A Magyarországi Református Egyház az Alkotmánybírósághoz és a nemzetközi közvéleményhez fordul

2005. Dec 23., szerző: Adminisztrátor

Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke szerint nincs más jogi lehetőség a jövő évi költségvetés ellenében, mint az Alkotmánybírósághoz fordulni, s ezen túlmenően informálni a nemzetközi közvéleményt.

A püspök a parlamenti szavazás másnapján az MTI-nek azt mondta: a módosítások ellenére a 2006. évi költségvetésről szóló törvény diszkriminatív az egyházi intézményekre nézve.

Azt, hogy a törvénybe bizonyos támogatások végül mégis bekerültek, így értékelte: a kormány beismerte, hogy az idei költségvetésben az egyházi intézmények jogtalanul nem kapták meg ezeket a forrásokat.

Bölcskei Gusztáv megerősítette: az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy a kormányzat visszavonja az egyházi oktatási és szociális intézményeket hátrányosan érintő javaslatokat. Mint hozzátette, bizonyos kormányzati tényezők hamis illúziókat keltettek bennük, de úgy látszik, hogy "nem tudták féken tartani Magyar Bálint egyházellenes indulatait".

A püspök cinizmusnak nevezte azt a kormányzati módosítási javaslatot, amely az egyházi kiegészítés 128.970 forintos összegét 128.971 forintra, azaz egyetlen forinttal indítványozta emelni.

Véleménye szerint mindemellett felháborító, hogy kivették a törvényből azt a passzust, amely szerint az egyházi intézményekben dolgozók is megkapták volna a közalkalmazotti bérezést; ez csak "zavarkeltésre, a bizonytalanság-érzés növelésére jó".

"Más jogi út nincs, mint az Alkotmánybíróság, sőt továbbmegyek, a nemzetközi közvélemény informálása" - jelentette ki Bölcskei Gusztáv.

forrás: www.reformatus.hu 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek… ApCsel 20,28

1Sám 31

„…hogy megvigyék az örömhírt…” (9). A filiszteusok megszabadultak veszedelmes ellenségüktől, Saultól. Örömük érthető, de közben Isten népének az élete romba dőlt. 

tovább

(32) „…kegyelme Igéjének ajánllak titeket…” (Apostolok cselekedetei 20,17–38)

A búcsúzás egy összetett, emberi érzés, tele nosztalgikus gyarlósággal, rámutatva halandó életünk nyomorúságára. De ne becsüljük le azt, ami annyira emberi. Amikor e földi létben VÉGSŐ BÚCSÚT veszünk; az mindig megrendítő (25). 

tovább

EZSDRÁS 8,31-36 - Végre célba érve

Utazni izgalmas! Amikor korábban családi nyaralásra indultunk, előtte mindenki nagyon izgatott volt. Előfordult, hogy az egyik gyereknek fájt a hasa, a másiknak a feje egy nagy utazás előtt. 

tovább

2017. szeptember 20. szerda

A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket Isten tanított az egymás iránti szeretetre, és mert gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Macedóniában. De kérünk titeket, testvéreim, hogy egyre inkább gyarapodjatok ebben… (1Thess 4:9-10)

 

 

tovább

Reményik Sándor: Sóhaj a mindenségért

Vasárnap. Harangszó. Egy asszony elmegy 
Mellettem. A harangszóra megáll. 
Összeteszi kezét, fohászkodik 
Az utcán elmenőben: „Uram Jézus 
A rosszakon is könyörülj!” – 
A rosszakon is könyörülj: 
Ennyi egy-vers-soros imája. 
 

tovább