A Magyarországi Református Egyház az Alkotmánybírósághoz és a nemzetközi közvéleményhez fordul

2005. Dec 23., szerző: Adminisztrátor

Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke szerint nincs más jogi lehetőség a jövő évi költségvetés ellenében, mint az Alkotmánybírósághoz fordulni, s ezen túlmenően informálni a nemzetközi közvéleményt.

A püspök a parlamenti szavazás másnapján az MTI-nek azt mondta: a módosítások ellenére a 2006. évi költségvetésről szóló törvény diszkriminatív az egyházi intézményekre nézve.

Azt, hogy a törvénybe bizonyos támogatások végül mégis bekerültek, így értékelte: a kormány beismerte, hogy az idei költségvetésben az egyházi intézmények jogtalanul nem kapták meg ezeket a forrásokat.

Bölcskei Gusztáv megerősítette: az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy a kormányzat visszavonja az egyházi oktatási és szociális intézményeket hátrányosan érintő javaslatokat. Mint hozzátette, bizonyos kormányzati tényezők hamis illúziókat keltettek bennük, de úgy látszik, hogy "nem tudták féken tartani Magyar Bálint egyházellenes indulatait".

A püspök cinizmusnak nevezte azt a kormányzati módosítási javaslatot, amely az egyházi kiegészítés 128.970 forintos összegét 128.971 forintra, azaz egyetlen forinttal indítványozta emelni.

Véleménye szerint mindemellett felháborító, hogy kivették a törvényből azt a passzust, amely szerint az egyházi intézményekben dolgozók is megkapták volna a közalkalmazotti bérezést; ez csak "zavarkeltésre, a bizonytalanság-érzés növelésére jó".

"Más jogi út nincs, mint az Alkotmánybíróság, sőt továbbmegyek, a nemzetközi közvélemény informálása" - jelentette ki Bölcskei Gusztáv.

forrás: www.reformatus.hu 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ezért örül a szívem, és ujjong a nyelvem, és még testem is reménységben fog nyugodni, mert nem hagyod lelkemet a holtak hazájában, nem engeded, hogy Szented elmúlást lásson. ApCsel 2,26-27

Bír 20,1–28

A közösség egy tagját ért sérelem az egész közösséget érinti. A szolidaritás nem passzív együttérzés csupán, hanem aktív kiállás a segítségre szoruló mellett. 

tovább

(16) „…ez az, amiről Jóel így prófétált…” (Apostolok cselekedetei 2,14–28)

AZ IGEHIRDETÉSRŐL.

– 1. A mi Urunk is textust vett fel beszédéhez a szent könyvekből, amikor a názáreti zsinagógában prédikált, majd ezt alkalmazta a mára, mégpedig magára alkalmazta azt a mában (Lukács 4,15–17). 

tovább

LUKÁCS 10,3–12 - Egyenes beszéd

Jézus „munkautasítását” minden pedagógus példának tekinthetné: világosan és egyértelműen fogalmaz. Részletes, de nem ragozza túl, rövid, egyértelmű szavakat használ. 

tovább

2018. július 20.

„...de nem leszek a terhetekre.” (2Kor 12:14b)

tovább

Victorinus: Jézus

Jézus nem korlát, nem gúzs, nem sorompó.

Nem börtöne a szabad gondolatnak,

Hol ablaktalan, fekete falak közt

szárnya törik a felcsillanó napnak.

 

tovább