A Magyarországi Református Egyház az Alkotmánybírósághoz és a nemzetközi közvéleményhez fordul

2005. Dec 23., szerző: Adminisztrátor

Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke szerint nincs más jogi lehetőség a jövő évi költségvetés ellenében, mint az Alkotmánybírósághoz fordulni, s ezen túlmenően informálni a nemzetközi közvéleményt.

A püspök a parlamenti szavazás másnapján az MTI-nek azt mondta: a módosítások ellenére a 2006. évi költségvetésről szóló törvény diszkriminatív az egyházi intézményekre nézve.

Azt, hogy a törvénybe bizonyos támogatások végül mégis bekerültek, így értékelte: a kormány beismerte, hogy az idei költségvetésben az egyházi intézmények jogtalanul nem kapták meg ezeket a forrásokat.

Bölcskei Gusztáv megerősítette: az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy a kormányzat visszavonja az egyházi oktatási és szociális intézményeket hátrányosan érintő javaslatokat. Mint hozzátette, bizonyos kormányzati tényezők hamis illúziókat keltettek bennük, de úgy látszik, hogy "nem tudták féken tartani Magyar Bálint egyházellenes indulatait".

A püspök cinizmusnak nevezte azt a kormányzati módosítási javaslatot, amely az egyházi kiegészítés 128.970 forintos összegét 128.971 forintra, azaz egyetlen forinttal indítványozta emelni.

Véleménye szerint mindemellett felháborító, hogy kivették a törvényből azt a passzust, amely szerint az egyházi intézményekben dolgozók is megkapták volna a közalkalmazotti bérezést; ez csak "zavarkeltésre, a bizonytalanság-érzés növelésére jó".

"Más jogi út nincs, mint az Alkotmánybíróság, sőt továbbmegyek, a nemzetközi közvélemény informálása" - jelentette ki Bölcskei Gusztáv.

forrás: www.reformatus.hu 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Tartsátok meg, és teljesítsétek azt, amit Istenetek, az ÚR, megparancsolt nektek, ne térjetek el attól se jobbra, se balra. 5Móz 5,32

5Móz 5,22–33

„Ezeket az igéket mondta el az Úr nektek, az egész gyülekezetnek...” (22). Isten beszél. Meg akar szólítani bennünket is, a mai gyülekezetek tagjait: „...életben maradhat az ember, ha Isten beszél hozzá” (24). 

tovább

(2) „…hirdette nekik az Igét.” (Márk 2,1–12)

JÉZUS HIRDETI AZ IGÉT.

– 1. Jézus gyakran elrejtőzik. Márk evangéliumának kulcsa a „messiási titok”: addig ne szóljanak róla, amíg a kereszten és utána nyilvánvaló nem lesz, hogy ki is Ő valójában. 

tovább

2 SÁMUEL 11,1–13 - Eltussolási kísérlet

Mialatt rotyogott az étel a tűzhelyen, még gyorsan kipakoltam a mosogatógépet. A rádióból hangzó zene jó hangulatot teremtett, és feltöltött energiával. Hirtelen csörömpölés törte meg az idillt – upsz, ez a férjem bögréje volt! 

tovább

2018. május 20.

Ki nekem a Szentlélek?

“…és én kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad majd nektek, hogy veletek maradjon mindörökké” (Jn 14:16)

tovább

Balog Miklós: Himnusz a Szentlélekhez

Ki hajdan ősvizek felett lebegtél
a mindenség kavargó káoszán,
Te látomás a próféták szemében,
ajkán ítélet, szívén szent remény,
dicsőség néked áldott Harmadik!

Ki Megváltónk formáltad földi testté,
hogy Benne leljünk égi életet,
örök vonzásoddal Hozzá vezettél,
Te adsz hitet nekem s növekedést.
Megszentelő munkád magasztalom!

tovább