A Magyarországi Református Egyház az Alkotmánybírósághoz és a nemzetközi közvéleményhez fordul

2005. Dec 23., szerző: Adminisztrátor

Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke szerint nincs más jogi lehetőség a jövő évi költségvetés ellenében, mint az Alkotmánybírósághoz fordulni, s ezen túlmenően informálni a nemzetközi közvéleményt.

A püspök a parlamenti szavazás másnapján az MTI-nek azt mondta: a módosítások ellenére a 2006. évi költségvetésről szóló törvény diszkriminatív az egyházi intézményekre nézve.

Azt, hogy a törvénybe bizonyos támogatások végül mégis bekerültek, így értékelte: a kormány beismerte, hogy az idei költségvetésben az egyházi intézmények jogtalanul nem kapták meg ezeket a forrásokat.

Bölcskei Gusztáv megerősítette: az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy a kormányzat visszavonja az egyházi oktatási és szociális intézményeket hátrányosan érintő javaslatokat. Mint hozzátette, bizonyos kormányzati tényezők hamis illúziókat keltettek bennük, de úgy látszik, hogy "nem tudták féken tartani Magyar Bálint egyházellenes indulatait".

A püspök cinizmusnak nevezte azt a kormányzati módosítási javaslatot, amely az egyházi kiegészítés 128.970 forintos összegét 128.971 forintra, azaz egyetlen forinttal indítványozta emelni.

Véleménye szerint mindemellett felháborító, hogy kivették a törvényből azt a passzust, amely szerint az egyházi intézményekben dolgozók is megkapták volna a közalkalmazotti bérezést; ez csak "zavarkeltésre, a bizonytalanság-érzés növelésére jó".

"Más jogi út nincs, mint az Alkotmánybíróság, sőt továbbmegyek, a nemzetközi közvélemény informálása" - jelentette ki Bölcskei Gusztáv.

forrás: www.reformatus.hu 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Jn 9,14

Lk 9,37–50

Jézus korában sem volt másként, mint napjainkban, szeretünk ön-magunkról többet gondolni, mint akik vagyunk. 

tovább

(6) „…megérti a példázatot és a hasonlatot…” (Példabeszédek 1,1-19)

Gyökössy Endre „Mai példázatok” című könyve történetekben világítja meg egy-egy bibliai szakasz üzenetét. A történetet írja le a szerző, az igehely megjelölése pedig csak a történet címe mellett szerepel, mégis a történet lesz eszközzé, amely mindenben az Ige üzenetét szolgálja.

tovább

Lukács 19, 11–19 - Megéri hűségesnek lenni?

Egy idős, kisvárosi templomba járó nénike azt mondta egyszer a lelkészének: „Isten nem mindig osztogat királyi módon, de ha hűségesen járunk Vele, akkor is ott leszünk, amikor azt teszi.” 

tovább

2019. február 25. hétfő

Bízott az ÚRban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az ÚRhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR parancsolt Mózesnek. (2Kir 18:5-6)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

tovább