Fotókiállítás a pataki református templom galériáján

2006. Jun 11., szerző: Adminisztrátor

A meghívón egy tiszai zsánerkép, belül pedig az I. Korintusi levél szeretet-himnuszának idézete hívogat Csontos Jolán fotóművész "Emberek és tájak"-címmel, a Kollégium Múzeuma és az egyházközség összefogásával megrendezett kiállításra.

Június 11-én a délelőtti istentiszteletet követően Virágh Sándor
lelkipásztor köszöntötte a Galérián egybegyűlt, szép számú közönséget. A kiállítást Pocsainé dr Eperjesi Eszter múzeumigazgató nyitotta meg.
   Emlékeztetett arra, hogy a művésznő pataki család sarja és innen indult a pályája. Azóta, hogy - másfél évtizede - az első kiállítását megnyitották Patakon, közel harminc kiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek, s műveit számos pályadíjjal jutalmazták. Pocsainé a Péld.:4,23-al köszönte meg munkásságát: "Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet."
   S valóban, amint megtekintjük Csontos Jolán képeit - köztük édesapja Csontos Ernő néhány fotójával - az alkotások arról beszélnek, hogy a szerzőjük nem pusztán a szemével, hanem sokkal inkább a szívével örökítette meg azokat a hétköznapi életképeket, melyek ugyanakkor egyetemes emberi értékeket hordoznak, legyenek bár a tárgyaik távoli, egzotikus tájak, vagy vidéki, zempléni emberek.
  A művésznő - rendhagyó módon - a lelki rezdüléseit megszólaltató
énekmondással válaszolt a méltató szavakra és köszöntötte az egybegyűlteket.
A Galéria hatalmas, impozáns falait szinte kitöltik egy életmű képei, az óriási ablakok "tárlóiban" pedig id. Virágh Sándor népi motívumokkal, vagy akár igeversekkel ékes, mesteri fafaragásaiban gyönyörködhetünk.
   A fotókiállítás augusztus 1-ig tekinthető meg a református templomban.

KEJ

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Látta őt az egész nép, amint járkál, és dicséri az Istent. ApCsel 3,9

1Krón 1

A Bibliában a nemzetségtáblázatok célirányosan vannak összeállítva, mert a szentírókat azok a származási vonalak érdeklik, amelyek által Isten végrehajtja terveit. Tehát pl.: ki is volt „Ádám...” (1)?

tovább

(8) „…járkált, ugrándozott és dicsérte az Istent.” (Apostolok cselekedetei 3,1–10)

– Belegondolok abba, hogy sokunknak mennyi mindenünk van. Pedig állandóan panaszkodunk, hogy túlterheltek meg fáradtak vagyunk és „kiégtünk”. Noha tudunk járni, menni, ugrándozni, tudjuk tenni a dolgunkat. Sőt, még aranyunk és ezüstünk is van. Mert soha nem éltünk ennyien, ilyen jólétben, mint mostanság.

tovább

LUKÁCS 10,25–28 - Ilyen egyszerű az élet!

Általában allergiás vagyok a nagyszájú ígéretekre. A reklámok tele vannak ezekkel: Vedd ezt az arckrémet és négy héten belül a ráncaid 40%-kal csökkennek… 

tovább

2018. július 23.

„Mindez pedig, szeretteim, a ti épülésetekre szolgál.” (2Kor 12:19)

 

tovább

Füle Lajos: Emberek Jézus nélkül

Vak utakon bolyongva járnak,
céltalanság kíséri őket.
Búfelejtő, nagy akarással
néha-néha összeverődnek
s szétrebbennek riadtan újra,
mennek tovább, jobbat keresvén...
Törj hát az élet kenyeréből
egy darabot számukra, testvér!

 

tovább