Egész nyáron kiállítják a könyveket

2006. Feb 25., szerző: Adminisztrátor

A 61 esztendővel ezelőtt Sárospatakról Budapestre, onnan az akkori Szovjetunióba került, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának állományába tartozó könyvek a napokban ismét Magyarországra kerültek. Forrás: www.boon.hu

- Jelenleg a köteteteken a budapesti Széchenyi Könyvtár szakemberei végzik el a szükséges restaurációs munkákat, előkészítve a műkincseket a fővárosi kiállításra- mondta el Kiss Endre József, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának megbízott igazgatója. -Hozzánk a tervek szerint júniusban kerülnek vissza a könyvek. A nagy érdeklődésre való tekintettel először a nagyközönségnek tesszük elérhetővé a köteteket. A Nagykönyvtár dísztermében fokozott biztonsági intézkedések mellett állítjuk majd ki a műkincseket. Nyár végén a könyvek visszakerülnek a helyükre és ősztől természetesen lehetőségük nyílik a kutatóknak, hogy munkáikhoz felhasználhassák ezeket a könyveket is.

Szűkös gazdálkodás

Arra a kérdésre, mikor állítják fel a viszonzásul felajánlott emléktáblát az egykori szovjet sárospataki városparancsnok emlékére, Kiss Endre József elmondta, ez az egyház és az állam ügye.

- Magam azoknak a sárospatakiaknak a véleményét osztom -tette hozzá Kiss Endre József -, hogy inkább azoknak kellene emléket állítani, akik a szovjet hadsereg sárospataki megszállását megszenvedték, hiszen nem egy, nem két embert aláztak meg emberi méltóságában, vagy hurcoltak el a városból. A szovjet városparancsnok hősiességéről szóló történet egy ember akkori elmondásán alapszik, ami szép lassan legendává nőtte ki magát. Jegorov századosnak sem az előéletéről, sem további sorsáról nem tudunk semmit és a háborúban betöltött szerepéről sincsenek megbízható adatok. Azt azonban ennél is elszomorítóbbnak tartom, hogy ebben az évben negyven százalékkal kevesebbet kapunk működési költségekre az államtól. Az egyház pótolja a költségeket, amíg bírja, de ki tudja, ott is mikor merül ki a keret. Pedig ebben a könyvtárban felbecsülhetetlen értékeket tárolunk.

A restaurátorok szerint jó állapotban vannak a sárospataki könyvek. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a 136 könyvön, mert összesen két napjuk van arra, hogy megtisztítsák és átadják őket a Nemzeti Múzeumnak, ahol kiállítják őket. A szovjetek egyébként 172 könyvet vittek el, 36 tehát hiányzik.

A könyveket Oroszország több, mint hatvan év után szerda este adta vissza Magyarországnak. A repülőtérről egyenesen a Széchényi Könyvtárba vitték a könyveket, ahol kicsomagolták őket a speciális kartonból, amely a levegő savtartalmától védte őket. A restaurátorok egyenként végiglapozzák és portalanítják a köteteket, amelyeken jól látszanak az orosz könyvtár cirill betűs jelzései.

A 136 könyv közül legalább ötven olyan, amelyből egyetlen darab van a világon. egy 1458-as nyomtatású könyvbe például maga Rákóczi György írt néhány mondatot, egy másik, a 600 éves könyvet pedig egymillió euróra biztosítanák, ha kölcsönadnák egy kiállításra. A magyar szakértők szerint a második világháború után a szovjetek 172 kötetet vittek el, de csak 136 - ot adtak vissza, vagyis 36 könyv még hiányzik.

A restaurátotoknak szombat estig kell elkészülniük, ekkor a Nemzeti Múzeumba szállítják a gyűjteményt, ahol március elsejétől állítják ki őket.

B.G. , Független Hírügynökség

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Tartsátok meg, és teljesítsétek azt, amit Istenetek, az ÚR, megparancsolt nektek, ne térjetek el attól se jobbra, se balra. 5Móz 5,32

5Móz 5,22–33

„Ezeket az igéket mondta el az Úr nektek, az egész gyülekezetnek...” (22). Isten beszél. Meg akar szólítani bennünket is, a mai gyülekezetek tagjait: „...életben maradhat az ember, ha Isten beszél hozzá” (24). 

tovább

(2) „…hirdette nekik az Igét.” (Márk 2,1–12)

JÉZUS HIRDETI AZ IGÉT.

– 1. Jézus gyakran elrejtőzik. Márk evangéliumának kulcsa a „messiási titok”: addig ne szóljanak róla, amíg a kereszten és utána nyilvánvaló nem lesz, hogy ki is Ő valójában. 

tovább

2 SÁMUEL 11,1–13 - Eltussolási kísérlet

Mialatt rotyogott az étel a tűzhelyen, még gyorsan kipakoltam a mosogatógépet. A rádióból hangzó zene jó hangulatot teremtett, és feltöltött energiával. Hirtelen csörömpölés törte meg az idillt – upsz, ez a férjem bögréje volt! 

tovább

2018. május 20.

Ki nekem a Szentlélek?

“…és én kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad majd nektek, hogy veletek maradjon mindörökké” (Jn 14:16)

tovább

Balog Miklós: Himnusz a Szentlélekhez

Ki hajdan ősvizek felett lebegtél
a mindenség kavargó káoszán,
Te látomás a próféták szemében,
ajkán ítélet, szívén szent remény,
dicsőség néked áldott Harmadik!

Ki Megváltónk formáltad földi testté,
hogy Benne leljünk égi életet,
örök vonzásoddal Hozzá vezettél,
Te adsz hitet nekem s növekedést.
Megszentelő munkád magasztalom!

tovább