak,

Hol ablaktalan, fekete falak közt

szárnya törik a felcsillanó napnak.

 

tovább