Nemzetközi ifjúsági csereprogram Sárospatakon

2006. Aug 11., szerző: Adminisztrátor

Július 27. és augusztus 7. között a sárospataki gyülekezet látta vendégül a németországi Bansin és az angliai Burwell ifjúsági csoportját, összesen 30 fiatalt. A kapcsolat már négyéves múltra tekint vissza.  Azóta a három ifjúsági csoport minden évben másik országban találkozik nyáron. A csereprogramot támogatta az EU  a Mobilitáson keresztül...

A mostani hét témája így szólt: Building-bricks of Europe – Európa építőkövei. Ezen belül kilenc témával foglalkoztak: Demokrácia, Keresztyénség, Szolidaritás, Család, Emberi jogok, Nemzet, Kisebbségek, Kultúra, Az „európai gondolat”.
Július 26 -30 között a vendégek Sárospatakon tartózkodtak, a magyar résztvevők családjánál, július 30-aug 5. között pedig Telkibányán egy ifjúsági táborban, majd 6-án és 7-én újra Sárospatakon.
A fiatalok arra keresték a választ, hogy hogyan épülhet fel a közös Európa-ház, amely jelképesen az Európai Uniót illetve az egyesülő Európát jelenti. Melyek azok az építőkövek, elemek, amiből a megálmodott közös európai ház felépül? Mik ennek az építkezésnek az akadályai, mik az alapok, melyek a konstrukciós elemek.
A témák feldolgozása előadások, polgármesterekkel, politikusokkal való találkozók, intézménylátogatások, filmnézés, csoportos viták, szemináriumok, közös játékok formájában történt. 
Sárospatakon a csoport látogatást tett a Városházán, ahol Bárány István alpolgármester tartott tájékoztatót a városról, intézményeiről, a helyi közéletről.
A kisebbségek kérdéséhez egy, a cigányságot bemutató filmet néztek meg, majd pedig meglátogattak egy a református egyház által szerevezett nyári ifjúsági tábort Fonyban, amelyen hátrányos helyzetű, nagyobb részt roma fiatalok vettek részt.
Az EU aktuális kérdéseiről szóló vita vendége és előadója volt dr. Hörcsik Richárd parlamenti képviselő.
Egy napot Szlovákiában, Alsóláncon töltöttek, ahol helybeli magyar fiatalokkal találkoztak, majd pedig Hangácsi Mihály polgármester bemutatta nekik a községet, annak intézményeit és általában a szlovákiai magyarság életét.
Aug. 5-én délután Sárospatakon  a református templom kertjében volt egy nagyobb találkozó, ahol a magyar résztvevők családtagjaival és helybeli érdeklődőkkel,  fiatalokkal találkoztak. 
A templom kertjében felépítették kartondobozokból azt a jelképes „Európa-házat”, amelynek minden elemére három nyelven rá volt írva egy-egy olyan téma, amit megvitattak.
 A fiatalok minden napot áhítattal kezdtek, vasárnap részt vettek a pataki gyülekezet istentiszteletén.
A kevés szabadidőben arra is jutott idő, hogy megismerkedjenek Sárospatak nevezetességeivel, kajakozzanak a Bodrogon.
A csereprogram jövőre Németországban folytatódik.

(Győri István)

Képek:

Az alsólánci községháza

Csoportkép

Csoportmunka Telkibányán

Épül az Európa-ház

Látogatás a pataki városházán

Látogatás Fonyban

Melyik elem a legfontosabb?

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ki is volna a mi reménységünk vagy örömünk, koronánk és dicsőségünk, ha nem ti? 1Thessz 2,19

1Thessz 2,17–20

A személyes találkozás vágya jelenik meg ezekben a sorokban. Démoni, sötét erők akadályozták az apostolt ebben, de az örömhír az, hogy Jézus mindennél erősebb! 

tovább

(13) „Meddig tart…” (Dániel 8,1–14)

A szorongatott jelenből tekint vissza Dániel próféta, a jelen (Kr. e. 168–165) több százéves előzményeire, amelyben világbirodalmak falták fel egymást, és gyalázták Isten népét. A látomás egyes elemeinek jelentései megegyeznek a korábbi látomáséval, ott ezt már értelmeztük (1–12). Holnap is sorra kerül ezek magyarázata.

 

tovább

EZÉKIEL 34,1-10 - Isten látja!

A következő „pásztoros fejezet” jól érthető. Hiszen a pásztor és a nyáj képe még ma is nagyon kézenfekvő. Mire van szükségük a juhoknak ahhoz, hogy jól legyenek, és milyen képességekkel rendelkezzen egy jó pásztor?

tovább

2017. november 15. szerda

Láthatatlan kapcsolat

Minden szőlővesszőt, amely én bennem gyümölcsöt nem terem, lemetsz; mindazt pedig, amely gyümölcsöt terem, megtisztítja, hogy több gyümölcsöt teremjen. (Jn 15,2)

 

tovább

Gerő Sándor: Emberi sors

Pörög az orsó, s az élet fonala
lepereg gyorsan, mint száraz falevél.
Forró nyár után jön ősz, s hideg tél.
Álmatlan éjszakák, ködös hajnalok.
…Az ifjak nem is sejtik, milyen gazdagok.

tovább