Egész nyáron kiállítják a könyveket

2006. Feb 25., szerző: Adminisztrátor

A 61 esztendővel ezelőtt Sárospatakról Budapestre, onnan az akkori Szovjetunióba került, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának állományába tartozó könyvek a napokban ismét Magyarországra kerültek. Forrás: www.boon.hu

- Jelenleg a köteteteken a budapesti Széchenyi Könyvtár szakemberei végzik el a szükséges restaurációs munkákat, előkészítve a műkincseket a fővárosi kiállításra- mondta el Kiss Endre József, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának megbízott igazgatója. -Hozzánk a tervek szerint júniusban kerülnek vissza a könyvek. A nagy érdeklődésre való tekintettel először a nagyközönségnek tesszük elérhetővé a köteteket. A Nagykönyvtár dísztermében fokozott biztonsági intézkedések mellett állítjuk majd ki a műkincseket. Nyár végén a könyvek visszakerülnek a helyükre és ősztől természetesen lehetőségük nyílik a kutatóknak, hogy munkáikhoz felhasználhassák ezeket a könyveket is.

Szűkös gazdálkodás

Arra a kérdésre, mikor állítják fel a viszonzásul felajánlott emléktáblát az egykori szovjet sárospataki városparancsnok emlékére, Kiss Endre József elmondta, ez az egyház és az állam ügye.

- Magam azoknak a sárospatakiaknak a véleményét osztom -tette hozzá Kiss Endre József -, hogy inkább azoknak kellene emléket állítani, akik a szovjet hadsereg sárospataki megszállását megszenvedték, hiszen nem egy, nem két embert aláztak meg emberi méltóságában, vagy hurcoltak el a városból. A szovjet városparancsnok hősiességéről szóló történet egy ember akkori elmondásán alapszik, ami szép lassan legendává nőtte ki magát. Jegorov századosnak sem az előéletéről, sem további sorsáról nem tudunk semmit és a háborúban betöltött szerepéről sincsenek megbízható adatok. Azt azonban ennél is elszomorítóbbnak tartom, hogy ebben az évben negyven százalékkal kevesebbet kapunk működési költségekre az államtól. Az egyház pótolja a költségeket, amíg bírja, de ki tudja, ott is mikor merül ki a keret. Pedig ebben a könyvtárban felbecsülhetetlen értékeket tárolunk.

A restaurátorok szerint jó állapotban vannak a sárospataki könyvek. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a 136 könyvön, mert összesen két napjuk van arra, hogy megtisztítsák és átadják őket a Nemzeti Múzeumnak, ahol kiállítják őket. A szovjetek egyébként 172 könyvet vittek el, 36 tehát hiányzik.

A könyveket Oroszország több, mint hatvan év után szerda este adta vissza Magyarországnak. A repülőtérről egyenesen a Széchényi Könyvtárba vitték a könyveket, ahol kicsomagolták őket a speciális kartonból, amely a levegő savtartalmától védte őket. A restaurátorok egyenként végiglapozzák és portalanítják a köteteket, amelyeken jól látszanak az orosz könyvtár cirill betűs jelzései.

A 136 könyv közül legalább ötven olyan, amelyből egyetlen darab van a világon. egy 1458-as nyomtatású könyvbe például maga Rákóczi György írt néhány mondatot, egy másik, a 600 éves könyvet pedig egymillió euróra biztosítanák, ha kölcsönadnák egy kiállításra. A magyar szakértők szerint a második világháború után a szovjetek 172 kötetet vittek el, de csak 136 - ot adtak vissza, vagyis 36 könyv még hiányzik.

A restaurátotoknak szombat estig kell elkészülniük, ekkor a Nemzeti Múzeumba szállítják a gyűjteményt, ahol március elsejétől állítják ki őket.

B.G. , Független Hírügynökség

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Jn 9,14

Lk 9,37–50

Jézus korában sem volt másként, mint napjainkban, szeretünk ön-magunkról többet gondolni, mint akik vagyunk. 

tovább

(6) „…megérti a példázatot és a hasonlatot…” (Példabeszédek 1,1-19)

Gyökössy Endre „Mai példázatok” című könyve történetekben világítja meg egy-egy bibliai szakasz üzenetét. A történetet írja le a szerző, az igehely megjelölése pedig csak a történet címe mellett szerepel, mégis a történet lesz eszközzé, amely mindenben az Ige üzenetét szolgálja.

tovább

Lukács 19, 11–19 - Megéri hűségesnek lenni?

Egy idős, kisvárosi templomba járó nénike azt mondta egyszer a lelkészének: „Isten nem mindig osztogat királyi módon, de ha hűségesen járunk Vele, akkor is ott leszünk, amikor azt teszi.” 

tovább

2019. február 25. hétfő

Bízott az ÚRban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az ÚRhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR parancsolt Mózesnek. (2Kir 18:5-6)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

tovább