Fotókiállítás a pataki református templom galériáján

2006. Jun 11., szerző: Adminisztrátor

A meghívón egy tiszai zsánerkép, belül pedig az I. Korintusi levél szeretet-himnuszának idézete hívogat Csontos Jolán fotóművész "Emberek és tájak"-címmel, a Kollégium Múzeuma és az egyházközség összefogásával megrendezett kiállításra.

Június 11-én a délelőtti istentiszteletet követően Virágh Sándor
lelkipásztor köszöntötte a Galérián egybegyűlt, szép számú közönséget. A kiállítást Pocsainé dr Eperjesi Eszter múzeumigazgató nyitotta meg.
   Emlékeztetett arra, hogy a művésznő pataki család sarja és innen indult a pályája. Azóta, hogy - másfél évtizede - az első kiállítását megnyitották Patakon, közel harminc kiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek, s műveit számos pályadíjjal jutalmazták. Pocsainé a Péld.:4,23-al köszönte meg munkásságát: "Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet."
   S valóban, amint megtekintjük Csontos Jolán képeit - köztük édesapja Csontos Ernő néhány fotójával - az alkotások arról beszélnek, hogy a szerzőjük nem pusztán a szemével, hanem sokkal inkább a szívével örökítette meg azokat a hétköznapi életképeket, melyek ugyanakkor egyetemes emberi értékeket hordoznak, legyenek bár a tárgyaik távoli, egzotikus tájak, vagy vidéki, zempléni emberek.
  A művésznő - rendhagyó módon - a lelki rezdüléseit megszólaltató
énekmondással válaszolt a méltató szavakra és köszöntötte az egybegyűlteket.
A Galéria hatalmas, impozáns falait szinte kitöltik egy életmű képei, az óriási ablakok "tárlóiban" pedig id. Virágh Sándor népi motívumokkal, vagy akár igeversekkel ékes, mesteri fafaragásaiban gyönyörködhetünk.
   A fotókiállítás augusztus 1-ig tekinthető meg a református templomban.

KEJ

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ki is volna a mi reménységünk vagy örömünk, koronánk és dicsőségünk, ha nem ti? 1Thessz 2,19

1Thessz 2,17–20

A személyes találkozás vágya jelenik meg ezekben a sorokban. Démoni, sötét erők akadályozták az apostolt ebben, de az örömhír az, hogy Jézus mindennél erősebb! 

tovább

(13) „Meddig tart…” (Dániel 8,1–14)

A szorongatott jelenből tekint vissza Dániel próféta, a jelen (Kr. e. 168–165) több százéves előzményeire, amelyben világbirodalmak falták fel egymást, és gyalázták Isten népét. A látomás egyes elemeinek jelentései megegyeznek a korábbi látomáséval, ott ezt már értelmeztük (1–12). Holnap is sorra kerül ezek magyarázata.

 

tovább

EZÉKIEL 34,1-10 - Isten látja!

A következő „pásztoros fejezet” jól érthető. Hiszen a pásztor és a nyáj képe még ma is nagyon kézenfekvő. Mire van szükségük a juhoknak ahhoz, hogy jól legyenek, és milyen képességekkel rendelkezzen egy jó pásztor?

tovább

2017. november 15. szerda

Láthatatlan kapcsolat

Minden szőlővesszőt, amely én bennem gyümölcsöt nem terem, lemetsz; mindazt pedig, amely gyümölcsöt terem, megtisztítja, hogy több gyümölcsöt teremjen. (Jn 15,2)

 

tovább

Gerő Sándor: Emberi sors

Pörög az orsó, s az élet fonala
lepereg gyorsan, mint száraz falevél.
Forró nyár után jön ősz, s hideg tél.
Álmatlan éjszakák, ködös hajnalok.
…Az ifjak nem is sejtik, milyen gazdagok.

tovább